Flawonoidy, czyli nadzwyczajne substancje roślinne - gdzie występują i jak działają?

Flawonoidy są substancjami mającymi wspólną budowę opartą na szkielecie 2 –fenylochromanu. W roślinach są barwnikami, przeciwutleniaczami oraz chronią przed owadami i grzybami. Są uznawane za jedne z ważniejszych obrońców naszego organizmu przeciw nowotworom, chorobom układu krążenia i procesom starzenia. Warto przyjrzeć się im bliżej.
Wiemy, że wolne rodniki są cząsteczkami odpowiadającymi za procesy starzenia zachodzące w naszych organizmach. Najskuteczniejszym sposobem radzenia sobie z nimi i zatrzymania ich niekorzystnych skutków jest dostarczanie w diecie produktów bogatych w przeciwutleniacze – substancje je hamujące. Przyjrzyjmy się więc jednej z najpopularniejszych grup – flawonoidom.
Flawonoidy – gdzie występują?
Możemy je znaleźć w owocach, warzywach oraz niektórych ziołach. Ich zapotrzebowanie szacuje się na około 1g/dzień. Obecnie sklasyfikowano około 7000 związków, które zalicza się do tej grupy.
Flawonoidy – jak działają?
Flawonoidy działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, moczopędnie, rozkurczająco. Obniżają ciśnienie krwi, uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegają krwawieniom i zakrzepom, wspomagają krążenie, ułatwiają przyswajanie przez organizm witaminy C, chronią oczy i skórę przed chorobami, pomagają oczyszczać wątrobę z toksyn, działają przeciwnowotworowo.
Spośród wszystkich pozytywnych właściwości niewątpliwie najważniejszą cechą flawonoidów jest ich działanie przeciwutleniające. Wolne rodniki są to szkodliwe dla naszego organizmu – wysoce aktywne cząsteczki, posiadające niesparowany elektron, który utlenia komórki naszego organizmu. Szczególnie narażone są związki posiadające w cząsteczkach wiązania podwójne, takie jak: białka, DNA lub nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład błon komórkowych, polisacharydy, lipidy (cholesterol) znajdujący się w krwi. Procesy te postarzają nasz organizm, co wpływa niekorzystnie na jakość oraz długość życia. Źródłami wolnych rodników są głównie: wysoko przetworzona żywność i papierosy, lecz ich źródłem są również procesy samoistnie powstające w organizmie, spowodowane niezdrową dietą oraz długotrwałym stresem. Ważnym szkodliwym aspektem wolnych rodników jest to, że ich reakcje te są kaskadowe – powstanie jednego wolnego rodnika motywuje powstawanie kolejnych, a szybkość reakcji rośnie. Poza wpływaniem na starzenie się naszego organizmu wywołują również nowotwory (przez zmiany w obrębie DNA) oraz zmiany miażdżycowe (przez utlenianie tłuszczy oraz frakcji cholesterolu LDL, które osiadają na ściankach naczyń krwionośnych, pogarszając ich elastyczność i zmniejszając średnicę). Występowanie wolnych rodników jest naturalnym procesem w naturze, jednak ich nadmierne występowanie wpływa negatywnie na organizm, również zewnętrznie, przez pogorszenie elastyczności skóry i pojawianie się zmarszczek.
Flawonoidy w żywności
Znaleźć je możemy w produktach posiadających intensywną czerwoną lub fioletową barwę, ponieważ takim zabarwieniem cechują się w naturze: porzeczka, aronia, winogrona i czerwona papryka. Lecz nie tylko tam je znajdziemy.
Występują m.in. w owocach (szczególnie w grapefruitach), warzywach (np. pomidorach, brokułach, sałacie), kaszy gryczanej, roślinach strączkowych (głównie soi), zielonej herbacie, czerwonym winie, piwie, młodym pieprzu, czekoladzie, kakao oraz oliwie z oliwek. Są także składnikami ziół wykorzystywanych w lecznictwie, jak np. rozmaryn. Gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców i warzyw, szczególnie zimą i wiosną warto zadbać o odpowiednią ilość ich mrożonek w naszej diecie.
Tak więc, aby zachować zdrowie i młody wygląd jak najdłużej pamiętajmy o tym, by spożywać odpowiednią ilość owoców i warzyw bogatych we flawonoidy. Zalecaną opcją są co najmniej 3 posiłki dziennie zawierające porcję warzyw lub owoców. Zrezygnujmy również z używek, które przyśpieszają procesy starzenia, jednocześnie bardzo niekorzystnie wpływając na krążenie, którego problemy są jedną z najczęstszych przyczyn zgonu w naszym kraju. Warto również unikać nadmiernego stresu oraz poświęcać co najmniej pół godziny na aktywność fizyczną. Lampka czerwonego wina również wpłynie pozytywnie dostarczając dawkę przeciwutleniaczy, a jednocześnie poprawi krążenie i nastrój.
W ostatnich latach substancje te stały się przedmiotem wielu badań, nie tylko z zakresu kosmetologii. Przyjrzyjmy się zatem ich najważniejszym właściwościom. czytaj więcej
Antocyjany naturalne barwniki żywności o prozdrowotnych właściwościach. czytaj więcej
Na pewno każdy dał się skusić tabliczce czekolady. Czy wiemy, co jest prawdą na jej temat? czytaj więcej
Herbata czerwona jest najchętniej wybierana przez osoby przechodzące na dietę, czy po prostu zwracające uwagę na sposób żywienia i kontrolujące swoją wagę. Jakie znaczenie odgrywa podczas odchudzania? czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Lapidarnie ujęty bardzo obszerny temat. Przydatny Laikowi
Oceniam bardzo pozytywnie