bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Karotenoidy w diecie na zdrowe oczy – jak działają, gdzie występują?

Karotenoidy w diecie na zdrowe oczy – jak działają, gdzie występują?

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 16 czerwca, 2020

Karotenoidy są prekursorami witaminy A w naszym organizmie. Aby nasze oczy działały prawidłowo, a nasza skóra była gładka, potrzebujemy stałego źródła tych związków w naszej diecie.

Jest to szeroka grupa obejmująca ponad 600 różnych związków. Dzielimy je na karoteny i ksantofile, które różnią się budową chemiczną oraz występowaniem.

Karotenoid – działanie

Ludzki organizm metabolizuje około 50 z nich, a największą skuteczność uzyskuje się przez łączenie kilku ich źródeł w diecie. Jednak aby były wykorzystane, muszą zostać zamienione w retinol. Oddziałują synergistycznie z innymi przeciwutleniaczami, wspierając ochronę naszego organizmu przed wolnymi rodnikami. Ich wysoka aktywność antyoksydacyjna jest wynikiem posiadania wiązań podwójnych, do których przyłączają się wolne rodniki, zamiast atakować komórki naszego organizmu.

  • Witamina A przyczynia się do regeneracji tkanek, zapobiega zwyrodnieniom nabłonka wyścielającego błony śluzowe przewodu pokarmowego oraz gruczołów łzowych i ślinianek, a także dróg moczowych. Witamina A wywiera też ochronna rolę na siatkówkę oka, zapobiega wysychaniu rogówki [Bołonkowska i in 2011].
  • Stymuluje fibroblasty, czyli komórki tkanki łącznej budujące tkankę, np. skóry do syntezy kolagenu i elastyny, co skutkuje wygładzeniem zmarszczek, w tym zmarszczek głębokich oraz tzw. kurzych łapek i zmarszczek mimicznych, a także poprawia gęstość, jędrność i elastyczność skóry.
  • Wpływa pozytywnie na wzrost regeneracji komórek kolagenowych i elastynowych skóry zniszczonej przez promieniowanie UV – co skutkuje pogrubieniem i lepszą renowacją skóry, ale ma działanie dwojakie, ponieważ jednocześnie wykazuje silną aktywność hamującą wobec enzymów niszczących kolagen i elastynę, a tym samym chroni skórę przed utratą jędrności i przedwczesnymi zmarszczkami.
  • Stymuluje odnowę zrogowaciałego i uszkodzonego naskórka – poprawiając gładkość i miękkość skóry. Zmniejsza przeznaskórkową utratę wody, w efekcie dobrze nawodniony naskórek staje się gładki, jędrny, sprężysty i elastyczny. Skóra wygląda lepiej, zdrowiej i młodziej.
  • Chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które odpowiadają za przedwczesne starzenie.
  • Stymuluje naturalne mechanizmy chroniące skórę przed działaniem słońca oraz zwiększa odporność i procesy gojenia skóry.
  • Normalizuje pracę gruczołów łojowych – poprawia gospodarkę lipidami skóry suchej i tłustej.

W efekcie skóra się mniej przetłuszcza i zmniejszają się tendencje do tworzenia zaskórników i wyprysków.

Istotnym przedstawicielem karotenoidów charakteryzujących się taką aktywnością jest likopen. Związek ten występuje w dużych ilościach, np. w pomidorach. Najwięcej znajdziemy go w skórce, natomiast w miąższu jest go około 5 razy mniej.

Liczne badania potwierdzają, że surowiec ten neutralizuje procesy wywołane przez promieniowanie UV, głównie reakcje wolnorodnikowe, jest bowiem bardzo silnym przeciwutleniaczem. Według pojawiających się informacji bardziej efektywnym niż beta-karoten, kwas askorbinowy, czy tokoferole. Ze względu na swoje właściwości odgrywa istotną rolę w ludzkim systemie odpornościowym, chroni organizm przed różnymi chorobami, m in. serca, nowotworami, obniża poziom cholesterolu we krwi.

Karotenoid – występowanie

Karotenoidy są naturalnymi barwnikami świata przyrody – znajdziemy je w owocach i warzywach, niekiedy korzeniach. Są również barwnikami zwierząt: biedronki zawdzięczają im swoją czerwoną barwę, łosoś swoją specyficzną barwę mięsa, a żółtko jaj swój żółty kolor. Występują w każdej roślinie przeprowadzającej proces fotosyntezy. Najlepszym tego przykładem są jesienne zmiany barwy liści drzew spowodowane rozkładaniem chlorofilu, który jest mniej trwały. Odporniejsze karotenoidy pozwalają nam cieszyć się urokami pięknej polskiej jesieni. Dają intensywne kolory: żółte, czerwone czy pomarańczowe, a nawet fioletowe. Znajdziemy je na przykład w pomidorach, papryce, dyni czy wiśniach.

Największym stężeniem tych składników mogą pochwalić się młode ziemniaki, które posiadają parokrotnie więcej beta-karotenu niż na przykład brzoskwinie. Innym bardzo dobrym ich źródłem jest marchew. Jednak porównywanie poszczególnych źródeł karotenu jest kwestią nie do końca jasną i oczywistą, ponieważ cecha ta jest zmienna w zależności od odmiany oraz dojrzałości produktu. Przechowywanie oraz obróbka technologiczna również jest ważnym aspektem wpływającym na ilość tych świetnych przeciwutleniaczy. Karotenoidy należą do najtrwalszych barwników roślinnych. Zabezpieczenie przed światłem, wysokimi temperaturami, dostępem tlenu oraz zastosowanie procesów blanszowania i antyoksydantów sprzyja ich stabilności.

Dieta na zdrowe oczy

Jak możemy przeczytać w biuletynie Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego z 2011 roku:

„Karotenoidy mają ochronny wpływ na oczy nie tylko ze względu na to, że są prekursorami witaminy A. Przeciwdziałają również takim chorobom oczu związanym z wiekiem, jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej. W badaniach in vitro na ludzkich komórkach nabłonka soczewki wykazano, że dodanie likopenu do kultur komórek zapobiega ich wakuolizacji (Mohanty et al., 2002). Natomiast na plamkę żółtą oka, działanie ochronne wywierają luteina i zeaksantyna, które są w niej gromadzone i zapobiegają jej fotooksydacyjnym uszkodzeniom ze względu na ich antyoksydacyjne właściwości (Fraser et Bramley, 2004). Oprócz aktywności przeciwutleniającej, luteina i zeaksantyna odpowiedzialne są za filtrowanie światła niebieskiego o wysokiej energii. Szacuje się, że zmniejszenie niebieskiego światła docierającego do plamki żółtej (zazwyczaj o 40%) może istotnie zmniejszyć stres oksydacyjny w siatkówce (Krinsky et al., 2003).”

Bardzo dobrym źródłem karotenoidów jest marchew.

Bardzo dobrym źródłem karotenoidów jest marchew.

Aby nasze oczy działały poprawnie, potrzebne są witaminy A, C i E, ale również selen wraz z cynkiem. Niedobór witaminy A objawia się tak zwaną kurzą ślepotą, czyli pogorszeniem widzenia po zmroku. Jest to sytuacja odwracalna, która mija po wyrównaniu poziomu tego pierwiastka.

Cynk i selen są pierwiastkami śladowymi wchodzącymi w skład enzymów rozkładających wolne rodniki: dysmutazy ponadtlenkowej i peroksydazy glutationowej. Pierwiastki te są bardzo pomocne w zapobieganiu stresowi oksydacyjnemu. Cynk znajduje się w: pestkach dyni, strączkach, drożdżach, rybach, owocach morza, pełnoziarnistych produktach zbożowych.

Antocyjany to czerwono – niebieskie barwniki, które wzmacniają naczynia krwionośne. Przyczyniają się do lepszego odżywienia i ukrwienia gałki ocznej. Antocyjany znajdują się w owocach aronii, czarnej jagody, borówki, czarnego bzu, winorośli, truskawkach, wiśniach oraz czerwonej kapuście i burakach.

Ostatnim elementem diety ,na który powinniśmy zwrócić uwagę, są kwasy omega-3, które chronią przed jaskrą, obniżając ciśnienie śródgałkowe, dlatego dieta dla oczu powinna być w nie bogata. Zdrowe tłuszcze znajdziemy również w oleju lnianym, orzechach, pestkach i nasionach (dyni, siemienia, słonecznika).

Oczy są dla nas najważniejszym zmysłem, większość informacji, jakich otrzymujemy ze świata zewnętrznego ,pochodzi z naszych oczu. Dlatego dbajmy o ich higienę, dobrze gospodarujmy czasem przy komputerze czy innych mediach, pamiętając o przerwach. W kuchni za to dodajmy więcej przepisów bogatych w marchew, pomidora czy dynię, nie zapominając o witaminach C i E i ich źródłach, tak aby cieszyć się dobrym wzrokiem jak najdłużej. Spożywanie produktów bogatych w witaminę A poprawi jakość naszej skóry i pozwoli zaoszczędzić w przyszłości na lekach oraz kremach mających odmłodzić naszą skórę. Pamiętajmy o tym zawczasu i cieszmy się długo młodym wyglądem.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
skóra

Sekret pięknej skóry

Zdrowa skóra, piękne włosy i mocne paznokcie - każdy chciałby, aby były jego wizytówką. Czy mamy wpływ na to jak prezentuje się zewnętrzna powłoka naszego ciała? - Z całą pewnością! Czytaj dalej...

Antocyjany w owocach – dobre…

Antocyjany naturalne barwniki żywności o prozdrowotnych właściwościach. Czytaj dalej...

Flawonoidy, czyli nadzwyczajne substancje roślinne…

Flawonoidy są jednymi z głównych przeciwutleniaczy wolnych rodników. Jak wpływają na nasz organizm? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie > choroby oczu

    choroby oczu
    luteina działanie źródła

    Luteina – działanie, źródła. Luteina na oczy

    rumianek na włosy trądzik gardło włosy

    Rumianek na oczy, włosy, gardło, trądzik. Działanie rumianku pospolitego

    czarna porzeczka olej liście z czarnej porzeczki
    1
    owoce jagodowe

    Czarna porzeczka – właściwości lecznicze. Liście i olej z czarnej porzeczki

    szpinak a ochrona wzroku

    Szpinak i jego rola w ochronie wzroku

    Dieta dla oczu – witaminy, antyoksydanty oraz składniki mineralne

    1

    Domowe sposoby leczenia jaskry – poznaj zalety medycyny naturalnej

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.