Apiterapia, czyli leczenie za pomocą produktów pszczelich
Aktualizacja: 26 lutego, 2024
Produkty pszczele były wykorzystywane w medycynie ludowej od wieków. Starożytni Grecy, Rzymianie, Egipcjanie i Chińczycy docenili właściwości antybakteryjne miodu i używali go jako lekarstwa do leczenia ran i chorób układu pokarmowego. Do dnia dzisiejszego produkty pszczele są wykorzystywane w kuracji wielu schorzeń.
Apiterapia
Apiterapia (łac. apis – pszczoła, grec. therapia – leczenie) to dziedzina medycyny niekonwencjonalnej, która zajmuje się profilaktyką i leczeniem chorób za pomocą produktów pszczelich: miodu, propolisu, pierzgi, pyłku kwiatowego, jadu pszczelego, mleczka pszczelego, zasklepu miodowego i wosku pszczelego. Ich działanie jest wielotorowe: antybakteryjne, antyseptyczne, cytostatyczne, regeneracyjne, znieczulające, detoksykacyjne, stabilizujące, wzmacniające. Rola produktów pszczelich nie kończy się jednak na domowym zastosowaniu. Przygotowuje się z nich ekstrakty, które stanowią substancję czynną wielu leków (apiterapeutyków) wykorzystywanych m.in. w dermatologii, ortopedii, chirurgii, kardiochirurgii, laryngologii i pediatrii.
Apiterapia – odpowiedni dobór miodu
Miód jest źródłem białka, aminokwasów, enzymów, kwasów organicznych, substancji biologicznie czynnych, witamin i składników mineralnych. Wykazuje korzystny wpływ na organizm, jednak w zależności od rodzaju, jego cechy i zastosowanie trochę różnią się od siebie:
- miód wielokwiatowy – sprawdza się w leczeniu alergii dróg oddechowych, przynosi ulgę przy astmie i katarze siennym, zapobiega grypie i przeziębieniom, wzmacnia organizm po wysiłku fizycznym i psychicznym, wspomaga wątrobę, działa ochronnie na serce i naczynia krwionośne;
- miód lipowy – wykazuje wysoką aktywność antybiotyczną, ma działanie przeciwgorączkowe, napotne i wykrztuśne, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia pracę układu krążenia i nerwowego, podnosi odporność na stres, pomaga w walce z bezsennością;
- miód akacjowy – stosowany w zaburzeniach pracy układu pokarmowego, zwłaszcza przy nadkwasocie, zgadze i wrzodach żołądka, a także problemach z łaknieniem, wspomaga leczenie nerek i układu moczowego, niweluje objawy przeziębienia, zwłaszcza kaszel i stany zapalne górnych dróg oddechowych, pomaga w gojeniu się ran, przeciwdziała stresowi i bezsenności, regeneruje organizm po wysiłku;
- miód rzepakowy – pomocny w zwalczaniu dokuczliwego kaszlu, wzmacnia serce i naczynia krwionośne, wpływa pozytywnie na proces produkcji krwi, wspomaga pracę wątroby, śledziony i tarczycy, polecany w profilaktyce osteoporozy;
- miód wrzosowy – łagodzi stany zapalne gardła i jamy ustnej, wspomaga odporność organizmu, pomaga w leczeniu chorób dwunastnicy i żołądka, polecany osobom ze schorzeniami nerek i przerostem prostaty;
- miód gryczany – posiada silne właściwości antybiotyczne, pomocny w prewencji i leczeniu chorób serca i układu krążenia, zwłaszcza miażdżycy, wspomaga kurację i zapobiega niedokrwistości, chroni komórki wątroby, często wykorzystywany jako środek do poprawy wzroku i pamięci;
- miód spadziowy – zalecany przy biegunkach i zaparciach w celu uregulowania przemiany materii, sprawdza się w prewencji i leczeniu chorób serca, zwłaszcza miażdżycy, łagodzi stany zapalne i choroby skóry, polecany przy schorzeniach nerek, wątroby i bólach reumatycznych, stosowany w nerwicach.
Apiterapia – lecznicze właściwości innych produktów pszczelich
Artykuły pszczele są bogactwem nieocenionych właściwości i dobroczynnego działania na organizm człowieka. Oprócz miodu należą do nich produkty: zebrane przez pszczoły (pyłek kwiatowy), przetworzone przez pszczoły (propolis, pierzga) i wydzielone przez pszczoły (mleczko, jad, wosk). Każdy z nich znajduje zastosowanie w kuracji wielu różnych schorzeń:
- pyłek kwiatowy –sprawdza się w leczeniu chorób serca, układu nerwowego, cukrzycy, wątroby i dróg żółciowych, wrzodów żołądka i dwunastnicy, przerostu prostaty, alergii, odtruwa i wzmacnia organizm, podnosi odporność, reguluje przemianę materii, pomaga w stanach depresyjnych, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego;
- pierzga – regeneruje organizm po przebytych chorobach i operacjach, wzmacnia układ nerwowy i krwionośny, poprawia wygląd skóry, pomaga w leczeniu depresji;
- propolis (kit pszczeli) – odgrywa ważną rolę w kuracji schorzeń jamy ustnej, przy paradontozie i zapaleniu dziąseł, przyspiesza gojenie się ran, odleżyn i oparzeń, pomocny w leczeniu grzybicy i trądziku, łagodzi stany zapalne błony śluzowej dwunastnicy i żołądka, działa przeciwzapalnie, niezawodny w leczeniu przeziębień, grypy, anginy, zapalenia oskrzeli, tchawicy i krtani;
- mleczko pszczele – stosowane w leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego, zwłaszcza miażdżycy i niedokrwistości, skraca czas gojenia się ran, oparzeń i odleżyn, pomaga w pozbyciu się łojotoku i liszajów, ułatwia funkcjonowanie narządu wzroku i słuchu, pobudza trawienie, przydatne w terapii nerwic i schizofrenii;
- jad pszczeli – wykorzystywany w leczeniu reumatyzmu i zapalenia stawów, ułatwia gojenie się ran, obniża ciśnienie krwi, stosowany w zaburzeniach neurologicznych, zwłaszcza migrenach, przewlekłym bólu pleców i zapaleniu nerwów obwodowych, wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu, pomocny w leczeniu stwardnienia rozsianego i tocznia rumieniowatego;
- wosk pszczeli – pomaga w kuracji kataru siennego, schorzeń reumatycznych, ropnych chorób skóry, skraca czas gojenia się ran.
Miód i inne produkty pszczele są antidotum działającym korzystnie praktycznie na każdy układ w organizmie człowieka. Apiterapia stanowi świetną alternatywę dla leków syntetycznych. Naturalne lekarstwa są lepiej przyswajane i praktycznie nie można ich przedawkować.
Literatura:
Ahuja A., Ahuja V., 2010. Apitherapy – A sweet approach to dental diseases – Part I : Honey. Journal of Advanced Dental Research VolI : Issue I, s. 81-86
Ahuja A., Ahuja V., 2011. Apitherapy – A sweet approach to dental diseases – Part II : Propolis. Journal of Academy of Advanced Dental Research, Vol 2; Issue 2, s. 1-7
Christopher M. H. Kim, 2013. Apitherapy – Bee Venom Therapy. Biotherapy – History, Principles and Practice, s. 77-112
Świetny artykuł!!