Apiterapia, czyli leczenie za pomocą produktów pszczelich

16 18 20

Produkty pszczele były wykorzystywane w medycynie ludowej od wieków. Starożytni Grecy, Rzymianie, Egipcjanie i Chińczycy docenili właściwości antybakteryjne miodu i używali go jako lekarstwa do leczenia ran i chorób układu pokarmowego. Do dnia dzisiejszego produkty pszczele są wykorzystywane w kuracji wielu schorzeń.

Apiterapia

Apiterapia (łac. apis pszczoła, grec. therapia leczenie) to dziedzina medycyny niekonwencjonalnej, która zajmuje się profilaktyką i leczeniem chorób za pomocą produktów pszczelich: miodu, propolisu, pierzgi, pyłku kwiatowego, jadu pszczelego, mleczka pszczelego, zasklepu miodowego i wosku pszczelego. Ich działanie jest wielotorowe: antybakteryjne, antyseptyczne, cytostatyczne, regeneracyjne, znieczulające, detoksykacyjne, stabilizujące, wzmacniające. Rola produktów pszczelich nie kończy się jednak na domowym zastosowaniu. Przygotowuje się z nich ekstrakty, które stanowią substancję czynną wielu leków (apiterapeutyków) wykorzystywanych m.in. w dermatologii, ortopedii, chirurgii, kardiochirurgii, laryngologii i pediatrii.

Apiterapia odpowiedni dobór miodu

Miód jest źródłem białka, aminokwasów, enzymów, kwasów organicznych, substancji biologicznie czynnych, witamin i składników mineralnych. Wykazuje korzystny wpływ na organizm, jednak w zależności od rodzaju, jego cechy i zastosowanie trochę różnią się od siebie:

  • miód wielokwiatowy sprawdza się w leczeniu alergii dróg oddechowych, przynosi ulgę przy astmie i katarze siennym, zapobiega grypie i przeziębieniom, wzmacnia organizm po wysiłku fizycznym i psychicznym, wspomaga wątrobę, działa ochronnie na serce i naczynia krwionośne;
  • miód lipowy wykazuje wysoką aktywność antybiotyczną, ma działanie przeciwgorączkowe, napotne i wykrztuśne, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia pracę układu krążenia i nerwowego, podnosi odporność na stres, pomaga w walce z bezsennością;
  • miód akacjowy stosowany w zaburzeniach pracy układu pokarmowego, zwłaszcza przy nadkwasocie, zgadze i wrzodach żołądka, a także problemach z łaknieniem, wspomaga leczenie nerek i układu moczowego, niweluje objawy przeziębienia, zwłaszcza kaszel i stany zapalne górnych dróg oddechowych, pomaga w gojeniu się ran, przeciwdziała stresowi i bezsenności, regeneruje organizm po wysiłku;
  • miód rzepakowy pomocny w zwalczaniu dokuczliwego kaszlu, wzmacnia serce i naczynia krwionośne, wpływa pozytywnie na proces produkcji krwi, wspomaga pracę wątroby, śledziony i tarczycy, polecany w profilaktyce osteoporozy;
  • miód wrzosowy łagodzi stany zapalne gardła i jamy ustnej, wspomaga odporność organizmu, pomaga w leczeniu chorób dwunastnicy i żołądka, polecany osobom ze schorzeniami nerek i przerostem prostaty;
  • miód gryczany posiada silne właściwości antybiotyczne, pomocny w prewencji i leczeniu chorób serca i układu krążenia, zwłaszcza miażdżycy, wspomaga kurację i zapobiega niedokrwistości, chroni komórki wątroby, często wykorzystywany jako środek do poprawy wzroku i pamięci;
  • miód spadziowy zalecany przy biegunkach i zaparciach w celu uregulowania przemiany materii, sprawdza się w prewencji i leczeniu chorób serca, zwłaszcza miażdżycy, łagodzi stany zapalne i choroby skóry, polecany przy schorzeniach nerek, wątroby i bólach reumatycznych, stosowany w nerwicach.

Apiterapia lecznicze właściwości innych produktów pszczelich

Artykuły pszczele są bogactwem nieocenionych właściwości i dobroczynnego działania na organizm człowieka. Oprócz miodu należą do nich produkty: zebrane przez pszczoły (pyłek kwiatowy), przetworzone przez pszczoły (propolis, pierzga) i wydzielone przez pszczoły (mleczko, jad, wosk). Każdy z nich znajduje zastosowanie w kuracji wielu różnych schorzeń:

  • pyłek kwiatowy sprawdza się w leczeniu chorób serca, układu nerwowego, cukrzycy, wątroby i dróg żółciowych, wrzodów żołądka i dwunastnicy, przerostu prostaty, alergii, odtruwa i wzmacnia organizm, podnosi odporność, reguluje przemianę materii, pomaga w stanach depresyjnych, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego;
  • pierzga regeneruje organizm po przebytych chorobach i operacjach, wzmacnia układ nerwowy i krwionośny, poprawia wygląd skóry, pomaga w leczeniu depresji;
  • propolis (kit pszczeli) odgrywa ważną rolę w kuracji schorzeń jamy ustnej, przy paradontozie i zapaleniu dziąseł, przyspiesza gojenie się ran, odleżyn i oparzeń, pomocny w leczeniu grzybicy i trądziku, łagodzi stany zapalne błony śluzowej dwunastnicy i żołądka, działa przeciwzapalnie, niezawodny w leczeniu przeziębień, grypy, anginy, zapalenia oskrzeli, tchawicy i krtani;
  • mleczko pszczele stosowane w leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego, zwłaszcza miażdżycy i niedokrwistości, skraca czas gojenia się ran, oparzeń i odleżyn, pomaga w pozbyciu się łojotoku i liszajów, ułatwia funkcjonowanie narządu wzroku i słuchu, pobudza trawienie, przydatne w terapii nerwic i schizofrenii;
  • jad pszczeli wykorzystywany w leczeniu reumatyzmu i zapalenia stawów, ułatwia gojenie się ran, obniża ciśnienie krwi, stosowany w zaburzeniach neurologicznych, zwłaszcza migrenach, przewlekłym bólu pleców i zapaleniu nerwów obwodowych, wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu, pomocny w leczeniu stwardnienia rozsianego i tocznia rumieniowatego;
  • wosk pszczeli pomaga w kuracji kataru siennego, schorzeń reumatycznych, ropnych chorób skóry, skraca czas gojenia się ran.

Miód i inne produkty pszczele są antidotum działającym korzystnie praktycznie na każdy układ w organizmie człowieka. Apiterapia stanowi świetną alternatywę dla leków syntetycznych. Naturalne lekarstwa są lepiej przyswajane i praktycznie nie można ich przedawkować.

Literatura:

Ahuja A., Ahuja V., 2010. Apitherapy – A sweet approach to dental diseases – Part I : Honey. Journal of Advanced Dental Research VolI : Issue I, s. 81-86

Ahuja A., Ahuja V., 2011. Apitherapy – A sweet approach to dental diseases – Part II : Propolis. Journal of Academy of Advanced Dental Research, Vol 2; Issue 2, s. 1-7

Christopher M. H. Kim, 2013. Apitherapy – Bee Venom Therapy. Biotherapy – History, Principles and Practice, s. 77-112

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Apiterapia, czyli leczenie za pomocą produktów pszczelich - 4.7/5. Oddano 23 głosy.
Autor artykułu:
, Psychodietetyk i żywieniowiec