Miód nostrzykowy – składniki, właściwości oraz zastosowanie

16 18 20

Miód nostrzykowy – mniej popularny niż inne miody, lecz również warty uwagi ze względu na swoje właściwości zdrowotne i ciekawe walory smakowe. Dowiedzmy się jakie zastosowanie ma miód nostrzykowy.

Nostrzyk

W Polsce i na świecie występuje osiem odmian nostrzyka jednakże najpopularniejszymi są nostrzyk biały oraz żółty (lekarski), które często spotykane są na rozległych łąkach lub pastwiskach. Nostrzyk żółty to roślina osiągająca ok. 1 m wysokości, charakteryzująca się drobnymi, żółtymi kwiatami. Nostrzyk biały jest również wysoki, znacznie wyższy niż nostrzyk lekarski, o białych niewielkich kwiatach. Rośliny te można wykorzystywać na wiele sposobów, jednym z nich jest wytwarzanie miodu nostrzykowego. Miód ten powstaje z nektaru nostrzyka zbieranego przez pszczoły. Nostrzyk biały wykazuje większe zdolności miododajne niż lekarski.

Miód nostrzykowy – składniki

Miód nostrzykowy ma jasny kolor – od barwy białej do kremowej lub żółtej. W smaku jest delikatny i lekko waniliowy. W składzie chemicznym tego miodu można znaleźć glukozę, fruktozę oraz związki kumarynowe, które w dużym stopniu decydują o właściwościach  miodu nostrzykowego. Warto jednak pamiętać, że miód nostrzykowy, jak każdy inny rodzaj miodu, charakteryzuje się wysokim indeksem kalorycznym i jest kaloryczny, dlatego należy zachować umiar w jego spożywaniu.  

Miód nostrzykowy – właściwości

Najważniejsze właściwości miodu nostrzykowego:

  • zmniejsza krzepliwość krwi,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wspomaga profilaktykę przeciwmiażdżycową,
  • działa uspokajająco i nasennie,
  • łagodzi nerwobóle i inne napięcia nerwowe,
  • działa przeciwbakteryjnie.

Miód nostrzykowy – zastosowanie

Miód nostrzykowy jest polecany w chorobie wieńcowej serca, zakrzepicy naczyń wieńcowych, nadciśnieniu oraz innych schorzeniach układu krwionośnego. Może wspomagać leczenie i łagodzić objawy bólów głowy, migren i nerwobólów. Osoby narażone na stres, napięcia nerwowe oraz cierpiące na bezsenność powinny sięgnąć po miód nostrzykowy z uwagi na jego działanie nasenne i uspokajające. Dzięki właściwościom antybakteryjnym działa regenerująco na wszelkie zmiany skórne i błon śluzowych na tle bakteryjnym np. zapalenie w obrębie jamy ustnej.

Reasumując miód nostrzykowy to produkt, który może być pomocny dla osób cierpiących na zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego oraz nerwowego. Jednakże i osoby w pełni zdrowe również mogą sięgać po ten miód z uwagi na jego ciekawe walory smakowe oraz
w celu uzupełnienia i urozmaicenia codziennej diety.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Miód nostrzykowy – składniki, właściwości oraz zastosowanie - 3.9/5. Oddano 73 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk

Opinie

  • Teresa 01.08.2019, 8:06

    Jestem zwolenniczką miodu. Jednak nostrzykowego moodu nie znałam i nic o nim nie wiedzialam. Ten artykul okazał się bardzo pomocny.

    Odpowiedz
  • Anet 13.08.2020, 8:10

    Pierwszy raz go jem, smakuje naprawdę inaczej ale apetycznie. Do tego te właściwości…mniammmm

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone