Pyłek pszczeli – skład, właściwości, przepisy
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Pyłek kwiatowy jest zbierany przez pszczoły. To w pełni naturalny surowiec, który coraz częściej jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Poznajmy bogaty skład chemiczny i cenne właściwości zdrowotne pyłku pszczelego.
Pyłek jest produkowany przez rośliny, w szczególności kwiaty. Zawiera on męskie komórki rozrodcze. Dzięki temu możliwe jest powstanie nowej rośliny. Jest zbierany przez pszczoły i częściowo mieszany z nektarem, miodem oraz śliną i zanoszony do ula. W ten sposób powstaje w formie obnóży pyłek pszczeli. Dla pszczół stanowi on źródło pokarmowe bogate w witaminy i minerały. Jest również przez nie magazynowany. Nagromadzony pyłek pszczeli jest zbierany i po obróbce wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Aktualnie można pozyskać ok. 12 kg wysuszonego pyłku kwiatowego z jednego ula w ciągu roku.
Pyłek pszczeli – skład chemiczny
Pyłek pszczeli jest źródłem wielu cennych składników – została stwierdzona zawartość ok. 250 substancji. Do podstawowych zalicza się białka i aminokwasy, lipidy i kwasy tłuszczowe, cukry, związki fenolowe, witaminy i biopierwiastki. Pyłek kwiatowy wykazuje różny skład chemiczny. Jest to w dużej mierze uzależnione od pory roku,w której obnóże jest zbierane. Wiosną w porównaniu z latem jest mocno zróżnicowana zawartość aminokwasów. Ponadto można dostrzec również sporą różnicę (od 30 do 400-krotnie) w zawartości karotenoidów i witaminy C w obnóżach zbieranych przez pszczoły w tej samej porze roku. Skład chemiczny jest także uzależniony od strefy klimatycznej, w której występuje dana roślina.
Wśród głównych grup substancji zawartych w pyłku pszczelim w największej ilości występują:
- cukry (33,7%),
- białko ogólne (23,9%),
- celuloza (22,4%),
- woda (9,5%),
- lipidy całkowite (5,4%),
- biopierwiastki (1,3%),
- związki fenolowe (1,2%),
- witaminy (0,2%).
W tabeli zostały zawarte główne substancje, które znajdują się w pyłku pszczelim.
Składnik | Zawartość % |
Białko ogólne: aminokwasy (kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, lizyna, glicyna), aminokwasy egzogenne, wolne aminokwasy, kwasy nukleinowe, enzymy (inwertaza, amylaza, lipaza). |
23,9 |
Lipidy całkowite: kwasy tłuszczowe (palmitynowy, oleinowy, linolowy, a-linolenowy), NNKT, fosfolipidy, fitosterole. |
5,4 |
Cukry: cukry redukujące (fruktoza, glukoza), cukry nieredukujące (sacharoza), cukry złożone. |
33,7 |
Związki fenolowe i triterpenowe: flawonoidy (rutyna), leukoantocyjanidyny i katechiny, kwasy fenolowe, (kwas chlorogenowy) związki triterpenowe, kanabinoidy, alkaloidy pirolizydynowe. |
1,2 |
Witaminy: witaminy rozpuszczalne w wodzie (witaminy grupy B, witamina C), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (b-karoten, witamina A, D, E). |
0,2 |
Biopierwiastki makroelementy (sód, potas, magnez, wapń, fosfor), mikroelementy (mangan, żelazo, kobalt, nikiel, miedź, cynk). |
1,3 |
Inne składniki: woda, celuloza, popiół ogólny, |
31,9 |
Łącznie | 97,6 |
(Źródło: Kędzia B., Skład chemiczny i adaptogenne działanie pszczelego pyłku kwiatowego…)
Pyłek pszczeli – właściwości
Pyłek pszczeli ze względu na swój bogaty skład chemiczny wykazuje wiele właściwości zdrowotnych.
- Wzmacnia organizm – jest polecany osobom wykonującym pracę fizyczną oraz umysłową w celu odżywienia organizmu i uzupełnienia witamin i minerałów.
- Reguluje przemianę materii.
- Wykazuje działanie detoksykacyjne – poprawia pracę wątroby, ułatwia wydalanie toksyn, działa regenerująco, żółciopędnie, pomaga w leczeniu choroby alkoholowej.
- Podnośni odporność organizmu.
- Usprawnia pracę układu nerwowego – działa uspokajająco, antydepresyjnie.
- Łagodzi objawy alergii o różnym podłożu.
- Obniża poziom lipidów trójglicerydów i cholesterolu całkowitego w surowicy krwi.
- Wspomaga leczenie nadciśnienia.
- Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
- Reguluje pracę układu pokarmowego, ułatwia trawienie, łagodzi dolegliwości w czasie biegunek, działa pomocniczo w czasie zaparć.
- Działa leczniczo w schorzeniach gruczołu krokowego.
- Zwiększa wydzielanie insuliny i wspomaga leczenie cukrzycy.
- Poprawia wzrok.
- Działa przeciwbólowo.
Pyłek pszczeli – jak jeść?
Pyłek przed spożyciem należy rozmieszać najlepiej w wodzie, miodzie, jogurcie, serku, mleku lub soku. Najlepiej przyjmować go 2–3 razy dziennie ok. pół godziny przed jedzeniem. Zalecane dawki dziennego spożycia pyłku pszczelego :
- dzieci 3–12 lat 10–15 g pyłku,
- dzieci 6–12 lat 15 g pyłku,
- dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 g pyłku,
- leczniczo u dorosłych można zwiększać dawki do ok. 30–40 g.
Pyłek pszczeli – przepisy
Pyłek sproszkowany
Należy dokładnie rozdrobnić pyłek np. w młynku do kawy. Spożywać z dodatkiem wody lub soków.
Pyłkowy krem
Wymieszać w proporcjach : 20% pyłku z 80% miodem, jogurtem lub serkiem.
Deser pyłkowy
Do 3/4 litra mleka lub śmietany dosypać łyżkę pyłku. Po kilku godzinach dodać 2 łyżki miodu, 2 łyżki dowolnych orzechów, wiórków kokosowych i/lub migdałów. Wszystko razem zmiksować.
Maseczka na skórę z pyłkiem i twarogiem
2 łyżki pyłku, 2 łyżki miodu, 1 żółtko, 1 łyżkę twarogu zmiksować lub dokładnie wymieszać. Gotową maseczkę nałożyć na ok. 15–20 minut.
Maseczka na skórę z pyłkiem i wodą
Do 2 łyżeczek dokładnie rozdrobnionego pyłku dodać niewielką ilość wody. Przygotowaną w ten sposób maseczkę nałożyć na ok. 15–20 minut.
Pyłek pszczeli z uwagi na swój skład jest cennym surowcem w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Niestety nadal jest rzadko wykorzystywany. Miejmy nadzieje, że w ciągu najbliższych lat pyłek pszczeli zyska większą popularność i będzie coraz częściej stosowany.
Literatura:
Kędzia B., Skład chemiczny i adaptogenne działanie pszczelego pyłku kwiatowego. Cz. I. Skład chemiczny, Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu, Postępy Fitoterapii 1/2008, s. 47-58
Basista K., Sodzawiczny K., Pyłek kwiatowy – nowy surowiec naturalny, możliwości wykorzystania w lecznictwie i kosmetologii, 2011
Pyłek trzeba mielić, bo inaczej wogole nie jest skuteczny. To potwierdzone naukowo