Pyłek pszczeli – skład, właściwości, przepisy

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Pyłek kwiatowy jest zbierany przez pszczoły. To w pełni naturalny surowiec, który coraz częściej jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Poznajmy bogaty skład chemiczny i cenne właściwości zdrowotne pyłku pszczelego.

Pyłek jest produkowany przez rośliny, w szczególności kwiaty. Zawiera on męskie komórki rozrodcze. Dzięki temu możliwe jest powstanie nowej rośliny. Jest zbierany przez pszczoły i częściowo mieszany z nektarem, miodem oraz śliną i zanoszony do ula. W ten sposób powstaje w formie obnóży pyłek pszczeli. Dla pszczół stanowi on źródło pokarmowe bogate w witaminy i minerały. Jest również przez nie magazynowany. Nagromadzony pyłek pszczeli jest zbierany i po obróbce wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Aktualnie można pozyskać ok. 12 kg wysuszonego pyłku kwiatowego z jednego ula w ciągu roku.

Pyłek pszczeli – skład chemiczny

Pyłek pszczeli jest źródłem wielu cennych składników – została stwierdzona zawartość ok. 250 substancji. Do podstawowych zalicza się białka i aminokwasy, lipidy i kwasy tłuszczowe, cukry, związki fenolowe, witaminy i biopierwiastki. Pyłek kwiatowy wykazuje różny skład chemiczny. Jest to w dużej mierze uzależnione od pory roku,w której obnóże jest zbierane. Wiosną w porównaniu z latem jest mocno zróżnicowana zawartość aminokwasów. Ponadto można dostrzec również sporą różnicę (od 30 do 400-krotnie) w zawartości karotenoidów i witaminy C w obnóżach zbieranych przez pszczoły w tej samej porze roku. Skład chemiczny jest także uzależniony od strefy klimatycznej, w której występuje dana roślina.

Wśród głównych grup substancji zawartych w pyłku pszczelim w największej ilości występują:

  • cukry (33,7%),
  • białko ogólne (23,9%),
  • celuloza (22,4%),
  • woda (9,5%),
  • lipidy całkowite (5,4%),
  • biopierwiastki (1,3%),
  • związki fenolowe (1,2%),
  • witaminy (0,2%).

W tabeli zostały zawarte główne substancje, które znajdują się w pyłku pszczelim.

Składnik Zawartość %
Białko ogólne:
aminokwasy (kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, lizyna, glicyna),
aminokwasy egzogenne,
wolne aminokwasy,
kwasy nukleinowe,
enzymy (inwertaza, amylaza, lipaza).
23,9
Lipidy całkowite:
kwasy tłuszczowe (palmitynowy, oleinowy, linolowy, a-linolenowy),
NNKT,
fosfolipidy,
fitosterole.
5,4
Cukry:
cukry redukujące (fruktoza, glukoza),
cukry nieredukujące (sacharoza),
cukry złożone.
33,7
Związki fenolowe i triterpenowe:
flawonoidy (rutyna),
leukoantocyjanidyny i katechiny,
kwasy fenolowe, (kwas chlorogenowy)
związki triterpenowe,
kanabinoidy,
alkaloidy pirolizydynowe.
1,2
Witaminy:
witaminy rozpuszczalne w wodzie (witaminy grupy B, witamina C),
witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (b-karoten, witamina A, D, E).
0,2
Biopierwiastki
makroelementy (sód, potas, magnez, wapń, fosfor),
mikroelementy (mangan, żelazo, kobalt, nikiel, miedź, cynk).
1,3
Inne składniki:
woda,
celuloza,
popiół ogólny,
31,9
Łącznie 97,6

(Źródło: Kędzia B., Skład chemiczny i adaptogenne działanie pszczelego pyłku kwiatowego…)

Pyłek pszczeli – właściwości

Pyłek pszczeli ze względu na swój bogaty skład chemiczny wykazuje wiele właściwości zdrowotnych.

  • Wzmacnia organizm – jest polecany osobom wykonującym pracę fizyczną oraz umysłową w celu odżywienia organizmu i uzupełnienia witamin i minerałów.
  • Reguluje przemianę materii.
  • Wykazuje działanie detoksykacyjne – poprawia pracę wątroby, ułatwia wydalanie toksyn, działa regenerująco, żółciopędnie, pomaga w leczeniu choroby alkoholowej.
  • Podnośni odporność organizmu.
  • Usprawnia pracę układu nerwowego – działa uspokajająco, antydepresyjnie.
  • Łagodzi objawy alergii o różnym podłożu.
  • Obniża poziom lipidów trójglicerydów i cholesterolu całkowitego w surowicy krwi.
  • Wspomaga leczenie nadciśnienia.
  • Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
  • Reguluje pracę układu pokarmowego, ułatwia trawienie, łagodzi dolegliwości w czasie biegunek, działa pomocniczo w czasie zaparć.
  • Działa leczniczo w schorzeniach gruczołu krokowego.
  • Zwiększa wydzielanie insuliny i wspomaga leczenie cukrzycy.
  • Poprawia wzrok.
  • Działa przeciwbólowo.

Pyłek pszczeli – jak jeść?

Pyłek przed spożyciem należy rozmieszać najlepiej w wodzie, miodzie, jogurcie, serku, mleku lub soku. Najlepiej przyjmować go 2–3 razy dziennie ok. pół godziny przed jedzeniem. Zalecane dawki dziennego spożycia pyłku pszczelego :

  • dzieci 3–12 lat 10–15 g pyłku,
  • dzieci 6–12 lat 15 g pyłku,
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 g pyłku,
  • leczniczo u dorosłych można zwiększać dawki do ok. 30–40 g.

Pyłek pszczeli – przepisy

Pyłek sproszkowany

Należy dokładnie rozdrobnić pyłek np. w młynku do kawy. Spożywać z dodatkiem wody lub soków.

Pyłkowy krem

Wymieszać w proporcjach : 20% pyłku z 80% miodem, jogurtem lub serkiem.

Deser pyłkowy

Do 3/4 litra mleka lub śmietany dosypać łyżkę pyłku. Po kilku godzinach dodać 2 łyżki miodu, 2 łyżki dowolnych orzechów, wiórków kokosowych i/lub migdałów. Wszystko razem zmiksować.

Maseczka na skórę z pyłkiem i twarogiem

2 łyżki pyłku, 2 łyżki miodu, 1 żółtko, 1 łyżkę twarogu zmiksować lub dokładnie wymieszać. Gotową maseczkę nałożyć na ok. 15–20 minut.

Maseczka na skórę z pyłkiem i wodą

Do 2 łyżeczek dokładnie rozdrobnionego pyłku dodać niewielką ilość wody. Przygotowaną w ten sposób maseczkę nałożyć na ok. 15–20 minut.

Pyłek pszczeli z uwagi na swój skład jest cennym surowcem w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Niestety nadal jest rzadko wykorzystywany. Miejmy nadzieje, że w ciągu najbliższych lat pyłek pszczeli zyska większą popularność i będzie coraz częściej stosowany.

Literatura:

Kędzia B., Skład chemiczny i adaptogenne działanie pszczelego pyłku kwiatowego. Cz. I. Skład chemiczny, Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu, Postępy Fitoterapii 1/2008, s. 47-58

Basista K., Sodzawiczny K., Pyłek kwiatowy – nowy surowiec naturalny, możliwości wykorzystania w lecznictwie i kosmetologii, 2011

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Marta Gzyl
Marta Gzyl , Dyplomowany dietetyk
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. Pyłek trzeba mielić, bo inaczej wogole nie jest skuteczny. To potwierdzone naukowo

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *