Pyłek pszczeli – skład, właściwości, przepisy

Pyłek kwiatowy jest zbierany przez pszczoły. To w pełni naturalny surowiec, który coraz częściej jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Poznajmy bogaty skład chemiczny i cenne właściwości zdrowotne pyłku pszczelego.
Pyłek jest produkowany przez rośliny, w szczególności kwiaty. Zawiera on męskie komórki rozrodcze. Dzięki temu możliwe jest powstanie nowej rośliny. Jest zbierany przez pszczoły i częściowo mieszany z nektarem, miodem oraz śliną i zanoszony do ula. W ten sposób powstaje w formie obnóży pyłek pszczeli. Dla pszczół stanowi on źródło pokarmowe bogate w witaminy i minerały. Jest również przez nie magazynowany. Nagromadzony pyłek pszczeli jest zbierany i po obróbce wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Aktualnie można pozyskać ok. 12 kg wysuszonego pyłku kwiatowego z jednego ula w ciągu roku.
Pyłek pszczeli – skład chemiczny
Pyłek pszczeli jest źródłem wielu cennych składników – została stwierdzona zawartość ok. 250 substancji. Do podstawowych zalicza się białka i aminokwasy, lipidy i kwasy tłuszczowe, cukry, związki fenolowe, witaminy i biopierwiastki. Pyłek kwiatowy wykazuje różny skład chemiczny. Jest to w dużej mierze uzależnione od pory roku,w której obnóże jest zbierane. Wiosną w porównaniu z latem jest mocno zróżnicowana zawartość aminokwasów. Ponadto można dostrzec również sporą różnicę (od 30 do 400-krotnie) w zawartości karotenoidów i witaminy C w obnóżach zbieranych przez pszczoły w tej samej porze roku. Skład chemiczny jest także uzależniony od strefy klimatycznej, w której występuje dana roślina.
Wśród głównych grup substancji zawartych w pyłku pszczelim w największej ilości występują:
- cukry (33,7%),
- białko ogólne (23,9%),
- celuloza (22,4%),
- woda (9,5%),
- lipidy całkowite (5,4%),
- biopierwiastki (1,3%),
- związki fenolowe (1,2%),
- witaminy (0,2%).
W tabeli zostały zawarte główne substancje, które znajdują się w pyłku pszczelim.
Składnik | Zawartość % |
Białko ogólne: aminokwasy (kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, lizyna, glicyna), aminokwasy egzogenne, wolne aminokwasy, kwasy nukleinowe, enzymy (inwertaza, amylaza, lipaza). |
23,9 |
Lipidy całkowite: kwasy tłuszczowe (palmitynowy, oleinowy, linolowy, a-linolenowy), NNKT, fosfolipidy, fitosterole. |
5,4 |
Cukry: cukry redukujące (fruktoza, glukoza), cukry nieredukujące (sacharoza), cukry złożone. |
33,7 |
Związki fenolowe i triterpenowe: flawonoidy (rutyna), leukoantocyjanidyny i katechiny, kwasy fenolowe, (kwas chlorogenowy) związki triterpenowe, kanabinoidy, alkaloidy pirolizydynowe. |
1,2 |
Witaminy: witaminy rozpuszczalne w wodzie (witaminy grupy B, witamina C), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (b-karoten, witamina A, D, E). |
0,2 |
Biopierwiastki makroelementy (sód, potas, magnez, wapń, fosfor), mikroelementy (mangan, żelazo, kobalt, nikiel, miedź, cynk). |
1,3 |
Inne składniki: woda, celuloza, popiół ogólny, |
31,9 |
Łącznie | 97,6 |
(Źródło: Kędzia B., Skład chemiczny i adaptogenne działanie pszczelego pyłku kwiatowego…)
Pyłek pszczeli – właściwości
Pyłek pszczeli ze względu na swój bogaty skład chemiczny wykazuje wiele właściwości zdrowotnych.
- Wzmacnia organizm – jest polecany osobom wykonującym pracę fizyczną oraz umysłową w celu odżywienia organizmu i uzupełnienia witamin i minerałów.
- Reguluje przemianę materii.
- Wykazuje działanie detoksykacyjne – poprawia pracę wątroby, ułatwia wydalanie toksyn, działa regenerująco, żółciopędnie, pomaga w leczeniu choroby alkoholowej.
- Podnośni odporność organizmu.
- Usprawnia pracę układu nerwowego – działa uspokajająco, antydepresyjnie.
- Łagodzi objawy alergii o różnym podłożu.
- Obniża poziom lipidów trójglicerydów i cholesterolu całkowitego w surowicy krwi.
- Wspomaga leczenie nadciśnienia.
- Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
- Reguluje pracę układu pokarmowego, ułatwia trawienie, łagodzi dolegliwości w czasie biegunek, działa pomocniczo w czasie zaparć.
- Działa leczniczo w schorzeniach gruczołu krokowego.
- Zwiększa wydzielanie insuliny i wspomaga leczenie cukrzycy.
- Poprawia wzrok.
- Działa przeciwbólowo.
Pyłek pszczeli – jak jeść?
Pyłek przed spożyciem należy rozmieszać najlepiej w wodzie, miodzie, jogurcie, serku, mleku lub soku. Najlepiej przyjmować go 2–3 razy dziennie ok. pół godziny przed jedzeniem. Zalecane dawki dziennego spożycia pyłku pszczelego :
- dzieci 3–12 lat 10–15 g pyłku,
- dzieci 6–12 lat 15 g pyłku,
- dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 g pyłku,
- leczniczo u dorosłych można zwiększać dawki do ok. 30–40 g.
Pyłek pszczeli – przepisy
Pyłek sproszkowany
Należy dokładnie rozdrobnić pyłek np. w młynku do kawy. Spożywać z dodatkiem wody lub soków.
Pyłkowy krem
Wymieszać w proporcjach : 20% pyłku z 80% miodem, jogurtem lub serkiem.
Deser pyłkowy
Do 3/4 litra mleka lub śmietany dosypać łyżkę pyłku. Po kilku godzinach dodać 2 łyżki miodu, 2 łyżki dowolnych orzechów, wiórków kokosowych i/lub migdałów. Wszystko razem zmiksować.
Maseczka na skórę z pyłkiem i twarogiem
2 łyżki pyłku, 2 łyżki miodu, 1 żółtko, 1 łyżkę twarogu zmiksować lub dokładnie wymieszać. Gotową maseczkę nałożyć na ok. 15–20 minut.
Maseczka na skórę z pyłkiem i wodą
Do 2 łyżeczek dokładnie rozdrobnionego pyłku dodać niewielką ilość wody. Przygotowaną w ten sposób maseczkę nałożyć na ok. 15–20 minut.
Pyłek pszczeli z uwagi na swój skład jest cennym surowcem w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Niestety nadal jest rzadko wykorzystywany. Miejmy nadzieje, że w ciągu najbliższych lat pyłek pszczeli zyska większą popularność i będzie coraz częściej stosowany.
Przeczytaj również nasz artykuł na temat mleczka pszczelego!
Literatura:
Kędzia B., Skład chemiczny i adaptogenne działanie pszczelego pyłku kwiatowego. Cz. I. Skład chemiczny, Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu, Postępy Fitoterapii 1/2008, s. 47-58
Basista K., Sodzawiczny K., Pyłek kwiatowy – nowy surowiec naturalny, możliwości wykorzystania w lecznictwie i kosmetologii, 2011
Odporność można wzmocnić w bardzo prosty sposób – naturalnie! czytaj więcej
Cukrzyca to choroba metaboliczna, w której bardzo ważne jest ograniczenie cukrów prostych. Lecz nawet osoby chorujące od czasu do czasu mają ochotę na słodkie łakocie. Czy cukrzyk może jeść słodycze? czytaj więcej
Właściwości miodu zależą od rośliny z jakiej jest wytwarzany, a co oferuje krzew manuka? czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Pyłek trzeba mielić, bo inaczej wogole nie jest skuteczny. To potwierdzone naukowo