Miód gryczany - właściwości lecznicze i zdrowotne     

16 18 20

Miód znany był już w starożytności, gdzie w grobowcach faraonów umieszczane były naczynia z miodem. Dzisiaj nasze babcie, znając ich właściwości zdrowotne i lecznicze działanie, zarażają nas miłością do niego. Wiemy, jakie ma znaczenie dla organizmu człowieka i znając rozmaite rodzaje, potrafimy korzystać z jego dobrodziejstw.

Miód gryczany ma bardzo charakterystyczny wygląd i to właśnie dzięki kolorze ciemnej, mocnej herbaty potrafimy rozpoznać go bez zastanowienia. Oprócz typowego ciemnobrązowego koloru, rozpoznawalny jest także intensywny zapach biało-różowych kwiatów gryki, a także ostry ostry zapach miodu jest powodem niechęci przede wszystkim wśród dzieci.

Miód gryczany  właściwości lecznicze i zdrowotne

Działanie lecznicze rozpowszechnione jest na całym świecie choćby ze względu na substancje wzmacniające i oczyszczające naczynia krwionośne – rutynę, co wyróżnia miód gryczany na tle innych. Dzięki temu zalecany jest w dużej mierze osobom starszym, które skarżą się na problemy związane z układem krwionośnym np. na podłożu miażdżycowym. Cukry proste są bezproblemowo wchłaniane do krwioobiegu, a co za tym idzie, potrafią w niedługim czasie odżywić mięsień sercowy. Górują nad sacharozą faktem, iż wchłaniane są bezpośrednio do krwioobiegu omijając wątrobę.

Miód gryczany mimo, iż jest wysokokaloryczny, nie powoduje nadwagi.

Miód gryczany mimo, iż jest wysokokaloryczny, nie powoduje nadwagi.

Rutyna zapobiega rozkładowi witaminy C poprawiając przyswajalność, sprzyja szybszemu gojeniu się ran, zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych, dlatego też jego spożywanie polecane jest przy złamaniach. Miód gryczany zawiera również duże ilości magnezu, który potrzebny jest w stanach wyczerpania nerwowego oraz reguluje rytm pracy serca.

Zawiera sporo minerałów i witamin np. żelaza, które jest bardzo łatwo przyswajalne, witaminy C oraz białka. Porównując z miodami o jasnej barwie, miód gryczany przodującym w leczeniu niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza u dzieci oraz dorosłych.

Słoweńscy naukowcy wykazali, iż systematyczne spożywanie tego produktu powoduje wzrost poziomu hemoglobiny we krwi oraz wzmaga rozwój odnowy i sprawia, że organizm jest silniejszy po wyczerpujących chorobach. Niektórzy zauważyli również korzystny wpływ na wzrok, słuch oraz na poprawę pamięci.

Miodem można również słodzić kawę czy herbatę. Należy zwrócić uwagę na fakt, że żelazo zawarte w miodzie jest w pełni wchłaniane, w przeciwieństwie do żelaza zawartego w mięsie czy warzywach.

Ile kalorii ma miód gryczany

Miód gryczany mimo, iż jest wysokokaloryczny, nie powoduje nadwagi. Na 100 g produktu przypada 340 kalorii. Jest źródłem cukrów prostych, które w szybkim tempie przenikają do krwioobiegu odżywiając cały organizm. W jego składzie znajdziemy aż 80% węglowodanów, które jesteśmy w stanie spalić w 100%.

Na co miód gryczany  zastosowanie

Miód gryczany jest stosowany nie tylko do użytku wewnętrznego np. przy złamaniach, osłabieniu naczyń krwionośnych, anemii czy braku odporności, ale można usłyszeć o nim także w kosmetyce. Miód gryczany ze względu na zawartość rutyny wspomagającej wchłanianie witaminy C, używany jest w wielu kosmetykach. Najczęściej spotkamy go w kremach przeciwzmarszczkowych, ponieważ może on pełnić rolę antyoksydantu, zapobiegającemu starzeniu się skóry.

Stosowany jest również w różnego rodzaju maseczkach i peelingach ze względu na właściwości antybakteryjne. Regeneruje skórę, odżywia, dodaję jej energii, dlatego stosowany na trądzik, łagodzi jego objawy.

Miód gryczany spotkamy również w przepisach na naturalne maseczki do włosów, bądź w gotowych produktach na półce sklepowej. Zawiera substancje wpływające na oczyszczenie skóry głowy oraz wzmocnienie włosa. Poprawia ich kondycję, wzmacnia strukturę, odbudowuje zniszczone końcówki, a włosy są błyszczące i miękkie w dotyku.

Jak widać, miód gryczany, jako jeden z niewielu jest szeroko stosowany w kosmetyce oraz w naszych domach, ze względu na swoje działanie zdrowotne. Starajmy się nie kamuflować go, a podawać dzieciom, by i one skorzystały z jego dobrodziejstw. Wiedząc o wielu właściwościach leczniczych miodu gryczanego oraz jego szeroki dostęp i łatwość zakupu, warto mieć zawsze jego słoik  pod ręką.

Literatura:

  1. Fashner, J., Ericson, K., Werner, S., Treatment of the common cold in adults., „American Family Physician” 2012, nr 86(2), s. 153-159.
  2. Giménez-Bastida, J. A., Zieliński, H. Buckwheat as a functional food and its effects on health, „Journal of Agricultural and Food Chemistry” 2015, nr 63(36), s. 7896-7913
  3. Mandal, M. D., Mandal, S., Honey: its medicinal property and antibacterial activity, „Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine” 2011, nr 1(2), s. 154-160.
  4. Godlewska M., Świsłocka R., Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu Podlasia, „Kosmos. Problemy nauk biologicznych” 2015, t. 15, nr 2, s. 347-352, http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2015/347.pdf [dostęp 04.04.2017].
  5. Dubiago G., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii, „Postępy Fitoterapii” 2015, nr 19(1), s. 58-64, http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2018/08/pf_2018_058-064.pdf [dostęp 04.04.2017].
  6. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Współczesne poglądy na mechanizm przeciwdrobnoustrojowego działania miodu, „Postępy Fitoterapii” 2017, nr 18(4), s. 290-297, http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2018/03/pf_2017_290-297.pdf [dostęp 04.04.2017].
  7. Grecka K., Kuś P. M., Worobo R. W., Szweda P.Study of the Anti-Staphylococcal Potential of Honeys Produced in Northern Poland, „Molecules” 2018, nr 23(2), s. 260, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017226/ [dostęp 06.06.2018]
Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Miód gryczany - właściwości lecznicze i zdrowotne      - 3.6/5. Oddano 1525 głosy.
Autor artykułu:

Opinie

  • Barbara gasior 11.04.2016, 9:39

    Bardzo mi smakuje używam go od lat,ponieważ jego właściwości pomagają mi nap; na serce anemie i ogólnie na wszystko.Jestem bardzo zadowolona że taki jest.

    Odpowiedz
  • Tomasz Faber 13.11.2017, 5:20

    Ja jem miod z kazdym miesem i slonym jedzeniem. Rewelacyjnie dziala na sen, skore i daje duzo energii.

    Odpowiedz
  • camlet wieslaw 11.12.2017, 10:03

    teraz zaczelem brac miud gryczany zobaczymy jak dziala

    Odpowiedz
    • Basia 12.06.2019, 12:29

      Zacząłem brać miód.
      Nasz jeżyk jest piękny.
      Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  • Piotr 18.12.2017, 8:03

    Mam mętlik w głowie, czy miód należy przechowywać w chłodziarce, czy też w temperaturze pokojowej. Są bardzo różne opinie na ten temata.

    Odpowiedz
    • ANETTA 20.02.2018, 11:44

      dla mnie REWELACJA !!!!

      Odpowiedz
    • Budzena 12.10.2018, 7:42

      w temperaturze pokojowej sie przechowuje

      Odpowiedz
    • Magda 17.11.2018, 9:21

      Miód zawsze trzymamy w temperaturze pokojowej w zamkniętym słoiku. To jedyny produkt spożywczy który się nigdy nie psuje.

      Odpowiedz
    • Tadeusz 24.11.2018, 1:23

      w zaciemnionym miejscu najlepiej chlodnym,spizarka

      Odpowiedz
  • Zofia 09.01.2018, 6:06

    Mam zapytanie:dlaczego miód gryczany nie gęstnieje,tylko jest zawsze rzadki?

    Odpowiedz
    • Waldi 18.01.2018, 5:38

      Rzeczywisty miód gryczany ZAWSZE powinien być gesty, a nie rzadki. Jeśli jest rzadki, to nie jest w pełni gryczany miód, albo nastąpiła pomyłka, badź celowe wprowadzenie w błąd przez kogoś, komu mogło zależeć na sprzedaży danego miodu, jako gryczanego…

      Odpowiedz
    • Barbasia 24.01.2018, 3:14

      Każde miody krystalizują i to jest naturalne zjawisko. Widocznie kupiła pani podróbę. radzę odstawić miód w zimne miejsce i zobaczyć czy gęstnieje. Jesli nie to mieszanka syropu cukrowego albo invertu z miodem. Bezwartosciowe.

      Odpowiedz
    • leto 11.03.2018, 6:56

      Jeżeli miód nie gęstnieje, to na bank jest sfałszowany.

      Odpowiedz
    • [email protected] 16.03.2018, 5:39

      miód musi gestnieć , jesli nie gestnieje są 2 powody – pierwazy to ,że jest swieży, drugi to , że kupiłas wyrób miodopodobny , który nie ma nic wspólnego z miodem

      Odpowiedz
    • danuta 09.10.2018, 7:20

      nie gestnieje czyli jest bz cukrem -oszukany

      Odpowiedz
  • AnnaGie 15.01.2018, 1:51

    Mój lekko gęstnieje 🙂

    Odpowiedz
  • Szopik grazyna 28.01.2018, 1:21

    Miód gryczany również pomaga na bóle mięśni jako okłady na przykład przy bólach barku

    Odpowiedz
  • kg 25.03.2018, 3:16

    Ja jem miod gryczano faceliowy jest ciemny i gesty

    Odpowiedz
  • Ola 27.10.2018, 8:47

    Co dziennie pije miód z cytryna polecam właśnie gryczany

    Odpowiedz
  • Terenia 01.11.2018, 9:53

    Ogólnie używam bardzo dużo rożnego miodu w kuchni. Do sałatek, mięsa, napojów. itp. Daje to niesampwity smak dla wszystkich potraw. Od niedawna zaczęłam po łyżce dziennie spożywać miód gryczany. Często choruję i przyjmuję dużo leków. Zobaczę jaka będzie korzyść w moim przypadku?

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone