Miód gryczany – właściwości lecznicze i zdrowotne
Aktualizacja: 26 marca, 2024
Miód znany był już w starożytności, gdzie w grobowcach faraonów umieszczane były naczynia z miodem. Dzisiaj nasze babcie, znając ich właściwości zdrowotne i lecznicze działanie, zarażają nas miłością do niego. Wiemy, jakie ma znaczenie dla organizmu człowieka i znając rozmaite rodzaje, potrafimy korzystać z jego dobrodziejstw.
Miód gryczany ma bardzo charakterystyczny wygląd i to właśnie dzięki kolorze ciemnej, mocnej herbaty potrafimy rozpoznać go bez zastanowienia. Oprócz typowego ciemnobrązowego koloru, rozpoznawalny jest także intensywny zapach biało-różowych kwiatów gryki, a także ostry ostry zapach miodu jest powodem niechęci przede wszystkim wśród dzieci.
Miód gryczany – właściwości lecznicze i zdrowotne
Działanie lecznicze rozpowszechnione jest na całym świecie choćby ze względu na substancje wzmacniające i oczyszczające naczynia krwionośne – rutynę, co wyróżnia miód gryczany na tle innych. Dzięki temu zalecany jest w dużej mierze osobom starszym, które skarżą się na problemy związane z układem krwionośnym np. na podłożu miażdżycowym. Cukry proste są bezproblemowo wchłaniane do krwioobiegu, a co za tym idzie, potrafią w niedługim czasie odżywić mięsień sercowy. Górują nad sacharozą faktem, iż wchłaniane są bezpośrednio do krwioobiegu omijając wątrobę.
Rutyna zapobiega rozkładowi witaminy C poprawiając przyswajalność, sprzyja szybszemu gojeniu się ran, zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych, dlatego też jego spożywanie polecane jest przy złamaniach. Miód gryczany zawiera również duże ilości magnezu, który potrzebny jest w stanach wyczerpania nerwowego oraz reguluje rytm pracy serca.
Zawiera sporo minerałów i witamin np. żelaza, które jest bardzo łatwo przyswajalne, witaminy C oraz białka. Porównując z miodami o jasnej barwie, miód gryczany przodującym w leczeniu niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza u dzieci oraz dorosłych.
Słoweńscy naukowcy wykazali, iż systematyczne spożywanie tego produktu powoduje wzrost poziomu hemoglobiny we krwi oraz wzmaga rozwój odnowy i sprawia, że organizm jest silniejszy po wyczerpujących chorobach. Niektórzy zauważyli również korzystny wpływ na wzrok, słuch oraz na poprawę pamięci.
Miodem można również słodzić kawę czy herbatę. Należy zwrócić uwagę na fakt, że żelazo zawarte w miodzie jest w pełni wchłaniane, w przeciwieństwie do żelaza zawartego w mięsie czy warzywach.
Ile kalorii ma miód gryczany
Miód gryczany mimo, iż jest wysokokaloryczny, nie powoduje nadwagi. Na 100 g produktu przypada 340 kalorii. Jest źródłem cukrów prostych, które w szybkim tempie przenikają do krwioobiegu odżywiając cały organizm. W jego składzie znajdziemy aż 80% węglowodanów, które jesteśmy w stanie spalić w 100%.
Na co miód gryczany – zastosowanie
Miód gryczany jest stosowany nie tylko do użytku wewnętrznego np. przy złamaniach, osłabieniu naczyń krwionośnych, anemii czy braku odporności, ale można usłyszeć o nim także w kosmetyce. Miód gryczany ze względu na zawartość rutyny wspomagającej wchłanianie witaminy C, używany jest w wielu kosmetykach. Najczęściej spotkamy go w kremach przeciwzmarszczkowych, ponieważ może on pełnić rolę antyoksydantu, zapobiegającemu starzeniu się skóry.
Stosowany jest również w różnego rodzaju maseczkach i peelingach ze względu na właściwości antybakteryjne. Regeneruje skórę, odżywia, dodaję jej energii, dlatego stosowany na trądzik, łagodzi jego objawy.
Miód gryczany spotkamy również w przepisach na naturalne maseczki do włosów, bądź w gotowych produktach na półce sklepowej. Zawiera substancje wpływające na oczyszczenie skóry głowy oraz wzmocnienie włosa. Poprawia ich kondycję, wzmacnia strukturę, odbudowuje zniszczone końcówki, a włosy są błyszczące i miękkie w dotyku.
Jak widać, miód gryczany, jako jeden z niewielu jest szeroko stosowany w kosmetyce oraz w naszych domach, ze względu na swoje działanie zdrowotne. Starajmy się nie kamuflować go, a podawać dzieciom, by i one skorzystały z jego dobrodziejstw. Wiedząc o wielu właściwościach leczniczych miodu gryczanego oraz jego szeroki dostęp i łatwość zakupu, warto mieć zawsze jego słoik pod ręką.
Literatura:
- Fashner, J., Ericson, K., Werner, S., Treatment of the common cold in adults., „American Family Physician” 2012, nr 86(2), s. 153-159.
- Giménez-Bastida, J. A., Zieliński, H. Buckwheat as a functional food and its effects on health, „Journal of Agricultural and Food Chemistry” 2015, nr 63(36), s. 7896-7913
- Mandal, M. D., Mandal, S., Honey: its medicinal property and antibacterial activity, „Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine” 2011, nr 1(2), s. 154-160.
- Godlewska M., Świsłocka R., Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu Podlasia, „Kosmos. Problemy nauk biologicznych” 2015, t. 15, nr 2, s. 347-352, http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2015/347.pdf [dostęp 04.04.2017].
- Dubiago G., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii, „Postępy Fitoterapii” 2015, nr 19(1), s. 58-64, http://www.postepyfitoterapii.pl/data/2018/08/pf_2018_058-064.pdf [dostęp 04.04.2017].
- Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Współczesne poglądy na mechanizm przeciwdrobnoustrojowego działania miodu, „Postępy Fitoterapii” 2017, nr 18(4), s. 290-297, http://www.postepyfitoterapii.pl/data/2018/03/pf_2017_290-297.pdf [dostęp 04.04.2017].
- Grecka K., Kuś P. M., Worobo R. W., Szweda P., Study of the Anti-Staphylococcal Potential of Honeys Produced in Northern Poland, „Molecules” 2018, nr 23(2), s. 260, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017226/ [dostęp 06.06.2018]
Ogólnie używam bardzo dużo rożnego miodu w kuchni. Do sałatek, mięsa, napojów. itp. Daje to niesampwity smak dla wszystkich potraw. Od niedawna zaczęłam po łyżce dziennie spożywać miód gryczany. Często choruję i przyjmuję dużo leków. Zobaczę jaka będzie korzyść w moim przypadku?
Co dziennie pije miód z cytryna polecam właśnie gryczany
Ja jem miod gryczano faceliowy jest ciemny i gesty
Miód gryczany również pomaga na bóle mięśni jako okłady na przykład przy bólach barku
Mój lekko gęstnieje 🙂
Mam zapytanie:dlaczego miód gryczany nie gęstnieje,tylko jest zawsze rzadki?
nie gestnieje czyli jest bz cukrem -oszukany
miód musi gestnieć , jesli nie gestnieje są 2 powody – pierwazy to ,że jest swieży, drugi to , że kupiłas wyrób miodopodobny , który nie ma nic wspólnego z miodem
Jeżeli miód nie gęstnieje, to na bank jest sfałszowany.
Każde miody krystalizują i to jest naturalne zjawisko. Widocznie kupiła pani podróbę. radzę odstawić miód w zimne miejsce i zobaczyć czy gęstnieje. Jesli nie to mieszanka syropu cukrowego albo invertu z miodem. Bezwartosciowe.
Rzeczywisty miód gryczany ZAWSZE powinien być gesty, a nie rzadki. Jeśli jest rzadki, to nie jest w pełni gryczany miód, albo nastąpiła pomyłka, badź celowe wprowadzenie w błąd przez kogoś, komu mogło zależeć na sprzedaży danego miodu, jako gryczanego…
Mam mętlik w głowie, czy miód należy przechowywać w chłodziarce, czy też w temperaturze pokojowej. Są bardzo różne opinie na ten temata.
w zaciemnionym miejscu najlepiej chlodnym,spizarka
Miód zawsze trzymamy w temperaturze pokojowej w zamkniętym słoiku. To jedyny produkt spożywczy który się nigdy nie psuje.
w temperaturze pokojowej sie przechowuje
dla mnie REWELACJA !!!!
teraz zaczelem brac miud gryczany zobaczymy jak dziala
Zacząłem brać miód.
Nasz jeżyk jest piękny.
Pozdrawiam.
Ja jem miod z kazdym miesem i slonym jedzeniem. Rewelacyjnie dziala na sen, skore i daje duzo energii.
Bardzo mi smakuje używam go od lat,ponieważ jego właściwości pomagają mi nap; na serce anemie i ogólnie na wszystko.Jestem bardzo zadowolona że taki jest.