Miód, czosnek, cytryna – na kaszel i przeziębienie
Aktualizacja: 11 lutego, 2021
W okresie przeziębień częściej niż zwykle sięgamy po 3 znane produkty – miód, czosnek i cytrynę, w nadziei, że z ich pomocą skutecznie wygramy walkę z chorobą. Czy słusznie?
Miód – na kaszel i przeziębienie
Miód w łagodzeniu kaszlu poleca się szczególnie dzieciom. Coraz więcej badań wskazuje na to, że pojedyncza dawka miodu może zmniejszyć produkcję wydzieliny. W niektórych pracach naukowych miód wykazywał skuteczność równą dekstrometorfanowi (lek przeciwkaszlowy). Przy okazji warto przypomnieć, że miodu nie należy podawać dzieciom poniżej 1 roku życia ze względu na ryzyko zakażenia bakterią Clostridium botulinum. Niemowlęta w przypadku zetknięcia się z przetrwalnikami Clostridium botulinum narażone są na chorobę zwaną botulizmem niemowlęcym. Oprócz swojego działania przeciwkaszlowego miód jest dobrym źródłem witaminy C. Nie możemy liczyć na to (opinie w tej kwestii są sprzeczne), że zażywając zwiększoną dawkę kwasu askorbinowego w trakcie przeziębienia minie ono szybciej, a przebieg będzie łagodniejszy. Nie zmienia to jednak faktu, że jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowanie układu odpornościowego.
Czosnek – na kaszel i przeziębienie
Czosnkowi przypisuje się wiele właściwości – od obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, poprzez regulowanie stężenia glukozy aż po działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Do tej pory nie wiadomo, jak wyjaśnić działanie hamujące rozwój bakterii i wirusów – niektóre z badań sugerują, że odpowiada za to związek zwany allicyną, inne zaś, że to kwestia odmiennych metabolitów. Jakkolwiek by nie było – bardzo prawdopodobne jest, że jedzenie czosnku regularnie, szczególnie w okresie zwiększonej zapadalności na przeziębienia, może ochronić nas przed infekcją, jak również skrócić czas jej trwania.
Cytryna – na kaszel i przeziębienie
Herbata z cytryną to domowe remedium na wirusowe dolegliwości. Stała się symbolem walki z przeziębieniem prawdopodobnie ze względu na zawartość witaminy C. Jak wiemy – cytryna nie jest najlepszym jej źródłem. Znacznie więcej zawierają ją np. owoce dzikiej róży, porzeczki, kiwi, liście pietruszki, czerwona papryka.
Choć brak jest dostatecznych dowodów naukowych na skuteczność domowych metod walki z przeziębieniem, warto wypróbować je na własnej skórze. Stosowanie wyżej wymienionych środków jest bezpieczne, a sama wiara w ich skuteczność może szybciej postawić na nogi.
Czosnek, cytryna, miód – przepis
Poniżej 3 najprostsze i najpopularniejsze propozycje leczniczych mikstur zaczerpniętych z ludowej tradycji.
Herbata z miodem
Miód m.in. ze względu na zawartość enzymu oksydazy glukozowej posiada właściwości bakteriobójcze. Enzym ten utlenia glukozę do glukonolaktonu, który łącząc się z wodą daje m.in. wodę utlenioną. Kiedy połączymy miód z wodą przyspieszymy proces powstawania ditlenku wodoru o właściwościach antyseptycznych. Woda/napar herbaty nie może być jednak zbyt gorący, ponieważ już w temperaturze 45 stopni Celsjusza enzymy tracą swoje właściwości. Niektórzy autorzy sugerują dodawanie miodu lipowego do herbaty z kwiatu lipy lub naparu z malin.
Syrop z czosnku
Sok wyciśnięty z dwóch cytryn i kilka zmiażdżonych ząbków czosnku zalać przegotowaną, chłodną wodą z dodatkiem łyżki miodu. Odstawić na kilka dni.
Mleko z miodem i czosnkiem
Przegotowane i przestudzone mleko wymieszać z łyżką miodu oraz rozgniecionymi ząbkami czosnku. Można dodać łyżeczkę masła do smaku.
Poczytaj także o babcinych sposobach na przeziębienie!
Literatura:
- Goldman RD. Honey for treatment of cough in children. Canadian Family Physician. 2014;60(12):1107-1110.
- Lissiman Elizabeth, Bhasale Alice, Cohen Marc. Garlic for the common cold. Cochrane library 2014
Tylko nie wrzucajcie cytryny gdy w szklance są fusy! Wyciąga z nich aluminium! Odczekajcie aż herbata przestygnie, bo wrzątek powoduje, że witamina C się rozpada.