Miód akacjowy – właściwości i wartości odżywcze
Aktualizacja: 26 marca, 2024
Spośród wielu dostępnych dla nas remedium na dolegliwości, miód wydaje się być tym najprzyjemniejszym w smaku lekarstwem. Stosowany z głową może przynieść różnorakie korzyści, gdyż możliwości jego zastosowania są nieograniczone. Warto więc bliżej przyjrzeć się tej złocistej substancji.
Miód akacjowy to cenne źródło korzystnych dla naszego zdrowia substancji. Spośród wielu rodzajów miodów, ten pozyskiwany jest w okresie kwitnienia tzw. „białej lipy”. Ma półpłynną konsystencje, słodki zapach i aromat. Często wykorzystywany jest jako słodzik dla wielu potraw, ze względu na dużą zawartość cukrów prostych. Wśród darów natury, jakie otrzymujemy razem z innymi miodami, jest jednym z cenniejszych źródeł szybko przyswajalnych węglowodanów, przez co stosuje się go także w stanach wyczerpania oraz przewlekłego zmęczenia. Jakie jeszcze zastosowania może mieć miód akacjowy?
Miód akacjowy – właściwości lecznicze
Miód akacjowy oraz wszelkie inne miody, posiadają wszechstronne zastosowanie w szczególności w okresie jesienno-zimowym, który sprzyja częstszym zachorowaniom. Jego właściwości lecznicze są znane już od wielu lat i skutecznie wykorzystywane przy wzmacnianiu odporności.
Jednym z głównych właściwości miodów jest jego działanie antybakteryjne, które skutecznie wspomaga walkę z infekcjami na tle bakteryjnym oraz ogranicza namnażanie się bakterii. Z tego też powodu stosuje się je z powodzeniem, jako składnik mikstury wzmacniającej. Składa się ona z ciepłej wody, miodu oraz soku z cytryny, które w połączeniu tworzą barierę ochronną dla naszego gardła, przełyku oraz błon śluzowych, w szczególności jamy ustnej i żołądka. Miód akacjowy ma dość niskie właściwości antybiotyczne, ale w postaci nierozpuszczonej z wodą jest wspaniałym remedium łagodzącym ból gardła. Powleka on bowiem jego ścianki, chroniąc podczas podrażnień oraz działając jak swego rodzaju osłonka przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak zanieczyszczenia, cząstki jedzenia lub płyny, które w czasie infekcji zaostrzają objawy. Dzięki temu, może być używany przez osoby mające kłopoty z żołądkiem, podczas zażywania leków przeciwgorączkowych i przeciwzapalnych.
Miód z powodzeniem stosować można, jako środek łagodzący na dolegliwości żołądkowe oraz układu pokarmowego, przy schorzeniach dróg oddechowych, oraz problemach skórnych. Od dawna cenione jest jego działanie odżywiające i nawilżające, które jest ratunkiem dla popękanych i suchych ust oraz skóry. Może być także używany, jako składnik maseczki odżywczej do skóry głowy oraz twarzy. Wspaniale nawilży, zmiękczy, a także wzmocni, dostarczając mnóstwo substancji odżywczych.
Jednym z efektów, jaki wywiera na nasz organizm miód – jest działanie moczopędne oraz oczyszczające układ moczowy. Dzięki czemu, stosowanie miodu w postaci płynnej zapobiega infekcjom bakteryjnym naszych dróg moczowych oraz wspomaga leczenie. Trzeba również pamiętać o jednoczesnym przyjmowaniu odpowiednich ilości płynów, by wyrównać bilans ich utraty.
Wartości odżywcze miodu akacjowego
Miód akacjowy ma także wiele cennych witamin wzmacniających nasz układ odpornościowy oraz duże ilości węglowodanów prostych, dodających energii i sił. Stąd też polecany jest nie tylko osobom, które walczą z przeziębieniem, ale także sportowcom, osobom uczącym się oraz narażonym na duży wysiłek fizyczny. Również z racji tego, na spożywaną jego ilość powinny uważać osoby utrzymujące dietę niskowęglowodanową, dietę z niskim indeksem glikemicznym (IG) oraz chorujące na cukrzyce i inne schorzenia, związane z zaburzeniem przyjmowania cukrów.
Jeśli chodzi o wygląd, barwa miodu akacjowego przypomina płynne złoto, jest półprzezroczysty, płynny i dość wolno ulega krystalizacji. Po tym procesie jednak przyjmuje formę białawą, gęstą, niekiedy twardą, która po kontakcie z ciepłą wodą znów powraca do rzadkiej formy.
Wśród wartości odżywczych największe znaczenie ma fruktoza, której ilość jest dość spora. W 100 g miodu akacjowego zawiera się ok. 80 g węglowodanów i blisko 350 kcal. Oprócz tego, posiada także specyficzne substancje – izoflawony, wpływające pozytywnie na mineralizację kości, samopoczucie oraz układ krążenia. Izoflawony używane są także, jako substytuty w terapii hormonalnej, by łagodzić objawy menopauzy.
Z tych powodów warto spożywać miód codziennie, zarówno w postaci rozpuszczonej jak i nierozpuszczonej z wodą. Należy jednak pamiętać, iż miód traci swoje cenne właściwości po dodaniu do wrzątku, dlatego zawsze należy trochę ochłodzić wodę po jej zagotowaniu.
Miód akacjowy – cena, gdzie kupić
Przed zakupem miodu warto upewnić się, że jest to produkt w pełni naturalny i bez dodatków. Warto wybierać miody z lokalnych, sprawdzonych pasiek. Cena takiego miodu waha się od 30 do 40 zł za 1 kg. Na wartość odżywczą miodu duży wpływ ma także uprawa roślin, z których jest pozyskiwany. Im lepszej jakości pyłek czy nektar, tym lepszy miód, który z niego pochodzi. Z tego powodu z pewnością na uwagę zasługują miody ze specjalnym certyfikatem ekologicznym. Wybierając tego rodzaju produkt masz pewność najwyższej jakości produktu.
Na co miód akacjowy – zastosowanie
Reasumując, miód dobroczynnie wpływa na:
- układ pokarmowy – chroniąc ścianki żołądka oraz dwunastnicy przed powstawaniem wrzodów czy podrażnień
- układ moczowy – wykazuje działanie moczopędne i oczyszczające z toksyn
- układ odpornościowy – wspomaga organizm podczas przeziębienia i infekcji, działa wzmacniająco i regenerująco na błony śluzowe gardła, jamy ustnej i żołądka
- układ oddechowy – zalecany w leczeniu infekcji oddechowych, wzmacniając układ odpornościowy i wspomagając usuwanie zalegającej wydzieliny
- skóra i włosy – stosowany, jako maseczka do twarzy i włosów, widocznie odżywia i nawilża skórę, a także rozjaśnia przebarwienia
Miód akacjowy, ma także działanie oczyszczające, dlatego znajdzie zastosowanie zarówno w okresie infekcji, jak i w miejscowych problemach skórnych na tle bakteryjnym. Ma wszechstronne zastosowanie, a umiejętnie wykorzystywany nie wykazuje żadnych skutków ubocznych.
Miód ma bardzo dobroczynny wpływ na nasze ciało. Spożywany codziennie, jako środek profilaktyczny wzmocni nas i wspomoże naszą odporność, szczególnie w ryzykownym okresie jesienno-zimowym, a podczas walki z danym schorzeniem – przyspieszy proces zdrowienia. Uważać na niego powinni jednak alergicy oraz osoby posiadające kłopoty z wchłanialnością węglowodanów oraz cierpiące na nadmierną otyłość. Należy jednak czerpać korzyści z darów natury i zabezpieczyć się na wzmożony okres zachorowań, a tym samym pozwolić sobie na chwilę przyjemności, jaką jest spożywanie tej przepysznej słodkiej przekąski.
Literatura:
- Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Dutkowiak A., Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, „Postępy Fitoterapii” 2014, nr 2, s. 67-70, http://www.czytelniamedyczna.pl/4908,aktywno-antybiotyczna-krajowych-miodlw-odmianowych.html [dostęp 20.05.2017].
- Kim S., Hong I., Woo S., i in., Isolation of Abscisic Acid from Korean Acacia Honey with Anti-Helicobacter pylori Activity, „Pharmacogn Mag.” 2017, nr 13(Suppl 2), s. 170-173, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28808376 [dostęp 20.05.2017].
- Muhammad A., Odunola O.A., Ibrahim M.A., Potential biological activity of acacia honey, „Front Biosci (Elite Ed).” 2016, nr 1;8, s. 351-357, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26709666 [dostęp 20.05.2017].