bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Miód akacjowy – właściwości i wartości odżywcze

Miód akacjowy – właściwości i wartości odżywcze

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Spośród wielu dostępnych dla nas remedium na dolegliwości, miód wydaje się być tym najprzyjemniejszym w smaku lekarstwem. Stosowany z głową może przynieść różnorakie korzyści, gdyż możliwości jego zastosowania są nieograniczone. Warto więc bliżej przyjrzeć się tej złocistej substancji.

Miód akacjowy to cenne źródło korzystnych dla naszego zdrowia substancji. Spośród wielu rodzajów miodów, ten pozyskiwany jest w okresie kwitnienia tzw. „białej lipy”. Ma półpłynną konsystencje, słodki zapach i aromat. Często wykorzystywany jest jako słodzik dla wielu potraw, ze względu na dużą zawartość cukrów prostych. Wśród darów natury, jakie otrzymujemy razem z innymi miodami, jest jednym z cenniejszych źródeł szybko przyswajalnych węglowodanów, przez co stosuje się go także w stanach wyczerpania oraz przewlekłego zmęczenia. Jakie jeszcze zastosowania może mieć miód akacjowy?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Miód akacjowy – właściwości lecznicze
  • Wartości odżywcze miodu akacjowego
  • Miód akacjowy – cena, gdzie kupić
  • Na co miód akacjowy – zastosowanie

Miód akacjowy – właściwości lecznicze

Miód akacjowy oraz wszelkie inne miody, posiadają wszechstronne zastosowanie w szczególności w okresie jesienno-zimowym, który sprzyja częstszym zachorowaniom. Jego właściwości lecznicze są znane już od wielu lat i skutecznie wykorzystywane przy wzmacnianiu odporności.

Jednym z głównych właściwości miodów jest jego działanie antybakteryjne, które skutecznie wspomaga walkę z infekcjami na tle bakteryjnym oraz ogranicza namnażanie się bakterii. Z tego też powodu stosuje się je z powodzeniem, jako składnik mikstury wzmacniającej. Składa się ona z ciepłej wody, miodu oraz soku z cytryny, które w połączeniu tworzą barierę ochronną dla naszego gardła, przełyku oraz błon śluzowych, w szczególności jamy ustnej i żołądka. Miód akacjowy ma dość niskie właściwości antybiotyczne, ale w postaci nierozpuszczonej z wodą jest wspaniałym remedium łagodzącym ból gardła. Powleka on bowiem jego ścianki, chroniąc podczas podrażnień oraz działając jak swego rodzaju osłonka przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak zanieczyszczenia, cząstki jedzenia lub płyny, które w czasie infekcji zaostrzają objawy. Dzięki temu, może być używany przez osoby mające kłopoty z żołądkiem, podczas zażywania leków przeciwgorączkowych i przeciwzapalnych.

Miód z powodzeniem stosować można, jako środek łagodzący na dolegliwości żołądkowe oraz układu pokarmowego, przy schorzeniach dróg oddechowych, oraz problemach skórnych. Od dawna cenione jest jego działanie odżywiające i nawilżające, które jest ratunkiem dla popękanych i suchych ust oraz skóry. Może być także używany, jako składnik maseczki odżywczej do skóry głowy oraz twarzy. Wspaniale nawilży, zmiękczy, a także wzmocni, dostarczając mnóstwo substancji odżywczych.

Jednym z efektów, jaki wywiera na nasz organizm miód – jest działanie moczopędne oraz oczyszczające układ moczowy. Dzięki czemu, stosowanie miodu w postaci płynnej zapobiega infekcjom bakteryjnym naszych dróg moczowych oraz wspomaga leczenie. Trzeba również pamiętać o jednoczesnym przyjmowaniu odpowiednich ilości płynów, by wyrównać bilans ich utraty.

Wartości odżywcze miodu akacjowego

Miód akacjowy ma także wiele cennych witamin wzmacniających nasz układ odpornościowy oraz duże ilości węglowodanów prostych, dodających energii i sił. Stąd też polecany jest nie tylko osobom, które walczą z przeziębieniem, ale także sportowcom, osobom uczącym się oraz narażonym na duży wysiłek fizyczny. Również z racji tego, na spożywaną jego ilość powinny uważać osoby utrzymujące dietę niskowęglowodanową, dietę z niskim indeksem glikemicznym (IG) oraz chorujące na cukrzyce i inne schorzenia, związane z zaburzeniem przyjmowania cukrów.

Miód akacjowy ma wiele cennych witamin wzmacniających nasz układ odpornościowy

Miód akacjowy ma wiele cennych witamin wzmacniających nasz układ odpornościowy

Jeśli chodzi o wygląd, barwa miodu akacjowego przypomina płynne złoto, jest półprzezroczysty, płynny i dość wolno ulega krystalizacji. Po tym procesie jednak przyjmuje formę białawą, gęstą, niekiedy twardą, która po kontakcie z ciepłą wodą znów powraca do rzadkiej formy.

Wśród wartości odżywczych największe znaczenie ma fruktoza, której ilość jest dość spora. W 100 g miodu akacjowego zawiera się ok. 80 g węglowodanów i blisko 350 kcal. Oprócz tego, posiada także specyficzne substancje – izoflawony, wpływające pozytywnie na mineralizację kości, samopoczucie oraz układ krążenia. Izoflawony używane są także, jako substytuty w terapii hormonalnej, by łagodzić objawy menopauzy.

Z tych powodów warto spożywać miód codziennie, zarówno w postaci rozpuszczonej jak i nierozpuszczonej z wodą. Należy jednak pamiętać, iż miód traci swoje cenne właściwości po dodaniu do wrzątku, dlatego zawsze należy trochę ochłodzić wodę po jej zagotowaniu.

Miód akacjowy – cena, gdzie kupić

Przed zakupem miodu warto upewnić się, że jest to produkt w pełni naturalny i bez dodatków. Warto wybierać miody z lokalnych, sprawdzonych pasiek. Cena takiego miodu waha się od 30 do 40 zł za 1 kg. Na wartość odżywczą miodu duży wpływ ma także uprawa roślin, z których jest pozyskiwany. Im lepszej jakości pyłek czy nektar, tym lepszy miód, który z niego pochodzi. Z tego powodu z pewnością na uwagę zasługują miody ze specjalnym certyfikatem ekologicznym. Wybierając tego rodzaju produkt masz pewność najwyższej jakości produktu. 

Na co miód akacjowy – zastosowanie

Reasumując, miód dobroczynnie wpływa na:

  • układ pokarmowy – chroniąc ścianki żołądka oraz dwunastnicy przed powstawaniem wrzodów czy podrażnień
  • układ moczowy – wykazuje działanie moczopędne i oczyszczające z toksyn
  • układ odpornościowy – wspomaga organizm podczas przeziębienia i infekcji, działa wzmacniająco i regenerująco na błony śluzowe gardła, jamy ustnej i żołądka
  • układ oddechowy – zalecany w leczeniu infekcji oddechowych, wzmacniając układ odpornościowy i wspomagając usuwanie zalegającej wydzieliny
  • skóra i włosy – stosowany, jako maseczka do twarzy i włosów, widocznie odżywia i nawilża skórę, a także rozjaśnia przebarwienia

Miód akacjowy, ma także działanie oczyszczające, dlatego znajdzie zastosowanie zarówno w okresie infekcji, jak i w miejscowych problemach skórnych na tle bakteryjnym. Ma wszechstronne zastosowanie, a umiejętnie wykorzystywany nie wykazuje żadnych skutków ubocznych.

Miód ma bardzo dobroczynny wpływ na nasze ciało. Spożywany codziennie, jako środek profilaktyczny wzmocni nas i wspomoże naszą odporność, szczególnie w ryzykownym okresie jesienno-zimowym, a podczas walki z danym schorzeniem – przyspieszy proces zdrowienia. Uważać na niego powinni jednak alergicy oraz osoby posiadające kłopoty z wchłanialnością węglowodanów oraz cierpiące na nadmierną otyłość. Należy jednak czerpać korzyści z darów natury i zabezpieczyć się na wzmożony okres zachorowań, a tym samym pozwolić sobie na chwilę przyjemności, jaką jest spożywanie tej przepysznej słodkiej przekąski.

Literatura:

  1. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Dutkowiak A., Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, „Postępy Fitoterapii” 2014, nr 2, s. 67-70, http://www.czytelniamedyczna.pl/4908,aktywno-antybiotyczna-krajowych-miodlw-odmianowych.html [dostęp 20.05.2017].
  2. Kim S., Hong I., Woo S., i in., Isolation of Abscisic Acid from Korean Acacia Honey with Anti-Helicobacter pylori Activity, „Pharmacogn Mag.” 2017, nr 13(Suppl 2), s. 170-173, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28808376 [dostęp 20.05.2017].
  3. Muhammad A., Odunola O.A., Ibrahim M.A., Potential biological activity of acacia honey, „Front Biosci (Elite Ed).” 2016, nr 1;8, s. 351-357, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26709666 [dostęp 20.05.2017].
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Zofia Mikoś
Zofia Mikoś , Dietetyk i instruktor kulturystyki. Interesuje się ziołolecznictwem i promocją zdrowia
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
apiterapia czyli leczenie miodem

Apiterapia, czyli leczenie za pomocą…

Produkty pszczele – naturalne leki pełne niesamowitych właściwości Czytaj dalej...
Substancje słodzące

10 miodów, które w zdrowy…

Rodzaj miodu zależy od roślin, z jakich pszczoły pobierają pyłki lub soki. To właśnie od tego zależą również zdrowotne właściwości, smak i kolor. Przedstawiamy 10 rodzajów najzdrowszych miodów. Wybierz coś… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Substancje słodzące

    miód Substancje słodzące
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

    Substancje słodzące

    Splenda – co to jest?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    Substancje słodzące

    Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

    Substancje słodzące

    Melasa – karobowa, trzcinowa, buraczana. Właściwości melasy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.