bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Miód rzepakowy – skład, właściwości i zastosowanie

Miód rzepakowy – skład, właściwości i zastosowanie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 28 stycznia, 2025

Polska to jeden z krajów przodujących w pozyskiwaniu miodu. W 2006 roku na jedną polską pszczelą rodzinę przypadało aż 20 kg miodu. Grzechem byłoby przejść wobec tego faktu obojętnie i nie wykorzystać cennych właściwości jakie produkt ten niesie ze sobą.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Miód rzepakowy
  • Miód rzepakowy – skład
  • Właściwości i zastosowanie miodu rzepakowego

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy pozyskiwany jest z nektaru i pyłku kwitnącego rzepaku. W związku z tym sezon miodobrania przypada na przełom kwietnia i maja. Jest to jedna z najtańszych odmian miodu, co wcale nie świadczy o jego złej jakości. W formie płynnej charakteryzuje się barwą słomkową, po krystalizacji natomiast przyjmuje kolor biały. Krystalizacja następuje stosunkowo szybko, nie stanowi to jednak wady produktu. Skrystalizowany miód zachowuje swoje cenne właściwości.

Miód rzepakowy – skład

Wszelkiego rodzaju miody są wysoce cenione ze względu na swój skład i dobroczynne właściwości prozdrowotne. Zawartość związków mineralnych zależy przede wszystkim od surowca, z którego miód powstaje tj. decyduje o tym skład nektaru. Ponadto miody zawierają garbniki, witaminy, olejki eteryczne.

Miód rzepakowy nie jest szczególnie bogaty w związki mineralne w porównaniu z miodami spadziowymi, jednak są one dobrze przyswajalne. Możemy znaleźć w nim na przykład magnez, bor, żelazo, potas. Podobnie jak w przypadku innych odmian miodu podstawowym składnikiem są węglowodany. Miód rzepakowy charakteryzuje wysoki stosunek glukozy do fruktozy i to właśnie jest przyczyną jego szybkiej krystalizacji.  

Właściwości i zastosowanie miodu rzepakowego

Ze względu na swój skład miód może wspomagać leczenie i zapobiegać niektórym schorzeniom. Sam w sobie nie leczy, w związku z czym nie powinniśmy traktować go jako lekarstwa, jednak bez wątpienia zasługuje na to, aby docenić jego właściwości. Przede wszystkim wysoka zawartość glukozy sprawia, że miód rzepakowy idealnie nadaje się jako źródło dobrze przyswajalnej energii dla osób obciążonych wysokim wysiłkiem, zarówno psychicznym, jak i fizycznym, a także dla rekonwalescentów. Bardzo dobrze sprawdza się w chorobach wątroby – glukoza i fruktoza wchłaniają się szybko, a powstający z przemian glukozy kwas glukuronowy wspomaga procesy detoksykacji organizmu odciążając tym samym wątrobę. Niektóre rodzaje miodu wykazują właściwości antybakteryjne, jednak nie dostrzeżono takiego działania w przypadku miodu rzepakowego. Jak każdy miód, także miód rzepakowy można wykorzystać we wspomaganiu powrotu do zdrowia chorych po zawale serca. Miód, prawdopodobnie ze względu na zawartość acetylocholiny, powoduje poszerzenie naczyń wieńcowych oraz zapobiega nadciśnieniu. W prewencji chorób układu krążenia staje się istotnym elementem, ponieważ może wykazywać działanie obniżające stężenie we krwi frakcji LDL cholesterolu. Ostrożnie spożywać miód powinny jednak osoby chore na cukrzycę – charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, jego spożycie w dużej ilości zwiększy glikemię ponad górne wartości normy.

Miód to doskonały produkt odbudowujący nasze rezerwy energetyczne. Warto sięgać po niego nie tylko w okresie wzmożonego wysiłku, ale także na co dzień. Doceńmy miód rzepakowy i nie zrażajmy się jego nieapetycznym białym kolorem. Stanowić będzie on świetne uzupełnienie codziennej diety.

Literatura:

Maria Madejczyk, Danuta Baralkiewicz; Characterization of Polish rape and honeydew honey according to their mineral contents using ICP-MS and F-AAS/AES; Analytica Chimica Acta; Volume 617, Issues 1–2, 9 June 2008, Pages 11–17

Bogdan Kędziela i in., Aktywość antybiotyczna krajowych miodów odmianowych; Postępy Fitoterapii 2/2014

Katarzyna Basista; Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność; GF marzec 2013

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Methylglyoxal (MGO) – prozdrowotny składnik…

Miód od dawna kojarzył się z produktem o szczególnie cennych walorach odżywczych i zdrowotnych. Dziś wiemy więcej o składnikach zawartych w pszczelim skarbie i ich właściwościach odżywczych. Cenną substancją występującą… Czytaj dalej...

Miód manuka łagodzi objawy aż…

Na rynku obecnych jest wiele rodzajów miodów. Ostatnio dużą popularnością cieszy się miód manuka! Zobacz w jakich schorzeniach może przynieść Ci ulgę! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    miód
    karmienie piersią ogórki kiszone miód czekolada
    2
    karmienie piersią

    Karmienie piersią a jedzenie czekolady, miodu, ogórków kiszonych. Co można jeść?

    Naturalne zamienniki cukru stewia, lukrecja, ksylitol
    Substancje słodzące

    Naturalne zamienniki cukru – stewia, ksylitol, miód, syrop z agawy, lukrecja

    miód manuka właściwości zastosowanie opinie
    2

    Miód manuka – właściwości, zastosowanie, opinie

    apiterapia czyli leczenie miodem
    1

    Apiterapia, czyli leczenie za pomocą produktów pszczelich

    miód nostrzykowy właściwości zastosowanie
    2

    Miód nostrzykowy – składniki, właściwości oraz zastosowanie

    miód

    Miód lipowy – skład, właściwości i zastosowanie

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.