bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Miód wielokwiatowy – właściwości i zastosowanie

Miód wielokwiatowy – właściwości i zastosowanie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Miód wielokwiatowy jest jednym z popularniejszych i powszechnie stosowanych rodzajów pszczelego produktu. Może przybierać różną barwę i smak, w zależności od pory zbioru. Miód z roślin wiosennych ma delikatny, łagodny smak, natomiast ten z pory letniej charakteryzuje się ciemniejszą barwą i wyrazistym smakiem.

Miód jest naturalnym substytutem cukru, suplementem diety oraz stanowi środek leczniczy, wykorzystywany nie tylko w stanach przeziębienia.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Miód wielokwiatowy – właściwości
  • Na co miód wielokwiatowy – zastosowanie

Miód wielokwiatowy – właściwości

Warto zaznaczyć, że miód ceniony jest przez wielu za swe właściwości bakteriobójcze. Stosuje się go jako naturalny antybiotyk, hamujący rozwój niepożądanych bakterii. Jego słodki smak, wykorzystywany jest jako naturalny słodzik, bogaty w cenne składniki. Co ciekawe jest produktem niskokalorycznym i polecany jest jako słodka przekąska lub dodatek do potraw oraz napojów osobom dbającym o linię.

Zawiera sporą ilość cukrów prostych – glukozy, fruktozy, co czyni miód wielokwiatowy łatwostrawnym produktem. Miód ze zbiorów letnich odznacza się wysoką zawartością enzymów, biopierwiastków oraz substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.

Okazuje się, że dzięki zawartości minerałów i biopierwiastków, miód wielokwiatowy przeciwdziała próchnicy zębów, a także wzmacnia układ odpornościowy. Najlepiej sprawdza się w miksturze na odporność, do której przepis znajdziesz w artykule: Zioła i miód to naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu.

Nie bez znaczenia są również jego właściwości upiększające. Stosowany w kremach, maseczkach czy balsamach, upiększa, wygładza i odżywia skórę, nadając jej promienny i zdrowy wygląd.

Na co miód wielokwiatowy – zastosowanie

Miód wielokwiatowy znajduje zastosowanie w stanach przeziębienia, złego samopoczucia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy narażeni jesteśmy na wpływ niesprzyjających warunków atmosferycznych. Wzmacnia naturalną barierę ochronną organizmu przed infekcjami. Łagodzi również objawy alergii, nieprzyjemnego kataru siennego, a niektóre badania wykazują jego korzystnie działanie w astmie oskrzelowej. Bakteriobójcze właściwości miodu, wykorzystuje się w walce z drobnoustrojami, zagrażającymi zdrowiu.

Spożywanie miodu wielokwiatowego pozytywnie wpływa na układ krążenia, a zwłaszcza pracę serca, dostarczając mu cennych składników energetycznych (glukoza, fruktoza).

Ceniony jest również za swe walory smakowe, szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym, a także w zaciszu domowej kuchni, służąc jako naturalny dodatek do wielu potraw. Mając łagodny, delikatny smak, miód wielokwiatowy polecany jest dzieciom, które nie zawsze chętnie akceptują nowe produkty.

Miód wspomaga pracę wątroby, funkcje detoksykacyjne, zapobiega chorobom woreczka żółciowego, żołądka oraz minimalizuje problemy z jelitami, korzystnie wpływając na przemianę materii.

Należy również wspomnieć o zastosowaniu miodu wielokwiatowego w kosmetyce. Mając działanie odżywcze na skórę, przemysł kosmetyczny wykorzystuje cenne właściwości miodu w wielu produktach do pielęgnacji ciała.

Naturalny, zdrowy, bogaty w składniki odżywcze, korzystnie wpływające na pracę całego organizmu, miód wielokwiatowy jest jednym z najpopularniejszych rodzajów miodu, po który chętnie sięgamy. Jego wyjątkowy smak, sprawia, że w połączeniu z walorami odżywczymi, polecany jest do codziennego stosowania.

Literatura:

  1. Kędzia B., Kostrzewski Z., Znaczenie ziołomiodów w lecznictwie, „Postępy Fitoterapii” 2010, nr 4, s. 229-235, http://www.czytelniamedyczna.pl/3821,znaczenie-zioomiodlw-w-lecznictwie.html [dostęp 15.04.2018].
  2. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Dutkowiak A., Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, „Postępy Fitoterapii” 2014, nr 2, s. 67-70, http://www.czytelniamedyczna.pl/4908,aktywno-antybiotyczna-krajowych-miodlw-odmianowych.html [dostęp 15.04.2018].
  3. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Działanie miodu na serce i układ krążenia, „Postępy Fitoterapii” 2008, nr 3, s. 176-184, http://www.czytelniamedyczna.pl/2617,dzialanie-miodu-na-serce-i-uklad-krazenia.html [dostęp 15.04.2018].
  4. Jagiełło J., Kołeczek E., Horochowska M., i in., Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie, „Medycyna Rodzinna” 2018, nr 1, s. 64-69, http://www.czytelniamedyczna.pl/6274,bursztynowe-rldo-zdrowia-zastosowanie-miodu-we-wsplczesnej-medycynie.html [dostęp 15.04.2018].
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
apiterapia czyli leczenie miodem

Apiterapia, czyli leczenie za pomocą…

Produkty pszczele – naturalne leki pełne niesamowitych właściwości Czytaj dalej...
Substancje słodzące

10 miodów, które w zdrowy…

Rodzaj miodu zależy od roślin, z jakich pszczoły pobierają pyłki lub soki. To właśnie od tego zależą również zdrowotne właściwości, smak i kolor. Przedstawiamy 10 rodzajów najzdrowszych miodów. Wybierz coś… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Substancje słodzące

    miód Substancje słodzące
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

    Substancje słodzące

    Splenda – co to jest?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    Substancje słodzące

    Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

    Substancje słodzące

    Melasa – karobowa, trzcinowa, buraczana. Właściwości melasy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.