Miód wielokwiatowy – właściwości i zastosowanie
Aktualizacja: 28 marca, 2024
Miód wielokwiatowy jest jednym z popularniejszych i powszechnie stosowanych rodzajów pszczelego produktu. Może przybierać różną barwę i smak, w zależności od pory zbioru. Miód z roślin wiosennych ma delikatny, łagodny smak, natomiast ten z pory letniej charakteryzuje się ciemniejszą barwą i wyrazistym smakiem.
Miód jest naturalnym substytutem cukru, suplementem diety oraz stanowi środek leczniczy, wykorzystywany nie tylko w stanach przeziębienia.
Miód wielokwiatowy – właściwości
Warto zaznaczyć, że miód ceniony jest przez wielu za swe właściwości bakteriobójcze. Stosuje się go jako naturalny antybiotyk, hamujący rozwój niepożądanych bakterii. Jego słodki smak, wykorzystywany jest jako naturalny słodzik, bogaty w cenne składniki. Co ciekawe jest produktem niskokalorycznym i polecany jest jako słodka przekąska lub dodatek do potraw oraz napojów osobom dbającym o linię.
Zawiera sporą ilość cukrów prostych – glukozy, fruktozy, co czyni miód wielokwiatowy łatwostrawnym produktem. Miód ze zbiorów letnich odznacza się wysoką zawartością enzymów, biopierwiastków oraz substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.
Okazuje się, że dzięki zawartości minerałów i biopierwiastków, miód wielokwiatowy przeciwdziała próchnicy zębów, a także wzmacnia układ odpornościowy. Najlepiej sprawdza się w miksturze na odporność, do której przepis znajdziesz w artykule: Zioła i miód to naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu.
Nie bez znaczenia są również jego właściwości upiększające. Stosowany w kremach, maseczkach czy balsamach, upiększa, wygładza i odżywia skórę, nadając jej promienny i zdrowy wygląd.
Na co miód wielokwiatowy – zastosowanie
Miód wielokwiatowy znajduje zastosowanie w stanach przeziębienia, złego samopoczucia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy narażeni jesteśmy na wpływ niesprzyjających warunków atmosferycznych. Wzmacnia naturalną barierę ochronną organizmu przed infekcjami. Łagodzi również objawy alergii, nieprzyjemnego kataru siennego, a niektóre badania wykazują jego korzystnie działanie w astmie oskrzelowej. Bakteriobójcze właściwości miodu, wykorzystuje się w walce z drobnoustrojami, zagrażającymi zdrowiu.
Spożywanie miodu wielokwiatowego pozytywnie wpływa na układ krążenia, a zwłaszcza pracę serca, dostarczając mu cennych składników energetycznych (glukoza, fruktoza).
Ceniony jest również za swe walory smakowe, szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym, a także w zaciszu domowej kuchni, służąc jako naturalny dodatek do wielu potraw. Mając łagodny, delikatny smak, miód wielokwiatowy polecany jest dzieciom, które nie zawsze chętnie akceptują nowe produkty.
Miód wspomaga pracę wątroby, funkcje detoksykacyjne, zapobiega chorobom woreczka żółciowego, żołądka oraz minimalizuje problemy z jelitami, korzystnie wpływając na przemianę materii.
Należy również wspomnieć o zastosowaniu miodu wielokwiatowego w kosmetyce. Mając działanie odżywcze na skórę, przemysł kosmetyczny wykorzystuje cenne właściwości miodu w wielu produktach do pielęgnacji ciała.
Naturalny, zdrowy, bogaty w składniki odżywcze, korzystnie wpływające na pracę całego organizmu, miód wielokwiatowy jest jednym z najpopularniejszych rodzajów miodu, po który chętnie sięgamy. Jego wyjątkowy smak, sprawia, że w połączeniu z walorami odżywczymi, polecany jest do codziennego stosowania.
Literatura:
- Kędzia B., Kostrzewski Z., Znaczenie ziołomiodów w lecznictwie, „Postępy Fitoterapii” 2010, nr 4, s. 229-235, http://www.czytelniamedyczna.pl/3821,znaczenie-zioomiodlw-w-lecznictwie.html [dostęp 15.04.2018].
-
Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Dutkowiak A., Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, „Postępy Fitoterapii” 2014, nr 2, s. 67-70, http://www.czytelniamedyczna.pl/4908,aktywno-antybiotyczna-krajowych-miodlw-odmianowych.html [dostęp 15.04.2018].
-
Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Działanie miodu na serce i układ krążenia, „Postępy Fitoterapii” 2008, nr 3, s. 176-184, http://www.czytelniamedyczna.pl/2617,dzialanie-miodu-na-serce-i-uklad-krazenia.html [dostęp 15.04.2018].
-
Jagiełło J., Kołeczek E., Horochowska M., i in., Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie, „Medycyna Rodzinna” 2018, nr 1, s. 64-69, http://www.czytelniamedyczna.pl/6274,bursztynowe-rldo-zdrowia-zastosowanie-miodu-we-wsplczesnej-medycynie.html [dostęp 15.04.2018].