Czosnek w ciąży na przeziębienie. Mleko z czosnkiem w ciąży
Czosnek od lat uważany jest za jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, ponieważ zawiera rozmaite substancje aktywne biologicznie, które warunkują jego prozdrowotne działanie. Stanowi on składnik wielu suplementów diety, które mają za zadanie redukować ryzyko rozwoju infekcji bakteryjnych. Skuteczność tego produktu spowodowała, że cieszy się on sporą popularnością, jednak czy może on być stosowany również w ciąży?
Podbiał pospolity – właściwości. Kiedy stosować liście podbiału i syrop z podbiału?
Podbiał pospolity to roślina stosowana w wielu domach do celów leczniczych. Jest to także częsty składnik wielu preparatów farmaceutycznych stosowanych m.in. w celu leczenia uporczywego kaszlu. Znany również jako ośla stopa czy koński kwiat jest stosunkowo słabo popularny, a szkoda, gdyż jego właściwości są zbawienne! Przeczytaj artykuł i poznaj je wszystkie.
Pelargonia afrykańska – jakie są jej właściwości lecznicze? Pelargonia afrykańska dla dzieci
Pelargonia afrykańska jest rośliną wykorzystywaną coraz częściej w medycynie ludowej jako środek wzmacniający odporność oraz zwalczający objawy przeziębienia i grypy. Wykazuje szerokie spektrum działania, jest skuteczna w leczeniu gruźlicy, w stanach zapalnych oskrzeli czy innych schorzeniach przewodu pokarmowego. Pelargonia afrykańska zwykle stosowana jest w postaci kropel, tabletek i syropu. Jakie właściwości wykazuje ta roślina?
Jakie są właściwości prawoślazu lekarskiego? Działanie syropu prawoślazowego
Ziołolecznictwo jest stosowane na całym świecie – z większą lub mniejszą skutecznością. Czy prawoślaz lekarski ma uzasadnione zastosowanie lecznicze?
Woda z imbirem – przepis. Co daje picie wody z imbirem na czczo?
Korzeń imbiru lekarskiego to nie tylko aromatyczna, ostra przyprawa. Zawiera on w sobie substancje, które wykazują korzystne działanie zdrowotne. W jaki sposób picie wody z imbirem wpłynie pozytywnie na nasz organizm?
Syrop z babki lancetowatej – właściwości, jak go zrobić?
Różnorodne rośliny używane są już od prehistorycznych czasów do leczenia, a także zapobiegania wystąpieniu wielu schorzeń. Jedną z nich jest właśnie babka lancetowata, której drogocenne właściwości doceniane są do dziś. Nowym sposobem jej wykorzystania jest przygotowany na bazie surowca syrop. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o jego działaniu i sposobie przygotowania.
Syrop z buraka na kaszel. Jak zrobić syrop z buraka?
Syrop z buraka stanowi jedną z naturalnych kuracji stosowanych przez nasze babcie i mamy. Okazuje się niezwykle skuteczną metodą przynoszącą ulgę w przypadku uciążliwego kaszlu czy chrypki. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej na temat jego leczniczych właściwości!
Właściwości dziewanny. Kiedy stosować syrop i nalewkę z dziewanny?
Zioła od wieków były wykorzystywane do leczenia różnych schorzeń. Pierwsze dokumenty historyczne na ten temat pochodzą z Babilonii ok. 2000 lat p.n.e. Ziołolecznictwo było znane w Starożytnej Grecji i Rzymie, praktykowano je również w średniowieczu. Tak z czasem rozwinęła się farmakognozja – dziedzina nauki zajmująca się oceną substancji pochodzenia roślinnego, które są wykorzystywane jako leki.
Porost islandzki (cetraria islandica) – właściwości, syrop, tabletki
Powszechnie zalecany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych. Składnik mieszanek przeciwkaszlowych. Często w duecie z prawoślazem. Brak działań niepożądanych, a więc bezpieczeństwo stosowania. Zaliczany do plechowców porost islandzki z pewnością zasługuje na uwagę.
Tymianek pospolity – właściwości lecznicze. Tymianek na kaszel, inhalacje z tymianku
Tymianek – najlepszy na kaszel, na czym polega inhalacja z tymianku, jak ją wykonać?
Cebula – na przeziębienie i odchudzanie. Czy cebula szkodzi na wątrobę?
Syrop z cebuli – działanie, dawkowanie. Jak zrobić syrop z cebuli?
Od najdawniejszych czasów nasi przodkowie wykorzystywali dary natury, przekazując z pokolenia na pokolenie rozmaite sposoby leczenia, oparte na surowcach roślinnych. Wśród takowych wyróżnia się jedno z najbardziej popularnych w polskiej kuchni warzyw z rodziny czosnkowatych – cebulę. Choć niejednokrotnie kojarzona jest z palącym smakiem, hektolitrami łez wylanych podczas obróbki, w swoim skromnym wnętrzu ukrywa szereg substancji o właściwościach prozdrowotnych.
Właściwości lecznicze czosnku – na przeziębienie i katar, zatoki, grzybicę, owsiki i opryszczkę
Czosnek to przyprawa popularna w każdej kuchni, łatwo dostępna, a także przystępna cenowo. Większość z nas wie, że nadaje się idealnie jako surowiec do przyrządzania syropu na kaszel, czy rozgrzewającego napoju z mleka i miodu, który przynosi ulgę w przeziębieniu czy grypie. Surowiec ten ma szereg innych korzystnych działań na organizm człowieka. Nie każdy wie, że wspomaga walkę z wysokim cholesterolem, a nawet cukrzycą czy schorzeniami reumatoidalnymi.
Domowy syrop na kaszel – z cebuli, czosnku, imbiru. Jak zrobić syrop z cebuli?
Cebula, czosnek, czy imbir to surowce o bogatym wpływie na organizm człowieka i jego zdrowie. Oprócz działania, np. przeciwmiażdżycowego czy przeciwcukrzycowego, charakteryzują się niezwykle skutecznym wpływem na kaszel i inne objawy zakażenia dróg oddechowych. Informacje o zastosowaniu surowców i sposobie na syrop z cebuli znajdziesz w artykule.
Grzane piwo – na przeziębienie. Jak zrobić grzane piwo
Wielu smakoszy piwa podkreśla jego lecznicze i zdrowotne właściwości. Czy warto sięgać po grzane piwo w trakcie jesiennych przeziębień?
Sok z aronii – właściwości, w ciąży, Jak zrobić sok z aronii?
Czarny bez – właściwości, przepisy. Syrop z czarnego bzu
Czarny bez – czy zasłużył na miano polskich “superfoods”? Co można przyrządzić z jego owoców?
Grzane wino – przyprawy, na przeziębienie. Jak zrobić grzane wino?
Grzane wino jest napojem znanym ze swoich cennych właściwości już przez starożytnych Rzymian. Chętnie pijane jest szczególnie w dni deszczowe lub zimą, a także w celu poradzenia sobie z objawami przeziębienia. Jego lecznicze działanie ma jednak szersze spektrum, nie tylko wspomagające leczenie grypy.
Syrop z mniszka lekarskiego – właściwości lecznicze, w ciąży. Jak zrobić syrop z mniszka?
Dmuchawiec, lwi ząb, mlecz, podróżnik mleczowaty … to tylko nieliczne nazwy znanej, choć nie do końca docenianej w naszym kraju rośliny z rodziny Asteraceae. Charakterystycznie ułożone w rozetę liście, intensywnie żółte kwiaty, które po dojrzeniu tworzą puszysty aparat lotny nazywany powszechnie dmuchawcem, szczególnie wiosną stanowią niebanalną część polskiego krajobrazu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !