Produkty „zero kalorii”. Poznajmy ich skład
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Pierwotnie produkty pozbawione kalorii przeznaczone były dla osób otyłych. Spotkać mogliśmy je głównie na rynku amerykańskim, gdyż tam odsetek osób ze zbędnymi kilogramami stale wzrasta.
Dziś w dobie mediów społecznościowych i rosnącej liczny sklepów internetowych dostęp do tego typu produktów spożywczych ma każdy. W związku z tym coraz częściej sięgają po nie osoby szczupłe, chcące utrzymać swoją wagę lub osoby pragnące odchudzić się szybko i bez wyrzeczeń. Zainteresowanie produktami „zero kalorii” zauważalne jest także wśród sportowców, którzy szczególnie dbają o swój wygląd, a każdy nadprogramowy kilogram może odbić się negatywnie na ich sylwetce i osiągnięciach sportowych.
Skład produktów „zero kalorii”
Asortyment produktów „zero kalorii” jest szeroki, obejmuje różnego rodzaju dipy, dressingi, majonezy, oleje, masła orzechowe, słodkie sosy (np. do kawy), sosy do makaronu i makarony, galaretki oraz dżemy. Aby przybliżyć skład tych bezkalorycznych wyrobów posłużę się przykładem oleju do smażenia, masła orzechowego oraz majonezu.
Berkley&Jensen – bezkaloryczny olej do smażenia
Skład: olej rzepakowy, etanol, lecytyna sojowa, gaz nośny.
Walden Farms – masło orzechowe 0 kcal
Skład: potrójnie filtrowana woda, błonnik roślinny, sól morska, skrobia kukurydziana, substancja zagęszczająca guma ksantanowa, naturalny aromat prażonych orzechów ziemnych, naturalny ekstrakt z orzechów ziemnych, kwas mlekowy, benzoesan sodu (substancja konserwująca), sukraloza, barwnik spożywczy E102, barwnik spożywczy E 110. Zawiera substancję słodzącą – sukralozę.
Walden Farms – majonez wiejski, maślankowy
Skład: potrójnie filtrowana woda, błonnik warzywny, sól morska, ocet jabłkowy, ocet winny, skrobia kukurydziana, guma ksantanowa (zagęszczacz wyprodukowany wyłącznie z warzyw), kwas mlekowy, aromat kwaśnej śmietany (nie zawiera mleka), beta karoten, aromat jajeczny, musztarda Dijon, sok cytrynowy, barwnik spożywczy, sukraloza, cebula w proszku, czosnek w proszku, biały pieprz, suszona pietruszka, pieprz kajeński, papryka, substancja konserwująca benzoesan sodu. Zawiera substancję słodzącą: sukralozę.
Jak widać bazą wyżej wymienionych artykułów spożywczych jest woda. Jednak poza nią znajdziemy w nich zagęszczacze, barwniki aromaty, substancje słodzące oraz konserwanty. Dodatki te są konieczne, aby uzyskać pożądany smak i zapach, zbliżony do pełnowartościowego odpowiednika danego produktu.
Produkty „zero kalorii” – substancje zagęszczające
Za konsystencję bezkalorycznych produktów odpowiadają substancje zagęszczające i stabilizatory. Najczęściej jest to skrobia np. kukurydziana, guma ksantanowa oraz guma celulozowa. Nie określono dopuszczalnych dziennych dawek do spożycia tych substancji, nie wywołują one także skutków ubocznych. Jednak stosowane w nadmiarze mogę powodować problemy jelitowe (zaparcia, biegunki).
Produkty „zero kalorii” – aromaty i ekstrakty
Aromaty i ekstrakty są niezbędne do nadania produktom odpowiedniego smaku i zapachu. Wyróżniamy aromaty naturalne, identyczne z naturalnymi oraz syntetyczne. Są one bezpieczne dla zdrowia i nie powodują skutków ubocznych.
Produkty „zero kalorii” – substancje konserwujące
Niestety produkty pozbawione kalorii często wzbogacone są o substancje konserwujące, które mają na celu przedłużyć ich trwałość i zdolność do spożycia. Producenci wykorzystują często benzoesan sodu oraz sorbinian potasu. Oficjalna bezpieczna dzienna dawka spożycia benzoesanu sodu wynosi 5 mg/kg masy ciała. Po przekroczeniu zalecanej ilości może wywoływać efekty niepożądane w postaci reakcji alergicznych oraz podrażnienia śluzówki żołądka. Podejrzewa się go również o rakotwórczość, jeśli spożywany jest razem z witaminą C. Z kolei dopuszczalne spożycie sorbinianu potasu wynosi do 25 mg/kg masy ciała. U nielicznych osób może wywoływać reakcję alergiczną.
Produkty „zero kalorii” – substancje słodzące
Substancjami słodzącymi w produktach „zero kalorii” zazwyczaj są: sukraloza, erytrol oraz maltitol. Uważane są one za bezpieczne dla zdrowia. Istnieją jednak badania wykazujące toksyczność sukralozy. Dopuszczalna dzienna dawka to 15 mg / kg masy ciała. Z kolei maltitol spożyty w wysokich dawkach może powodować wzdęcia.
Skład produktów pozbawionych kalorii bogaty jest w różnorodne substancje: zagęszczające, zapachowe, konserwujące oraz słodzące. Mimo iż w większości są to substancje dopuszczalne do spożycia i uważane za bezpieczne powinniśmy ograniczać je w codziennej diecie. Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje składników odżywczych, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany, związki mineralne oraz witaminy. Spożywając w nadmiarze produkty, które są ich pozbawione narażamy się na niedobory mogące prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Ponadto sięgając po bezkaloryczne produkty nie zmieniamy swoich nawyków żywieniowych, mamy świadomość, że możemy po nie sięgnąć zawsze wtedy kiedy mamy na to ochotę.
Literatura:
U.S. Food and Drug Administration. Protecting and Promoting Your Health. Data on Benzene in Soft Drinks and Other Beverages. 2007. [on line http://www.fda.gov/food/foodborneillnesscontaminants/chemicalcontaminants/ucm055815.htm]
MB. Abou-Donia, EM. El-Masry, AA. Abdel-Rahman, RE. McLendon i inni. Splenda alters gut microflora and increases intestinal p-glycoprotein and cytochrome p-450 in male rats. „J Toxicol Environ Health A”. 71 (21), s. 1415-1429, 2008.