Azotyn sodu w żywności – szkodliwość
W większości składów produktów mięsnych konserwowanych czy wędzonych możemy znaleźć azotyn sodu (E250). Chcesz wiedzieć, czym on jest i jakie skutki przynosi jego spożywanie? Przeczytaj koniecznie artykuł i dowiedz się więcej!
Wędliny – produkcja, skład, przepisy
Przetwory mięsne od zawsze cieszą się dużą popularnością. W sklepach możemy dostać najróżniejsze rodzaje wędlin, a dla niektórych stanowią one nieodłączny element codziennej diety. Czym właściwe są wędliny i czy warto je spożywać?
Sorbinian potasu – źródła, szkodliwość
Brak czasu na codzienne przygotowywanie żywności oraz postęp technologiczny sprawił, iż przemysł spożywczy opanowały substancje dodatkowe, których należytym celem jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, wydłużając tym samym termin ich przydatności do spożycia. Wśród szerokiej gamy dodatków do żywności jednym z najczęściej stosowanych jest biały, krystaliczny proszek oznaczony symbolem E202.
Formaldehyd – zastosowanie, źródła w żywności oraz szkodliwość
Formaldehyd jest związkiem, który wykazuje liczne negatywne skutki dla organizmu, toteż warto poznać mechanizmy jego działania oraz produkty, które w wyniku migracji stanowią źródło tego związku w żywności.
5 informacji, które warto przeczytać na etykiecie produktu
Jak z pewnością już wiecie, zdrowy styl życia zaczyna się od zmian w sposobie robienia zakupów. To właśnie od rodzaju kupowanych przez nas produktów możemy zacząć zdrowe odżywianie. Czytając etykiety, szczególną uwagę zwróć na te kilka informacji.
Produkty „zero kalorii” – czy to się opłaca?
Nie mówimy tu o produktach o obniżonej ilości kalorii i tłuszczu, lecz o produktach bez kalorycznych. Jak się okazuje na rynku są dostępne m.in. majonezy, bezkaloryczne oleje, dipy, które można spożywać bez wyrzeczeń. Jednak czy na pewno?
Idealna żywność na dalekie podróże
Żywność liofilizowana zyskuje coraz większe uznanie wśród podróżników i sportowców. Przekonaj się, dlaczego.
Spray z krewetek przedłuża świeżość bananów
Brzmi absurdalnie? Być może, jednak chińscy naukowcy uważają inaczej. Wyprodukowany z krewetek i krabów spray przedłuża świeżość bananów nawet o 2 tygodnie!
Ranking ketchupów znanych marek
Sos sosowi nie równy tak jak i ketchup, ketchupowi. Aby się nie pogubić, warto zorientować się, które produkty warte są naszej uwagi, a które z miejsca powinniśmy ominąć.
Ketchup – skład dobrej jakości produktu
Jego historia sięga aż Chin, gdzie w dawnych czasach służył jako zaprawa do ryb. Pod koniec XVII wieku przepis dotarł do Anglii, natomiast w 1867 już w USA receptura została zmodyfikowana według uznania smakowego Henry'ego Johna Heinza – założyciela jednej ze znanych firm produkujących keczup.
Porównanie pierogów ruskich „z tacki”
Brak czasu i tęsknota za domowymi potrawami sprawiają, że coraz częściej sięgamy po gotowe wyroby garmażeryjne. Krokiety, łazanki, gołąbki, pyzy, kluski śląskie, pierogi – wybór jest ogromny. W dzisiejszym rankingu skupimy się jednak na popularnych zarówno w Polsce jak i na Ukrainie pierogach ruskich.
7 najczęściej fałszowanych produktów spożywczych
Konsumując żywność nigdy nie mamy pewności, czy aby na pewno skład jest zgodny z deklarowanym na opakowaniu. Jak oszukują producenci żywności i o czym powinniśmy wiedzieć nabywając te produkty?
Spożycie soków i napojów przez dzieci w wieku przedszkolnym
Kolorowe, niejednokrotnie z postaciami bajkowymi etykiety soków/napojów często skupiają uwagę naszych najmłodszych konsumentów. Producenci wabią ich dosypując do produktów cukier i inne poprawiacze smaku, aby nasze dzieci zapamiętały na długo niepowtarzalny a zarazem abstrakcyjny smak soczku/napoju.
Porównanie majonezów popularnych marek – sprawdź co jesz!
Wybierz najlepszy i najzdrowszy majonez z dostępnych na rynku!
Wypieki z ciasta głęboko mrożonego – produkcja i regulacje prawne
Zdarza Ci się skusić na ciepłe pieczywo z supermarketu? Uważaj na wypieki z ciasta głęboko mrożonego, które tylko udają świeży chleb.
Ranking popularnych batonów zbożowych
Na rynku można znaleźć wiele rodzajów batonów zbożowych. Przekonaj się co w sobie zawierają te popularne i uchodzące za zdrowe batoniki. Dowiedz się na co zwracać uwagę i który produkt wydaje się być najlepszym wyborem tego rodzaju słodyczy.
Popularne zamienniki cukru i tłuszczu, czyli co kryją w sobie produkty typu light
Żywność typu „light” w ostatnim czasie stała się bardzo popularna, ale czy wiemy co sprawia, że takie produkty wyróżniają się niższą kalorycznością w porównaniu do tradycyjnych?
Substancje antyodżywcze – czym są i czy należy się ich obawiać?
Substancje antyodżywcze, jak sama nazwa wskazuje, mogą szkodliwie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. Czy należy się ich obawiać?
Wędzenie i fermentowanie, jako popularne sposoby utrwalania żywności
Większość kupowanych przez nas produktów nie jest spożywana od razu. W sklepach również bywa długo przechowywana. Co za tym idzie, może w bardzo szybkim czasie ulec zepsuciu. Aby temu zapobiec, stosuje się różne metody utrwalania żywności.
Podstawowe parametry brane pod uwagę przy wyborze produktów żywnościowych
Dowiedz się, na co zwracać uwagę przy wyborze produktów spożywczych. Nie każdy polepszacz dodawany do w czasie produkcji jest zły. Ważny, aby umieć je rozpoznać!