Wpływ masła orzechowego na zdrowie i naszą dietę
Aktualizacja: 20 marca, 2019
Zwykle będąc na diecie odmawiamy sobie wszystkich smakołyków, cierpiąc z powodu niemożności zaspokojenia swoich pokus. Jednak okazuje się, że nie zawsze trzeba przestrzegać tak restrykcyjnych zasad. Wszystko zależy od rodzaju przekąski.
Masło orzechowe zawiera sporo witamin i cennych tłuszczów. Kwasy tłuszczowe nienasycone nie tylko nie powodują przybierania na wadze, ale wręcz pomagają w odchudzaniu. Zapewniają poczucie sytości przez dłuższy czas, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a więc zmniejszają ryzyko chorób serca oraz zawałów.
Masło orzechowe – dieta
Spożywając masło orzechowe, dostarczamy organizmowi potrzebne składniki odżywcze, witaminy, minerały oraz cenne białko zawarte w orzechach. Poza tym jest bardzo smaczne i zaspokaja potrzebę podjadania niezdrowych słodyczy oraz słonych przekąsek.
Masło orzechowe bardzo dobrze syci, likwidując głód na długi czas. Orzechy arachidowe zmieniając swoją konsystencję, tworzą przepyszną gładką masę, zawierającą wiele niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin. Oprócz witamin z grupy B i witaminy A, posiadają cenną witaminę E, zwaną witaminą młodości. Są także skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego we wczesnym etapie rozwoju płodu. Masło orzechowe jest także dobrym źródłem łatwostrawnego białka roślinnego, co doskonale sprawdza się we wszelkich wegetariańskich dietach.
Orzechy, jak powszechnie wiadomo, polecane są we wzmożonych okresach pracy mózgu, ponieważ poprawiają jego funkcjonowanie. Masło z nich wytworzone świetnie nadaje się do smarowania pieczywa, tostów, stanowi także dodatek do deserów, przekąsek, jako zdrowe urozmaicenie codziennej diety.
Czy masło orzechowe jest zdrowe?
Naukowcy dowiedli, że regularne spożywanie orzechów, w tym także masła orzechowego, chroni nas przed chorobami serca oraz widocznie, korzystnie wpływa na kondycję całego organizmu i usprawnia jego funkcjonowanie. Udowodniono ponadto, że zjadanie małych porcji masła orzechowego pięć razy w tygodniu może, nawet o połowę, obniżyć ryzyko wystąpienie zawału serca. Należy jednak pamiętać, że najlepsze masło orzechowe to takie, z jak największą zawartością orzechów.
Jak pokazują badania, masło orzechowe wbrew pozorom jest smaczne i zdrowe. Oczywiście wiadomym jest, że jeśli przesadzimy z jego spożyciem, na pewno nie przyniesie nam korzyści, a raczej przysporzy nadprogramowych kalorii. Jednak okazuje się, że zawiera wiele cennych składników, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu, a zajadając się tym smakołykiem (z umiarem), możemy cieszyć się piękną sylwetką.
Tak bardzo syci, że można bez problemu zjeść 1000kcal takowego masła i po godzinie znowu być głodnym xD