logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Egzotyczne gatunki przypraw urozmaicą Twoją kuchnię

Egzotyczne gatunki przypraw urozmaicą Twoją kuchnię

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Większość przypraw, które są nam znane i powszechnie używane w sztuce kulinarnej przywędrowały do nas głównie z Azji i Ameryki. Istnieje jeszcze wiele innych gatunków, które nie są zbyt popularne w kuchni europejskiej, lecz coraz częściej można je spotkać na naszym rynku. Dodaj egzotyczne przyprawy do swoich potraw i zaskocz gości oryginalnością smaku.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Egzotyczne przyprawy
    • Pandan użyteczny, Pochutnik użyteczny (Pandanus odoratissimus)
    • Murraja Koeniga (Murraya koenigii (L.) Sprengel)
    • Antypka, Wiśnia wonna (Prunus mahaleb)
    • "Wasabi" (Wasabia japonica) – "górska malwa" lub "japoński chrzan"
    • Cytryna indyjska (Citrus hystrix)
    • Tamarynd (Tamarindus indica)
    • Asafetida, znana również jako hing, Ferula foetida
    • Adżwan (Trachyspermum, ammi syn, carom, ajowan)
    • Amchur – Mango w proszku
    • Boldo (Boldea fragrans, boldyna)

Egzotyczne przyprawy

Pandan użyteczny, Pochutnik użyteczny (Pandanus odoratissimus)

Roślinę tę można spotkać m.in. w południowej Azji, rośnie głównie na słonych bagnach tropikalnych wybrzeży. Posiada wąskie, mieczowate i błyszczące liście, które używane są jako przyprawa w kuchni indonezyjskiej, tajlandzkiej i malajskiej. Przyprawa ta posiada delikatny, kwiatowy aromat i smak. Suszone bądź świeże liście dodawane są głównie do dań z ryżu oraz puddingów. Można je również gotować w syropie. Z kwiatów uzyskuje się wyciąg, znany jako woda lub esencja kewra, używaną do aromatyzowania drobiu. Warto bliżej zapoznać się z pandanem!

Murraja Koeniga (Murraya koenigii (L.) Sprengel)

Jest krzewem z rodziny rutowatych uprawiany głównie w Indiach i na Cejlonie. Liście tego krzewu o owalnym i drobnym kształcie charakteryzują się silnym (w świeżym stanie nieprzyjemnym) zapachem i korzennym, ostrym smakiem. Suszone liście pozbawione są charakterystycznego zapachu. Murraja Koeninga stanowi nieodłączny komponent mieszanki curry. Świeże liście dodawane są zwykle wraz z gałązką do potraw i usuwane przed ich podaniem. Owoce są jadalne, słodkawe i aromatyczne. W ludowej medycynie azjatyckiej liście stosuje się jako środek wzmacniający i działający przeciwko schorzeniom żołądkowym. Dodatkowo drewno z tej roślin wykorzystuje się do wyrobu narzędzi.

Antypka, Wiśnia wonna (Prunus mahaleb)

Mają postać beżowych nasion wydobytych z pestek antypki. Stosowane są do przyprawiania pieczywa i wyrobów cukierniczych głównie na Bliskim Wschodzie  i w Turcji, po uprzednim suszeniu i mieleniu. Nasiona są miękkie i charakteryzują się orzechowym gorzkawo-kwaskowatym smakiem.

„Wasabi” (Wasabia japonica) – „górska malwa” lub „japoński chrzan”

To jedna z najbardziej cenionych roślin z Japonii. Wasabi jest jasnozielonym korzeniem rosnącym w zimnych górskich potokach. Uprawy tej rośliny są silnie strzeżone. Wielu z nas jest przekonanych, że wasabi jest oryginalną zieloną pastą serwowaną z sushi, jednak wielokrotnie jest to zwykła mieszanka z chrzanu, musztardy i sztucznych barwników.

Korzeń ten ma silny, ostry zapach i orzeźwiający smak. Najlepiej jeść go w na świeżo, lecz na Zachodzie częściej spotykana i bardziej popularna jest postać sproszkowana. Dostępne są także przetarte korzenie, jednak nie oddają w pełni intensywności smaku. Możliwe jest samodzielne wykonanie pasty z proszku lub ze świeżego korzenia.

W Japonii wasabi dodaje się głównie do dań rybnych w postaci tartej lub pasty. Można je stosować również w celu podkreślenia smaku rozmaitych mięs i wielu innych produktów spożywczych według uznania.

Cytryna indyjska (Citrus hystrix)

Rośnie w południowo-wschodniej Azji. Jako przyprawy stosuje się liście oraz skórkę owoców, głównie w kuchni tajlandzkiej i indonezyjskiej. Liście posiadają aromatyczny, kwiatowy zapach. Mogą być używane zarówno świeże jak i suszone, jednak te są znacznie mniej aromatyczne.

Tamarynd (Tamarindus indica)

Tamarynd pochodzi z Afryki Wschodniej. Rośnie również na całym subkontynencie indyjskim i w Azji Południowo-Wschodniej. Tamarynd to zakrzywiony, brązowy strąk drzewa tamaryndowca. Zawiera lepki miąższ otaczający błyszczące, czarne nasiona. Jest dostępny w postaci włóknistego kawałka, koncentratu lub w całości, jako suszone strąki. Tamarynd charakteryzuje się lekkim, owocowym zapachem oraz orzeźwiającym, kwaśnym smakiem. Jako przyprawę wykorzystuje się miąższ zwykle w postaci soku lub pasty. Można stosować do potraw z roślin strączkowych oraz z ryżu lub jako składnik sosów i dań na bazie wieprzowiny, drobiu i ryb.

Asafetida, znana również jako hing, Ferula foetida

Jest twardą żywiczną gumą uzyskaną z tropikalnej rośliny. W stanie świeżości posiada szaro-białą barwę, która zmienia swój kolor wraz z wiekiem na żółty, czerwony i ostatecznie brązowy. Jest ona dostępna w postaci bloków lub elementów żywicy, ale najczęściej w postaci sproszkowanej. Asafetida uprawiana jest głównie w Iranie i Afganistanie. Jest to wieloletnia bylina kopru, która osiąga do 3,6 m wysokości. Posiada drobne liście i żółte kwiaty. Grube i długie korzenie wydzielają podobną żywicę jak łodygi.

Wszystkie części rośliny mają charakterystyczny nieprzyjemny, gryzący aromat, który znika po ugotowaniu. Smak również nie należy do najprzyjemniejszych – podobny do zgniłego czosnku. Po ugotowaniu smak przypomina cebulę. Stosuje się ją w niewielkich ilościach, dodawana jest bezpośrednio do potrawy, smażona w oleju lub moczona w wodzie. Najlepiej smakuje w daniach z soczewicy lub z ryb. Asafetyda jest używana głównie w wegetariańskiej kuchni indyjskiej, w której silny aromat czosnku i cebuli poprawia smak wielu dań.

Adżwan (Trachyspermum, ammi syn, carom, ajowan)

Należy do rodziny selerowatych, która obejmuje około 2 700 gatunków roślin, w tym koper i kminek. Przyprawa ta znana jest również jako ziele biskupie albo carom; powszechnie stosowana w Indiach, Iranie, Egipcie, Pakistanie i Afganistanie. Jako przyprawę wykorzystuje się pałąkowate, pasiaste nasiona adżwanu połączone drobną łodygą. Posiada ostry zapach podobny do tymianku lub kminku oraz cierpki smak (przypominający tymianek), który początkowo uderza intensywnością, a później łagodnieje. Roślinę zazwyczaj sprzedaje się w całości. Adżwan rozgniata się za pomocą moździerza lub rozciera w palcach tuż przed przyprawieniem potrawy. W całości  dodaje się np. do parathas lub innych chlebów. Adżwanem przyprawia się pikantne ciasta, paszteciki, przekąski. Doskonale nadaje się do potraw z zieloną fasolą , warzywami korzeniowymi czy z soczewicą.

Amchur – Mango w proszku

Drzewo mangowe jest jednym z najstarszych uprawianych drzew owocowych. Pochodzi z regionu obejmującego swym terytorium Indie, Birmę i Malezję. Przyprawa zwana amchur to inaczej sproszkowane mango, które powstałe z niedojrzałych, zielonych owoców, pokrojonych i wysuszonych na słońcu. Suszone plasterki mango posiadają jasnobrązową barwę o szorstkiej powierzchni. Amchur to drobno zmielony, beżowy proszek, mający włóknistą strukturę. Zapach tej przyprawy jest nieco żywiczny, a smak lekko słodki i kwaśny. Stosowanie sproszkowanego mango ogranicza się głównie do kuchni indyjskiej, gdzie wykorzystuje się je jako kwaśny składnik wszelakich curry, zup, marynat i sosów chutney. Sproszkowane mango znakomicie komponuje się z kurczakiem i rybą. Warto spróbować także szaszłyków z ryby oraz kebabów rybnych z dodatkiem tej przyprawy.

Boldo (Boldea fragrans, boldyna)

Boldo wywodzi się z nadbrzeżnych regionów Chile. Przyprawa ta rośnie naturalnie nie tylko w chilijskiej i peruwiańskiej części Andów, ale również w Maroko, Włoszech, Brazylii i Północnej Afryce. Liście o silnym, leśnym aromacie są używane głównie w kuchni południowoamerykańskiej i stosuje się je w podobnej formie co liście laurowe. W Chile drobne owoce boldo zbiera się i suszy. Ich zastosowanie jest podobne do papryki. Smak liści jest natomiast znacznie łagodniejszy. Kucharze wykorzystują liście boldo jako przyprawę do mięs, w tym szczególnie jagnięciny, rozmaitych pieczeni oraz sosów. Popularne jest również dodawanie liści do herbat ziołowych.

Literatura:

Norman J., Wielka księga przypraw, wyd. Muza S.A, Warszawa 1992.

Rejewski M., Rośliny przyprawowe i używki roślinne, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1992

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Michalak
Paulina Michalak , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Chili, imbir, cynamon, curry, bazylia…

Chcąc przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej wcale nie musimy sięgać po suplementy. Wystarczy, że zajrzymy do naszej kuchni i skorzystamy z wiedzy znanej od pokoleń. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Chałwa i bita śmietana – słodki hit na dziecięce przyjęcie
Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    kuchnie świata przyprawy
    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    przyprawy

    Jakie właściwości ma wanilia? Do czego użyć wanilię?

    kuchnie świata

    Czy sushi jest zdrowe? Jak zrobić sushi?

    przyprawy

    Majonez: domowy vs sklepowy. Jak zrobić majonez domowy? Właściwości, korzyści, przeciwwskazania