Jak upiec chleb? Chleb na zakwasie i na drożdżach. Jak zrobić zakwas na chleb?
Niestety duża część pieczywa oferowana przez markety, a nawet piekarnie, składa się głównie z mieszanki, której skład jest właściwie nie do końca znany. Warto dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat i podjąć próbę samodzielnego przygotowania wypieku, który oprócz w pełni naturalnych i zdrowych składników wypełni nasz dom aromatem, a smak będzie niezastąpiony.
Chleb bezglutenowy – przepis. Mąki bezglutenowe na chleb
W związku z coraz częściej rozpoznawaną celiakią wśród społeczności, powszechniejsze stają się także mąki bezglutenowe i produkty, które można przygotować z ich wykorzystaniem. Ze względu na to, iż chleb jest produktem bardzo często spożywanym wśród Polaków, jego odpowiednik niezawierający glutenu jest pożądany. Ważne dla konsumentów jest także to, by jak najmniej odbiegał konsystencją, smakiem, zapachem i wyglądem od tradycyjnego. Dzięki temu chorzy unikną pojawienia się niekorzystnych efektów ubocznych, a także obniżenia jakości życia.
Kwas fitynowy – działanie nieporządane, źródła
Kwas fitynowy to ciemna strona ciemnego pieczywa. Ziarna zbóż, choć bogate w witaminy i pierwiastki, zawierają substancję antyodżywczą – rzeczony kwas fitynowy.
Sorbinian potasu – źródła, szkodliwość
Brak czasu na codzienne przygotowywanie żywności oraz postęp technologiczny sprawił, iż przemysł spożywczy opanowały substancje dodatkowe, których należytym celem jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, wydłużając tym samym termin ich przydatności do spożycia. Wśród szerokiej gamy dodatków do żywności jednym z najczęściej stosowanych jest biały, krystaliczny proszek oznaczony symbolem E202.
Pieczywo chrupkie – skład, kalorie, odchudzanie
Pieczywo chrupkie kojarzone jest przede wszystkim z niskokalorycznym produktem sprzyjającym odchudzaniu. Sam jego wygląd wskazuje na to, że musi to być lekka przekąska o dietetycznym składzie i przy okazji dobra dla zdrowia. Jak wygląda jego skład w rzeczywistości i czy warto go włączyć do diety redukcyjnej? Przekonajcie się sami!
Pieczywo chrupkie czy tradycyjne – które lepsze?
Pieczywo chrupkie to niemal symbol zdrowego odżywiania. Skąd wziął się ten mit i jak jest naprawdę?
Nie oceniaj chleba po zapachu i kolorze
Zapach świeżego pieczywa z pewnością każdemu się dobrze kojarzy. Wiedzą o tym supermarkety i wykorzystują to! Nie daj się nabrać na piękny zapach świeżego pieczywa! Kupuj je świadomie w piekarni, a najlepiej piecz samodzielnie!
Czerstwy chleb – przyczyny, sposób zapobiegania i pomysły na wykorzystanie
Pieczywo jest najpopularniejszym źródłem węglowodanów w diecie przeciętnego człowieka. Chleb ze względu na zmiany zachodzące w pieczywie, należy do produktów, o krótkim terminie przydatności. Aby nie wyrzucać niespożytego pieczywa do kosza warto kupować je w odpowiedniej ilości lub skorzystać z kilku pomysłów na przetworzenie czerstwego pieczywa i wykorzystanie go w postaci grzanek, tostów francuskich czy bułki tartej.
Mąka pszenna i żytnia – typy i możliwości ich wykorzystania
Stojąc przed sklepową półką pełną prostokątnych, papierowych paczuszek wypełnionych zmielonymi ziarnami zboża, możemy spotkać się z problemem, jaką mąkę wybrać i o czym informuje nas numer określający jej typ. Warto wiedzieć, że przede wszystkim naprowadza na najlepszy sposób jej wykorzystania.
Wykluczenie chleba a zalecenia zdrowej i zbilansowanej diety
Wiele osób przechodząc na diety odchudzające w pierwszej kolejności rezygnują z pieczywa. Czy słusznie?
Wypieki z ciasta głęboko mrożonego – produkcja i regulacje prawne
Zdarza Ci się skusić na ciepłe pieczywo z supermarketu? Uważaj na wypieki z ciasta głęboko mrożonego, które tylko udają świeży chleb.
Kuchnia litewska – charakterystyka, tradycje, przepisy
Kuchnia litewska obfituje w dania ziemniaczane i mączne. To królestwo cepelinów, kołdunów i chłodnika litewskiego .
Hydroksymetylofurfural – właściwości i występowanie substancji zapachowej
Substancja ta pomoże Ci ocenić jakość miodów i przetworów owocowych. Zbyt duże jej stężenie w produkcie może wskazywać na złą jakość produkcji bądź przechowywania.
Produkty pozwalające utrzymać uczucie sytości na dłużej
To, czy posiłek będzie bardziej sycący zależy od jego składu i proporcji białek, tłuszczów, węglowodanów oraz błonnika. Jakie produkty pozwalają oddalić uczucie głodu na dłużej?
Węglowodany. Podział, istotność w diecie i wpływ wartości IG
Węglowodany – cukry, cukrowce, sacharydy – to związki, które są bardzo istotne w diecie każdego człowieka. Są łatwo dostępne, a spożywanie ich w odpowiednich ilościach nie przysporzy kłopotu. W organizmie człowieka spełniają bardzo ważne funkcje: zapasowe, energetyczne i podporowe.
Jedzenie kolacji – cała prawda o wpływie wieczornego posiłku na naszą sylwetkę!
Czy powinniśmy jeść kolacje, a jeśli tak to na co się zdecydować?
Co zrobić na śniadanie, aby było zdrowe i dietetyczne?
Mówi się że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i tym razem jest w tym wiele prawdy.
(Nie)zdrowe ciemne pieczywo
Popularnie uważa się, że ciemne, pełnoziarniste pieczywo jest dużo lepszym wyborem, niż pieczywo z białej mąki. Ale czy zawsze?
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !