pieczywo

Jak upiec chleb? Chleb na zakwasie i na drożdżach. Jak zrobić zakwas na chleb?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Niestety duża część pieczywa oferowana przez markety, a nawet piekarnie, składa się głównie z mieszanki, której skład jest właściwie nie do końca znany. Warto dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat i podjąć próbę samodzielnego przygotowania wypieku, który oprócz w pełni naturalnych i zdrowych składników wypełni nasz dom aromatem, a smak będzie niezastąpiony.

Chleb bezglutenowy – przepis. Mąki bezglutenowe na chleb

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

W związku z coraz częściej rozpoznawaną celiakią wśród społeczności, powszechniejsze stają się także mąki bezglutenowe i produkty, które można przygotować z ich wykorzystaniem. Ze względu na to, iż chleb jest produktem bardzo często spożywanym wśród Polaków, jego odpowiednik niezawierający glutenu jest pożądany. Ważne dla konsumentów jest także to, by jak najmniej odbiegał konsystencją, smakiem, zapachem i wyglądem od tradycyjnego. Dzięki temu chorzy unikną pojawienia się niekorzystnych efektów ubocznych, a także obniżenia jakości życia.

Kwas fitynowy – działanie nieporządane, źródła

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kwas fitynowy to ciemna strona ciemnego pieczywa. Ziarna zbóż, choć bogate w witaminy i pierwiastki, zawierają substancję antyodżywczą – rzeczony kwas fitynowy.

Sorbinian potasu – źródła, szkodliwość

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Brak czasu na codzienne przygotowywanie żywności oraz postęp technologiczny sprawił, iż przemysł spożywczy opanowały substancje dodatkowe, których należytym celem jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, wydłużając tym samym termin ich przydatności do spożycia. Wśród szerokiej gamy dodatków do żywności jednym z najczęściej stosowanych jest biały, krystaliczny proszek oznaczony symbolem E202.

Pieczywo chrupkie – skład, kalorie, odchudzanie

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Pieczywo chrupkie kojarzone jest przede wszystkim z niskokalorycznym produktem sprzyjającym odchudzaniu. Sam jego wygląd wskazuje na to, że musi to być lekka przekąska o dietetycznym składzie i przy okazji dobra dla zdrowia. Jak wygląda jego skład w rzeczywistości i czy warto go włączyć do diety redukcyjnej? Przekonajcie się sami!

Pieczywo chrupkie czy tradycyjne – które lepsze?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Pieczywo chrupkie to niemal symbol zdrowego odżywiania. Skąd wziął się ten mit i jak jest naprawdę?

Nie oceniaj chleba po zapachu i kolorze

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Zapach świeżego pieczywa z pewnością każdemu się dobrze kojarzy. Wiedzą o tym supermarkety i wykorzystują to! Nie daj się nabrać na piękny zapach świeżego pieczywa! Kupuj je świadomie w piekarni, a najlepiej piecz samodzielnie!

Czerstwy chleb – przyczyny, sposób zapobiegania i pomysły na wykorzystanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pieczywo jest najpopularniejszym źródłem węglowodanów w diecie przeciętnego człowieka. Chleb ze względu na zmiany zachodzące w pieczywie, należy do produktów, o krótkim terminie przydatności. Aby nie wyrzucać niespożytego pieczywa do kosza warto kupować je w odpowiedniej ilości lub skorzystać z kilku pomysłów na przetworzenie czerstwego pieczywa i wykorzystanie go w postaci grzanek, tostów francuskich czy bułki tartej.

Mąka pszenna i żytnia – typy i możliwości ich wykorzystania

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Stojąc przed sklepową półką pełną prostokątnych, papierowych paczuszek wypełnionych zmielonymi ziarnami zboża, możemy spotkać się z problemem, jaką mąkę wybrać i o czym informuje nas numer określający jej typ. Warto wiedzieć, że przede wszystkim naprowadza na najlepszy sposób jej wykorzystania.

Wykluczenie chleba a zalecenia zdrowej i zbilansowanej diety

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Wiele osób przechodząc na diety odchudzające w pierwszej kolejności rezygnują z pieczywa. Czy słusznie?

Wypieki z ciasta głęboko mrożonego – produkcja i regulacje prawne

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Zdarza Ci się skusić na ciepłe pieczywo z supermarketu? Uważaj na wypieki z ciasta głęboko mrożonego, które tylko udają świeży chleb.

Kuchnia litewska – charakterystyka, tradycje, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kuchnia litewska obfituje w dania ziemniaczane i mączne. To królestwo cepelinów, kołdunów i chłodnika litewskiego .

Hydroksymetylofurfural – właściwości i występowanie substancji zapachowej

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Substancja ta pomoże Ci ocenić jakość miodów i przetworów owocowych. Zbyt duże jej stężenie w produkcie może wskazywać na złą jakość produkcji bądź przechowywania.

Produkty pozwalające utrzymać uczucie sytości na dłużej

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

To, czy posiłek będzie bardziej sycący zależy od jego składu i proporcji białek, tłuszczów, węglowodanów oraz błonnika. Jakie produkty pozwalają oddalić uczucie głodu na dłużej?

Węglowodany. Podział, istotność w diecie i wpływ wartości IG

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Węglowodany – cukry, cukrowce, sacharydy – to związki, które są bardzo istotne w diecie każdego człowieka. Są łatwo dostępne, a spożywanie ich w odpowiednich ilościach nie przysporzy kłopotu. W organizmie człowieka spełniają bardzo ważne funkcje: zapasowe, energetyczne i podporowe.

Jedzenie kolacji – cała prawda o wpływie wieczornego posiłku na naszą sylwetkę!

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Czy powinniśmy jeść kolacje, a jeśli tak to na co się zdecydować?

Co zrobić na śniadanie, aby było zdrowe i dietetyczne?

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Mówi się że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i tym razem jest w tym wiele prawdy.

(Nie)zdrowe ciemne pieczywo

Monika Więckowska ponad miesiąc temu

Popularnie uważa się, że ciemne, pełnoziarniste pieczywo jest dużo lepszym wyborem, niż pieczywo z białej mąki. Ale czy zawsze?