Soczewica zielona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę zieloną?
Choć tania i łatwa w przygotowaniu, soczewica wciąż rzadko gości na naszych stołach. Chętniej sięgają po nią osoby na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej, doceniając ją ze względu na wysoką zawartość białka. Tymczasem to nie jedyna zaleta jej spożywania, soczewica może bowiem pomóc w prewencji cukrzycy typu 2 czy nadciśnienia tętniczego.
Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?
Spośród roślin strączkowych, oprócz grochu, fasoli czy soi, warto sięgać po soczewicę. Spośród wszystkich rodzajów soczewicy to właśnie czerwona jest najchętniej spożywana. Dlaczego?
Właściwości zdrowotne i odchudzające soczewicy. Przepis na pasztet i zupę z soczewicy
Jakie składniki sprawiają, że soczewica wykazuje korzystne właściwości na zdrowie? Czy jest ona pomocna w odchudzaniu i cukrzycy? Informacji na ten temat udzieli Wam niniejszy artykuł, a na jego końcu znajdziecie przepis na pyszny i zdrowy pasztet roślinny i zupę krem.
Kiełki – jak i po co hodować własne kiełki
Kiełkowanie nasion to bardzo intensywny proces, w którym ogromną aktywnością wykazują się różnego rodzaju enzymy. Złożone związki, np. węglowodany czy białko, są rozkładane i wykorzystywane m.in. do wytwarzania energii czy jako budulcowe substraty niezbędne dla kiełkującej rośliny. W tym okresie diametralnie wzrasta zawartość witamin i minerałów (kiełki zawierają znacznie wyższe stężenie substancji odżywczych w porównaniu do nasion).
Wskazówki kulinarne: jak gotować kaszę jaglaną, pęczak, soczewicę
W kuchni bardzo często zdarza nam się popełniać błędy. Rozgotowany makaron, ryż, kasza, przesolone ziemniaki, przesuszone mięso, itd. Dlatego warto znać kilka przydatnych zasad, aby nasze potrawy stały się smaczniejsze i wyglądały estetycznie. W poniższym artykule znajdziesz podpowiedź, jak poprawnie ugotować kaszę jaglaną, żeby nie powstał z niej kleik, jak najlepiej przyrządzić kaszę pęczak oraz jak długo gotować wszystkie odmiany soczewicy.
Przepis na soczewicę z botwinką, twarogiem i pestkami dyni
Sezon na botwinkę rozpoczął się już na dobre, warto zapoznać się więc z przepisami z młodymi liśćmi buraka w roli głównej. Dziś zapraszam na sycące danie z zielonej soczewicy, botwinki, z dodatkiem twarogu i pestek dyni.
Produkty dla wegetarian i nie tylko
Dieta wegetariańska ma swoje wady i zalety. Osoby, które się na nią decydują muszą zadbać o dobrze zbilansowaną dietę, zapewniającą im wszystkie niezbędne składniki, których niedobory mogą wystąpić po wykluczeniu z diety mięsa i jego pochodnych.
Zupa, pasztet, sałatka, czyli dania, w których króluje soczewica
Z czym to się je? Czyli przepisy na dania z soczewicy jadalnej.
Soczewica - zastosowanie, właściwości, wartości odżywcze i wpływ na odchudzanie
Nasiona soczewicy jadalnej charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, dlatego powinny pojawiać się częściej w diecie osób pragnących zdrowo się odżywiać.
Soczewica- zastosowanie, właściwości, wartości odżywcze i wpływ na odchudzanie
Nasiona soczewicy jadalnej charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, dlatego powinny pojawiać się częściej w diecie osób pragnących zdrowo się odżywiać.
Superfoods. Szczęśliwa trzynastka, która pomoże Ci zachować zdrowie i urodę
Superfoods to prawdziwe bomby zdrowia, które kryją w sobie wiele witamin i cennych składników odżywczych.
Czerwona, brązowa, czarna, zielona i żółta, czyli rodzaje mało popularnej soczewicy
Soczewica jest jeszcze mało popularną rośliną. Warto ją jednak wprowadzić do diety, ponieważ jest skarbnicą wielu witamin. Zobacz jakie są jej rodzaje i czym się różnią.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !