wieprzowina

Mięso białe i czerwone – klasyfikacja, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Mięso należy do grupy produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnia się mięso białe i czerwone. To indywidualne preferencje konsumentów wpływają na to, którego z nich znajduje się w diecie więcej. Jednakże jak każdy inny składnik pożywienia również rodzaj spożywanego mięsa wpływa na stan zdrowia. Poznajmy główne różnice między mięsem białym a czerwonym.

Sekrety zdrowego grillowania – mięso

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Tuż, tuż majówka. Nieodłącznym elementem każdej majówki jest grill! Specjalnie dla Was przedstawimy parę wskazówek, które pomogą Wam grillować zdrowo i smacznie!

Rolada schabowa faszerowana cukinią i suszonymi borowikami

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Pieczeń schabowa jest doskonałym pomysłem, gdy nie mamy czasu na codzienne zakupy i gotowanie.

Czerwone mięso wcale nie takie złe, jak go malują dietetycy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Szwedzcy naukowcy postanowili zbadać wpływ czerwonego mięsa na zdrowie. Przetworzone, czerwone mięso uważa się za przyczynę wielu chorób układu krążenia. Co jednak z nieprzetworzonym, czerwonym mięsem? Czy jego spożywanie ma takie same skutki?

Przepis na soczysty schab pieczony w ziołach

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Pieczony schab to pyszna i zdrowa alternatywa dla kupnej wędliny. Nadaje się idealnie zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno do ulubionego pieczywa.

Kuchnia duńska – charakterystyka, tradycje, alkohole

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kuchnia duńska nie posiada skomplikowanych i czasochłonnych potraw. Duńczycy kierują się zasadą, aby nic się nie zmarnowało. Niestety podróżujący po Dani wegetarianie mogą napotkać problemy w zaspokojeniu swojego głodu. Kraj ten obfituje raczej w dania mięsne i rybne.

Kuchnia japońska – charakterystyka i tradycyjne dania

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Poznajcie tradycyjne dania Japonii. Kuchnia japońska obfituje w różnego rodzaju ryby i i dania z owocami morza. Ich miłośnicy z pewnością odnajdą swoje ulubione smaki.

Kuchnia ukraińska – charakterystyka, tradycje, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kolejna odsłona cyklu Kuchnie Świata. Dziś zachęcamy do podróży na Ukrainę, gdzie będziecie mogli spróbować pyszne watruszki czy oczywiście tradycyjny czerwony barszcz ukraiński.

Najlepszy dobór mięsa, walory odżywcze i sposoby przygotowania

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Mięso nie musi być złe i niezdrowe. Wystarczy odpowiednio je dobrać i przygotować, a następnie cieszyć się jego smakiem oraz wartościami odżywczymi, które są niezwykle ważne dla naszego organizmu.

Wakacyjne szaleństwo to nie odpoczynek od zdrowego stylu życia

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wakacje to szalony czas urlopów pełnych imprez do białego rana czy wspólnych kolacji z przyjaciółmi. Pamiętaj jednak, że odpoczynek nie musi się odbić na Twoim zdrowiu.

Smażona, pieczona, grillowana, gotowana – dobrze przyrządzona wieprzowina może być zdrowa!

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Spożycie wieprzowiny w ciągu ostatnich dwudziestu lat znacząco spadło, głównie na rzecz drobiu. Nie zapominajmy jednak o pozytywnych cechach mięsa wieprzowego, które jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni, a dzięki kilku prostym krokom może być również elementem zbilansowanej diety.

Wieprzowina – faktyczna wartość odżywcza i wpływ na zdrowie czerwonego mięsa

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

W Polsce spożywanie drobi jest najwyższe w stosunku do innych rodzajów mięs. z tego względu niejednokrotnie narzekamy na monotonie w naszej kuchni. Czas urozmaicić mięsne dania wieprzowiną, która może z powodzeniem zastępować nudny drób i drogą wołowinę.

Podział tusz wieprzowych na główne elementy kulinarne

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Mięso wieprzowe jest od lat kontrowersyjnym tematem wśród dietetyków i osób aktywnych. Niektórzy mówią o konieczności całkowitego wykluczenia tego rodzaju mięsa z jadłospisu, jeżeli chcemy jeść w prawidłowy i zdrowy sposób. Jednak wieprzowina jest popularna w naszej kuchni i często bywa niezastąpiona.