Domowy ogródek na Twoim parapecie!
Aktualizacja: 20 maja, 2022
Wystarczy odrobina wysiłku, aby mieć świeże zioła zawsze pod ręką. Dzięki nim zadbasz o zdrowie i nadasz niezapomniany smak swoim potrawom. Musisz przyznać, że suszona bazylia nie jest tak aromatyczna jak świeża. Sprawdź, jakie zioła najlepiej i najłatwiej uprawiać na parapecie!
Domowy zielnik na parapecie
Na początku zaopatrz się w małe doniczki, wypełnij je bogatą w minerały ziemią i umieść na parapecie z umiarkowanym nasłonecznieniem. Będą to idealne warunki dla Twojego domowego zielnika. Dziś podpowiemy jakie zioła możesz zasadzić i podpowiemy jak je wykorzystać!
- Bazylia to podstawa każdego domowego zielnika. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Posiada dużo witaminy C, a także składników mineralnych. Dodaj ją do zupy pomidorowej, a zyskasz nowy i oryginalny smak. Bazylia jest także niezastąpionym dodatkiem do pomidorów z mozzarellą. Jej niewielkie zielone listki mogą służyć jako ozdoba do każdego dania.
- Mięta przyda się w każdym domu. Działa oczyszczająco, usprawnia pracę układu pokarmowego, a także łagodzi ból żołądka. Przy niestrawności to pierwsze zioło, po które warto sięgnąć. Mięta ma świeży smak, który idealnie sprawdzi się w drinkach i orzeźwiających napojach na bazie wody z sokiem cytrynowym. Równie dobrze może w wielu daniach zastąpić bazylię.
- Rozmaryn jest świetnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu wygładza zmarszczki, niweluje kobiecy cellulit, a także poprawia krążenie krwi. Łagodzi ból reumatyczny, a także poprawia samopoczucie. Świetnie pasuje do dań mięsnych i pieczonych warzyw. Jego aromatyczny zapach możecie wykorzystać także w daniach grillowanych, wystarczy położyć na brykiecie kilka gałązek rozmarynu.
- Kolendra – licie kolendry przypominają pietruszkę. Posiada właściwości łagodzące problemy układu trawiennego. Świetnie działa na wszelkie niestrawności, wzdęcia i gazy. To także cenne źródło witaminy A. Kolendra jest idealna w zupach z roślin strączkowych, dzięki czemu niweluje ich gazotwórcze właściwości. Świetnie sprawdza się w daniach mięsnych i marynatach, a także daniach z ryżu.
- Melisa – jeśli żyjesz pod cięgła presją, a stres nie opuszcza cię nawet w nocy i nie pozwalając w pełni wypocząć, w Twoim domowym zielniku nie może zabraknąć melisy! Melisa posiada właściwości uspokajające, stosuje się ją jako środek pomocniczy w nerwicach i depresjach. Ponadto obniża poziom cholesterolu. W kuchni najlepiej sprawdzą się napary z melisy. Można ją stosować jako dodatek do zup, który wzbogaci ich smak, a także jako dekoracja do dań.
- Tymianek to kolejne zioło, którego nie może zabraknąć w Twoim zielniku. Świeży tymianek posiada o wiele więcej witamin i składników mineralnych niż jego suszona wersja. Napary z tymianku pomogą w dolegliwościach układu pokarmowego, nadciśnienia tętniczego. Ponadto tymianek oczyści Twój organizm. Świetnie sprawdza się w daniach z makaronu, omletach, gulaszach, rybach czy zupach kremach.
- Szczypiorek – to chyba najprostsza w uprawie roślina. Smak szczypiorku jest wprost niezastąpiony na kanapkach ze świeżymi, wiosennymi warzywami. Bez niego również nie obędzie się jajecznica. Jego świeży aromat pasuje do każdej potrawy.
Wszystkie zioła najlepiej dodawać pod koniec gotowania bądź posypać już gotowe danie.
To tylko niektóre z ziół, które możecie zasadzić w swoich domowych zielnikach na parapecie. Wzbogacą wasze dania i zadbają o zdrowie. W zależności od dolegliwości, na które cierpicie, możecie uzupełnić je w zioła nasenne, bądź zioła wykrztuśne, przeciwzapalne czy moczopędne. Z pewnością odrobina uwagi sprawi, że Wasz parapet szybko się zazieleni.