Melisa – właściwości i zastosowanie
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Melisa to kolejny niezbędnik zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce. Sprawdza się nie tylko jako przyprawa i kulinarna ozdoba potraw, ale oddziałuje pozytywnie na cały organizm. Koi nerwy, relaksuje i poprawia pracę układu pokarmowego. Z liści melisy powstaje olejek, ale można również je zaparzać i pić melisowe herbatki i napary. Poznajmy zastosowania i właściwości melisy lekarskiej.
Melisa lekarska to bylina, sięgającą maksymalnie do ok. 1 m wysokości. Ma szerokie, długie, jasnozielone liście z licznymi gruczołami olejowymi. Melisa jest silnie miododajna. Kwitnie od czerwca do września. Zapach ma intensywny z nutą cytrynową. Rośnie głównie w Azji Mniejszej, na wybrzeżach Morza Śródziemnego, w południowej i wschodniej Europie. Melisę można znaleźć również w Polsce, gdzie jest uprawiana przede wszystkim przez pszczelarzy, plantatorów. Z powodzeniem możemy ją zasadzić także w przydomowych ogrodach.
Melisa – właściwości
Melisa słynie przede wszystkim z działania uspakajającego, relaksacyjnego. Jest polecana przede wszystkim osobom, którym dokucza rozdrażnienie, zmęczenie, bezsenność i bóle głowy. Może być stosowana jako środek pomocniczy w nerwicach i depresji. Ponadto reguluje ciśnienie, zmniejsza poziom stężenia cholesterolu całkowitego we krwi, zatem może zapobiec rozwojowi miażdżycy. Napary z melisy regulują pracę układu pokarmowego, ułatwiają procesy trawienne, wspomagają w chorobie wrzodowej. Działają rozkurczowo na mięśnie gładkie zatem polecane są w dysfunkcjach układu pokarmowego jak i kobietom jako środek łagodzący ból miesiączkowy. Melisa wykazuje również działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Często wykorzystywana jest w leczeniu opryszczki wargowej. Zarówno picie, jak i przemywanie pojawiających się pęcherzyków przyspiesza terapie i regeneracje naskórka.
Olejek z melisy jest pomocny w ukąszeniach, zmniejsza obrzęk, swędzenie i pieczenie. Napary z melisy polecane są osobom wykonującym prace umysłową, ponieważ usprawniają pracę mózgu, zwiększają koncentrację i proces zapamiętywania. Jest polecana również kobietom ciężarnym, aby zmniejszyć nieprzyjemne objawy porannych mdłości w pierwszych miesiącach trwania ciąży. Melisa wskazana jest także osobom zapadającym na częste infekcje w celu zwiększenia odporności.
Melisa – zastosowanie
Melisa najczęściej stosowana jest w postaci naparów i herbatek ziołowych. Oprócz tego używana jest również jako przyprawa do sałatek czy zup, która wzbogaca ich smak. Może być także zdrową dekoracją do potraw. Zewnętrznie melisę można używać do przemywania skóry np. wacikiem nasączonym naparem lub olejkiem. Ponadto na bazie melisy jest wiele kosmetyków odżywczych. Głównie są to kremy, balsamy, maści i szampony. Wywar z melisy często jest polecany jako dodatek do kąpieli. To świetny sposób na relaks i pielęgnację skóry.
Stosowanie ziół jest od lat bardzo popularne. Jednakże w dzisiejszych czasach, kiedy leków i kosmetyków mamy pod dostatkiem często zapominamy o ich cennych właściwościach. Melisa lekarska to kolejne zioło, które powinno znaleźć się w domach każdego. Polecana jest do stosowania zewnętrznego jak i wewnętrznego. Można ją pić, dodawać do kąpieli, przemywać skórę czy włosy. Nie ma przeciwwskazań do stosowania melisy z wyjątkiem osób uczulonych, które bezwarunkowo powinny jej unikać. Aktualnie prowadzone są badania dotyczące skuteczności stosowania melisy i innych roślin leczniczych w leczeniu choroby Alzheimera. Być może w przyszłości leki na bazie melisy okażą się przełomem w tej dziedzinie. Teraz, wykorzystujmy w życiu codziennym wiedzę na temat poznanych i sprawdzonych już właściwości i zastosowań melisy.
Literatura:
Skarżyński A., Zioła czynią cuda, Wydawnictwo „Comes”, 1994