Tymianek – gwiazda wśród ziół w kuchni
Aktualizacja: 22 maja, 2024
Tymianek pochodzi z regionu Morza Śródziemnego i słynie ze swoich właściwości leczniczych oraz oryginalnego aromatu, dzięki któremu stał się niezastąpioną przyprawą w kuchni. Wyjątkowy zapach rośliny wykorzystywany był nawet w starożytnej Grecji, jako kadzidło w świątyniach. Mając na uwadze jego liczne atrybuty, warto wiedzieć, w jaki sposób zrobić z niego użytek i cieszyć się niebanalnym smakiem prostych potraw czy napojów.
Tymianek często dodawany jest do potraw w kuchni francuskiej, hiszpańskiej, włoskiej i greckiej oraz w krajach bałkańskich, w Afryce i Europie Środkowej. Stanowi ważny i niezastąpiony składnik wielu mieszanek przyprawowych.
Tymianek – suszony czy świeży?
Biorąc pod uwagę zawartość witamin i minerałów, to wyższość świeżego tymianku nad suszonym jest niewątpliwa. Należy jedynie zwrócić uwagę, aby liście były bez przebarwień i zżółknięć o żywym szaro-zielonym kolorze. Liście zbiera się w okresie kwitnienia, ponieważ wtedy zawierają największą wartość odżywczą. Ze względów praktycznych, tymianek można suszyć lub mrozić. Ususzone liście przechowuje się w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym pojemniku, w miejscu zacienionym i chłodnym. W takich warunkach może być magazynowany nawet do półtora roku. Świeże liście natomiast przechowuje się w lodówce, najkorzystniej, gdy są one owinięte w wilgotny papierowy ręcznik.
Jeśli nie masz w ogródku własnego tymianku i planujesz zakupić, najlepiej wybierz ten produkowany metodami ekologicznymi – masz większą pewność, co do jego jakości.
Do jakich potraw dodać tymianek
Tymianek charakteryzuje się ostrym, przyjemnym zapachem nadając potrawą wyrazisty smak i aromat. Ze względu na to, że pomaga w trawieniu lipidów i łagodzi wzdęcia, doskonale pasuje do potraw tłustych, ciężkostrawnych, takich jak smażone mięsa, dania z kiełbasą, bekonem, roślinami strączkowymi. Polecany jest także do ryb i owoców morza, gdyż niweluje swoisty morski zapach. Świetnie komponuje się także z potrawami z jagnięciny, drobiu i cielęciny. Tymiankiem możemy także przyprawić sosy, masło ziołowe, a także pieczywo i surówki z pomidorami.
Świeży tymianek dodaj do:
- dań z makaronu
- omletów lub jajecznicy
- zupy-krem, dipów
- ryb i owoców morza
- gulaszu
- zapiekanek
Wskazówka: Tymianek suszony lub świeży należy dodawać do potraw pod koniec gotowania, aby zminimalizować straty witamin oraz aromatu zioła.
Napar z tymianku
1 kopiastą łyżeczkę ziela zalewa się 250 ml wrzącej wody i pozostawia na pół minuty, aby herbata się zaparzyła.
Napar zalecany jest dla poprawy trawienia, przy wzdęciach, nadciśnieniu tętniczym oraz oczyszczenia organizmu.
Przy infekcjach dróg oddechowych, zaflegmieniu oskrzeli zaleca się picie gorącej herbaty 4–5 razy dziennie.
Naparem można również płukać jamę ustną jako przeciwpróchnicze działanie prewencyjne.
Jak widać, tymianek jest oryginalnym ziołem, które można stosować w kuchni do przyprawiania niemal każdego dania. Niezwykły aromat daje możliwość stworzenia wykwintnych potraw, natomiast wysoka zawartość witamin i minerałów w roślinie wzbogaca wartość odżywczą jedzenia.
Zaopatrzmy nasze kuchnie w tymianek!
Tymianek jest również wspaniałym dodatkiem do ziemniaków smażonych na patelni. Bardzo gorąco polecam.
Domownicy będą zachwyceni. SMACZNEGO. Sabina
Dziękujemy za pomysł. Myślę, że warto wypróbować 🙂