Cukrzyca ciążowa a Wigilia - czego unikać, a na co można sobie pozwolić?

Boże Narodzenie to czas wielkiej radości, spędzania czasu w gronie rodzinnym przy suto zastawionym stole. Kobieta w ciąży nie ma łatwego zadania podczas wigilijnej wieczerzy. Niestety potrawy świąteczne nie należą do najzdrowszych i łatwostrawnych. By dolegliwości ciążowe się nie nasilały, trzeba mieć się na baczności, a podwójną uwagę zwrócić na każdy kęs, gdy stwierdzono u nas cukrzycę ciężarnych.
Cukrzyca ciążowa a Wigilia – czego unikać?
Pyszny, puszysty sernik, domowy, aromatyczny piernik – będziesz musiała niestety obejść się smakiem, gdy cierpisz na cukrzycę ciążową. Musisz unikać cukru, a słodkości świąteczne to prawdziwa bomba cukrowa. Wiele potraw wigilijnych zawiera w sobie grzyby. Nie są one jednak łatwostrawne, dlatego kobiety w ciąży powinny zastępować je innymi produktami. Tak samo jest z kapustą. O ile sama kapusta jest zdrowa i bogata w witaminy, to przetworzona, do której dodano sporo tłuszczu, jest potrawą ciężką i tłustą, a tłuszczu w cukrzycy należy się wystrzegać.
W Wigilię na stołach króluje karp. Jednak jest to ryba tłusta i często smażona, co dodaje jej kaloryczności. Kobiety przy nadziei, a szczególnie te, u których wykryto cukrzycę ciążową, mogą zastąpić karpia inną rybą, bogatą w kwasy omega-3. Jak już wcześniej wspominaliśmy, grzyby oprócz tego, że są ciężkostrawne, nie mają wielu właściwości odżywczych, dlatego lepiej wybrać barszcz czerwony niż zupę grzybową.
Cukrzyca ciążowa – na co sobie pozwolić?
Wbrew pozorom Wigilia dla kobiety z cukrzycą ciążową nie musi być istnym horrorem kulinarnym. To czas radości i szczęścia, tym bardziej, jak spodziewamy się dziecka, a umilić te chwilę mogą nam dania, które lekko zmodyfikujemy na nasze potrzeby. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego możemy pozwolić sobie na pieczone jabłka z cynamonem lub też niewielką ilość klusek z makiem. Nie tylko będzie to dobre dla naszego zdrowia, ale też nie musimy obawiać się o dodatkowe, poświąteczne kilogramy. Praktycznie każdą potrawę możemy wykonać, a później zjeść po lekkiej modyfikacji, eliminując niepotrzebny tłuszcz i cukier. Kapustę możemy zjeść bez ciężkich zasmażek z duszonymi warzywami, karpia zastąpić pieczonym łososiem w folii lub też śledziem skropionym sokiem z cytryny i posypanym koperkiem.
Zobacz też: Cukrzyca ciążowa – rozpoznanie, zagrożenia. Stan przedcukrzycowy w ciąży
Zamiast ciężkostrawnej zupy grzybowej, możemy skusić się na barszcz czerwony, który jest bardzo zdrowy, zawiera cenne przeciwutleniacze, a także kwas foliowy niezbędny w czasie ciąży. Oprócz tego buraki zawierają żelazo, wapń, magnez i potas. Ugotowane buraczki mogą posłużyć do sporządzenia sałatki, czy jako dodatek do śledzia.
We wszystkim, co robimy, trzeba zachować umiar i rozsądek. Jeśli dobrze się czujemy, cukrzyca jest wyrównana, nie ma przeciwwskazań, by nie spróbować świątecznych dań, jednak należy pamiętać o zaleceniach lekarskich i kontroli glikemii. Warto przygotować wcześniej lekko zmienione wersje wigilijnych potraw, by bez obaw i ze smakiem cieszyć się tym dniem.
Przeczytaj też:

Cukrzyca to choroba metaboliczna, w której bardzo ważne jest ograniczenie cukrów prostych. Lecz nawet osoby chorujące od czasu do czasu mają ochotę na słodkie łakocie. Czy cukrzyk może jeść słodycze? czytaj więcej
Poznaj objawy epidemii XXI wieku! czytaj więcej
Ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, otyłości i alergii u dziecka, w dużej mierze zależy od diety matki w czasie trwania ciąży. Zobacz, czego należy unikać w tym szczególnym okresie. czytaj więcej
Aby organizm dziecka rozwijał się prawidłowo musisz dostarczać mu odpowiednią dawkę wartościowego budulca. Dieta przyszłej mamy musi być zatem różnorodna i bogata w składniki odżywcze. czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !