Cukrzyca ciążowa a Wigilia – czego unikać, a na co można sobie pozwolić?
Aktualizacja: 17 czerwca, 2022
Boże Narodzenie to czas wielkiej radości, spędzania czasu w gronie rodzinnym przy suto zastawionym stole. Kobieta w ciąży nie ma łatwego zadania podczas wigilijnej wieczerzy. Niestety potrawy świąteczne nie należą do najzdrowszych i łatwostrawnych. By dolegliwości ciążowe się nie nasilały, trzeba mieć się na baczności, a podwójną uwagę zwrócić na każdy kęs, gdy stwierdzono u nas cukrzycę ciężarnych.
Cukrzyca ciążowa a Wigilia – czego unikać?
Pyszny, puszysty sernik, domowy, aromatyczny piernik – będziesz musiała niestety obejść się smakiem, gdy cierpisz na cukrzycę ciążową. Musisz unikać cukru, a słodkości świąteczne to prawdziwa bomba cukrowa. Wiele potraw wigilijnych zawiera w sobie grzyby. Nie są one jednak łatwostrawne, dlatego kobiety w ciąży powinny zastępować je innymi produktami. Tak samo jest z kapustą. O ile sama kapusta jest zdrowa i bogata w witaminy, to przetworzona, do której dodano sporo tłuszczu, jest potrawą ciężką i tłustą, a tłuszczu w cukrzycy należy się wystrzegać.
W Wigilię na stołach króluje karp. Jednak jest to ryba tłusta i często smażona, co dodaje jej kaloryczności. Kobiety przy nadziei, a szczególnie te, u których wykryto cukrzycę ciążową, mogą zastąpić karpia inną rybą, bogatą w kwasy omega-3. Jak już wcześniej wspominaliśmy, grzyby oprócz tego, że są ciężkostrawne, nie mają wielu właściwości odżywczych, dlatego lepiej wybrać barszcz czerwony niż zupę grzybową.
Cukrzyca ciążowa – na co sobie pozwolić?
Wbrew pozorom Wigilia dla kobiety z cukrzycą ciążową nie musi być istnym horrorem kulinarnym. To czas radości i szczęścia, tym bardziej, jak spodziewamy się dziecka, a umilić te chwilę mogą nam dania, które lekko zmodyfikujemy na nasze potrzeby. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego możemy pozwolić sobie na pieczone jabłka z cynamonem lub też niewielką ilość klusek z makiem. Nie tylko będzie to dobre dla naszego zdrowia, ale też nie musimy obawiać się o dodatkowe, poświąteczne kilogramy. Praktycznie każdą potrawę możemy wykonać, a później zjeść po lekkiej modyfikacji, eliminując niepotrzebny tłuszcz i cukier. Kapustę możemy zjeść bez ciężkich zasmażek z duszonymi warzywami, karpia zastąpić pieczonym łososiem w folii lub też śledziem skropionym sokiem z cytryny i posypanym koperkiem.
Zobacz też: Cukrzyca ciążowa – rozpoznanie, zagrożenia. Stan przedcukrzycowy w ciąży
Zamiast ciężkostrawnej zupy grzybowej, możemy skusić się na barszcz czerwony, który jest bardzo zdrowy, zawiera cenne przeciwutleniacze, a także kwas foliowy niezbędny w czasie ciąży. Oprócz tego buraki zawierają żelazo, wapń, magnez i potas. Ugotowane buraczki mogą posłużyć do sporządzenia sałatki, czy jako dodatek do śledzia.
We wszystkim, co robimy, trzeba zachować umiar i rozsądek. Jeśli dobrze się czujemy, cukrzyca jest wyrównana, nie ma przeciwwskazań, by nie spróbować świątecznych dań, jednak należy pamiętać o zaleceniach lekarskich i kontroli glikemii. Warto przygotować wcześniej lekko zmienione wersje wigilijnych potraw, by bez obaw i ze smakiem cieszyć się tym dniem.
Przeczytaj też: