bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Miód, cukier trzcinowy czy fruktoza? Jakie słodycze dla cukrzyka?

Miód, cukier trzcinowy czy fruktoza? Jakie słodycze dla cukrzyka?

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2024

Dieta jest bardzo ważną składową wyrównania cukrzycy. Produkty, które spożywamy, wpływają nie tylko na poziom glikemii, ale także na nasze samopoczucie. Czy w ogóle powinniśmy stosować cukry w diecie dla cukrzyka, a jeśli tak to jakie?

Węglowodany złożone są zalecane przez diabetologów oraz dietetyków w diecie osób cierpiących na cukrzycę. To właśnie nimi powinniśmy zastępować cukry proste, by dostarczyć energii, ale nie dopuścić do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Miód a cukrzyca
  • Fruktoza a cukrzyca
  • Cukier trzcinowy a cukrzyca
  • Słodycze dla cukrzyków

Miód a cukrzyca

Miód jest produktem bogatym nie tylko w węglowodany, ale i wiele składników odżywczych oraz posiada właściwości prozdrowotne. Faktem natomiast jest, że zawiera sporo cukru, którego cukrzyk powinien unikać. Jednak naukowcy twierdzą, że łagodniej wpływa na poziom glikemii niż inne cukry. Jest także słodszy od sacharozy, dzięki czemu mniej go zużywamy, by poczuć smak słodyczy. A w porównaniu do innych węglowodanów prostych, posiada wiele cennych właściwości jak: działanie antybakteryjne czy wzmocnienie odporności organizmu. Można wysunąć stwierdzenie, że spożywanie miodu przynosi więcej korzyści niż spożycie innego typu substancji słodzących. Pamiętajmy jednak, że każdy chory powinien dostosować dietę do swoich potrzeb i stanu zdrowia. Nie należy sugerować się doniesieniami o korzystnym wpływie miodu i bez przeszkód stosować go na co dzień. Należy bacznie obserwować reakcję organizmu i stężenie glukozy we krwi po spożyciu tego produktu. W większości przypadków można powiedzieć, że miód będzie dobrą alternatywą substancji słodzącej.

Fruktoza a cukrzyca

Poszukując słodkiego smaku, zastanawiamy się, czy może fruktoza nie będzie dobrym zamiennikiem białego cukru. Otóż fruktoza jest znacznie słodsza niż sacharoza (co jak w przypadku miodu sprawia, że jednorazowo użyjemy jej mniej), a jednocześnie wykazuje niższy indeks glikemiczny. Nie zapominajmy, że fruktoza to także cukier prosty, który podnosi poziom glikemii po jej spożyciu. Jednak zawarta w dużych ilościach głównie w owocach, a także dodawana do słodkich napojów, niewidocznie spożywana fruktoza, powoduje wzrost poziomu złego cholesterolu, a także może powodować uszkodzenie śródbłonka naczyniowego.

Cukier trzcinowy a cukrzyca

W poszukiwaniu idealnego substytutu białego cukru o równie słodkich smaku przychodzi powszechnie uważany za zdrowy – cukier trzcinowy. Pozyskiwany z trzciny cukrowej, brązowy cukier nie jest poddawany oczyszczaniu. Można go nazwać „zdrowszym”, gdyż w procesie jego produkcji nie są usuwane składniki mineralne jak żelazo, magnez, potas czy wapń. Pamiętajmy jednak, że nadal jest cukrem, sacharozą prawie w czystej postaci, która nie jest wskazana diabetykom. Zyskuje jednak poprzez zachowanie własności odżywczych. Tak samo, jak cukier biały podnosi poziom glukozy we krwi i jest kaloryczny. Odróżnia go od tego poprzedniego brązowa barwa i technologia produkcji (brak oczyszczania).

Słodycze dla cukrzyków

Chorując na cukrzycę powinniśmy wystrzegać się słodkich przekąsek. Jednak jest pewna alternatywa dla czekolady czy ciasta. W sklepach nie rzadko napotkać możemy specjalnie przygotowane działy z żywnością dla diabetyków, gdzie znajdziemy, szczególnie jeśli chodzi o słodkości, produkty o obniżonej zawartości cukru, z zawartością cukru 0%, zastępując go innymi substancjami słodzącymi (słodzikami). Również w domu możemy sami przygotować sobie bezcukrowe ciasteczka z białego sera, mąki, margaryny i jabłka czy inne łakocie zawierające słodzik w zamian za zwykły cukier. Jednak ich stosowanie nie powinno być regułą.

Pozyskiwany z trzciny cukrowej, brązowy cukier nie jest poddawany oczyszczaniu.

Pozyskiwany z trzciny cukrowej, brązowy cukier nie jest poddawany oczyszczaniu.

Są to substancje, które stosujemy jako zamiennik cukru, w przypadku, gdy chcemy pozwolić sobie na coś słodkiego lub też na samym początku choroby, gdy trudno jest nam odzwyczaić się od słodkiego smaku.

Życie diabetyka wbrew pozorom nie musi być takie gorzkie. Istnieją produkty, którymi możemy zastępować biały cukier. Jednak należy pamiętać o zdrowym rozsądku i umiarze. Miód czy cukier trzcinowy to także cukry proste, po których spożyciu wzrośnie poziom glikemii. Jednak stosując się do zaleceń lekarza i dbając o dobrze zbilansowaną dietę, od czasu do czasu możemy skusić się na słodkie co nieco.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
cukrzyca

Jakie są przyczyny cukrzycy typu…

Cukrzyca to jedna z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych, pustoszy ona organizm i pogarsza znacznie jakość życia. Lecz jakie ją jej przyczyny? Czytaj dalej...
cukrzyca

Cukrzyca typu 1, typu 2,…

Poznaj objawy epidemii XXI wieku! Czytaj dalej...
Dieta cukrzycowa

Dieta przy cukrzycy typu 1…

Każdy posiłek, który spożywasz dostarcza energii naszemu ciału. Glukoza to natomiast podstawowe „paliwo” organizmu, pochodzi głównie z pokarmu i krąży we krwi. Co jednak jeśli „niespalona” glukoza gromadzi się we… Czytaj dalej...
cukrzyca

Pomiar stężenia glukozy we krwi,…

Jak zmierzyć poziom cukru we krwi? Jaki glukometr wybrać? Rynek oferuje nam różne typy urządzeń, zobaczmy zatem czym się kierować. Czytaj dalej...

Cena, refundacja, działanie, czyli co…

Pompa insulinowa ułatwia kontrolę leczenia cukrzycy i poprawia jakość życia chorych. Co jeszcze należy o niej wiedzieć? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Substancje słodzące

    miód Substancje słodzące
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

    Substancje słodzące

    Splenda – co to jest?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    Substancje słodzące

    Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

    1

    Cukier i jego wpływ na nasze zdrowie. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.