Czego absolutnie unikać w czasie ciąży?
Aktualizacja: 18 marca, 2024
Niektóre kobiety nie zmieniają swoich nawyków żywieniowych, ale są i takie, które wszystkie produkty biorą pod lupę i podejrzliwie czytają ich składy. Jak jeść, żeby nie zwariować? Warto znaleźć złoty środek i rozsądnie wyeliminować z diety to, co rzeczywiście może zaszkodzić mamie i dziecku.
Aby dziecko prawidłowo się rozwijało, należy dostarczać organizmowi odpowiednich witamin i minerałów, których w jedzeniu brakuje. Każda przyszła mama usłyszała zapewne te słowa, czy to u ginekologa, czy też oglądając telewizję. Dużo mniej mówi się na temat tego, czego w czasie trwania ciąży trzeba unikać, a to poważny błąd.
Czego unikać w czasie ciąży?
Gdy w organizmie kobiety rozwija się dziecko, musi ona zachować umiar w spożyciu pewnych składników żywności. Dotyczy to przede wszystkim cukru i słodyczy oraz soli. Nadmierna ilość cukru w diecie sprzyja szybszemu przybieraniu na wadze, może powodować gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, zwiększając ryzyko pojawienia się cukrzycy ciężarnych, podnosi stężenie trójglicerydów w surowicy krwi, a słodycze dostarczają również znacznych ilości szkodliwych izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.
W czasie ciąży kobiety często borykają się z problemem ciężkich i opuchniętych nóg, a u niektórych rozwija się nadciśnienie ciążowe. Bardzo pomocne w tych zaburzeniach jest ograniczenie spożycia soli. Należy unikać dosalania potraw oraz wybierać produkty o małej zawartości soli. Szczególnie duże ilości soli kuchennej zawierają produkty przetworzone, których kobiety ciężarne nie powinny spożywać. Są to: produkty typu instant, dania gotowe, sosy, musztardy, konserwy, kiszonki, a także sery topione, sery żółte, niskogatunkowe wędliny i kiełbasy.
Chyba wszyscy wiedzą, że podczas ciąży wszelkiego rodzaju używki są niewskazane. Te zakazy nie są bezpodstawne. Poprzez pępowinę łączącą organizm dziecka z matką do maleńkiego ciała płodu dostają się niemal wszystkie substancje znajdujące się we krwi kobiety. Nawet najmniejsze ilości wypijanego alkoholu lub wypalanej w papierosach nikotyny mogą znacznie zaburzyć jego rozwój i doprowadzić do bardzo poważnych powikłań położniczych i wad wrodzonych.
A co z piciem kawy w ciąży?
Również wysokie ilości kofeiny wypijanej w kawie czy herbacie mogą mieć niekorzystny wpływ na przebieg ciąży, dlatego jej ilość w diecie należy ograniczać do maksymalnie 2 filiżanek kawy dziennie. Specjaliści jednak apelują, że jeśli matka jest w stanie z kawy zrezygnować na czas trwania ciąży i karmienia piersią, to powinna to zrobić dla dobra swojego maleństwa.
Kobiety powinny ograniczyć spożycie produktów, które dostarczają szkodliwego tłuszczu. Dotyczy to nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, które zawarte są w maśle, słoninie, śmietanie, pasztetach, podrobach, tłustych kiełbasach i wędlinach oraz sosach. Unikać muszą również wyrobów cukierniczych, słodyczy z nadzieniem, produktów typu fast-food, będących źródłem izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych o potwierdzonym szkodliwym działaniu na zdrowie człowieka.
Dowiedz się więcej na temat produktów, których nie należy spożywać w ciąży!
Cholesterol jest kluczowa substance ktora jest niezbedna do budowy tkanki mozgowej plodu jak I malych dzieci. Maslo jest niezbedne w diecie, zwlaszcza jako cenne zrodlo naturalnej wit.A I D (bez ryzyka przedawkowania)
Na pewno lepiej wybrać masło a nie margarynę, jednak i z masłem należy uważać i jeść z umiarem.