Biała morwa. Roślina o cudownych właściwościach odchudzających
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Ojczyzną tej rośliny są Chiny, gdzie od wieków docenia się jej prozdrowotne właściwości. Zasłużyła sobie nawet na miano „roślinnego skarbu”, dzięki dużej różnorodności składników. W Polsce jest o niej głośno od niedawna, jednak już zdążyła sobie zaskarbić przychylność dietetyków. O jakieś roślinie mowa?
Morwa biała – odchudzanie
Badania przeprowadzone przez grupę naukowców z Włoch wykazały, że biała morwa, bo o niej właśnie mowa, odpowiedzialna jest za wspomaganie utraty masy ciała u osób otyłych lub z nadwagą. Eksperyment wykonano na grupie 46 osób, a trwał on 90 dni. Co 30 dni dokonywano stosownych pomiarów masy ciała, obwodu ud oraz obwodu talii. Ponadto badano krew pod kątem poziomu glukozy i insuliny.
Wszystkich ochotników podzielono na dwie podgrupy, a każda z nich stosowała taką samą „zrównoważoną” dietę, która dopuszczała spożycie 1300 kalorii dziennie. Jednak jedna grupa otrzymała dodatkowo 2,4 g ekstraktu z białej morwy, podczas gdy drugiej podawano jedynie placebo.
Po 90 dniach naukowcy odkryli, że osoby z grupy spożywającej ekstrakt z morwy straciły średnio 9 kg. To w przybliżeniu aż 10% początkowej masy ciała. Oprócz tego zaobserwowano znaczne zmniejszenie się obwodu talii i ud. Zmieniły się również wyniki badań krwi, a dokładnie zmniejszył się poziom glukozy, w porównaniu z wynikami początkowymi. Tymczasem grupa biorąca placebo, w tym samym okresie straciła w przybliżeniu 3,2 kg, a zmniejszenie się obwodu talii i ud nie było tak znaczne, jak w przypadku pierwszej grupy.
Morwa biała dobra dla diabetyków
Inne badania wykazały, że wyciąg z liści morwy hamuje aktywność enzymów, które odpowiedzialne są za rozkład węglowodanów złożonych, a przez to ogranicza ich przemianę w glukozę. W rezultacie dochodzi do ograniczenia wchłaniania cukrów oraz obniżenia jego poziomu we krwi. Ponadto glukoza nie staje się pożywką dla komórek tłuszczowych, co zmniejsza produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. To wszystko sprawia, że morwa biała stała się bardzo popularna wśród osób odchudzających się.
Co jeszcze kryje w sobie morwa biała
Owoce morwy, wyglądem przypominające nieco jeżyny, są również bogatym źródłem flawonoidów, które usuwają z organizmu wolne rodniki, dzięki czemu wykazują działanie przeciwnowotworowe. Posiadają także pektyny przyspieszające pracę jelit, co wpływa na regulację procesu wypróżniania. Osoby cierpiące na anemię oraz obfite krwiawienia powinny sięgnąć po świeże soki z owoców morwy, ponieważ są bogactwem witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wyciąg z morwy białej może stanowić niezawodne leczenie uzupełniające u niektórych pacjentów, którzy są otyli lub mają nadwagą. W Polsce dostępne są głównie preparaty w tabletkach z liści morwy oraz herbatki i konfitury. Pamiętajmy jednak także o świeżych owocach, które bez wątpienia mają najwięcej dobroczynnych właściwości.
Potwierdzam. Za pomocą morwy białej schudłam siedem kilo przez dobre dwa miesiące nie zmieniając nic w mojej diecie. Piłam mieszankę z liści i owoców morwy białej bo zawiera ona całe składniki a nie rozdrobnione odpady zielarskie. Warto przy zakupie morwy zwrócić uwagę na jakość ponieważ bardzo rozdrobnione zioła mają słabsze działanie. Pozdrawiam.