Liście morwy białej – właściwości i zastosowanie. Czy liście białej morwy są dobre na odchudzanie?

Bogactwo natury kryje w sobie liczne skarby. Wiele roślin ma zastosowanie lecznicze – mogą służyć jako środek wspomagający lub zastępować tradycyjną farmakologię. By móc je stosować bezpiecznie, ważna jest znajomość dokładnego działania oraz świadomość ewentualnych skutków ubocznych. Jedną z roślin cieszących się coraz większą popularnością jest morwa biała – średnich rozmiarów krzak rosnący również w Polsce, który może nas wspomóc w niejednej sytuacji.

Liście morwy białej

Morwa biała kojarzona jest przede wszystkim ze słodkimi owocami, które można jeść na surowo, dodawać do konfitur lub robić z nich soki, a nawet nalewki. Jednak cenne źródło składników odżywczych stanowią również liście. Zrobiony z nich napar z powodzeniem może zastąpić kupną herbatę. Otrzymywany w taki sposób zdrowy napój jest wolny od wszechobecnej chemii. Z kolei sproszkowane liście są składnikiem suplementów dostępnych w formie tabletek.

Liście morwy białej – właściwości 

Susz z liści morwy białej wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Do najważniejszych z nich zaliczamy działanie:

  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwpasożytnicze,
  • przeciwgorączkowe,
  • przeciwmiażdżycowe,
  • przeciwcukrzycowe,
  • przeciwnowotworowe.

Liście morwy białej –zastosowanie

Liście morwy białej stanowią cenne źródło przeróżnych związków bioaktywnych. Nie dziwi zatem fakt, że po jej napar sięgamy w wielu sytuacjach. Morwa biała wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także przeciwgorączkowe. Działa też jako środek napotny – sprawdzi się zatem w stanach przeziębień i w różnego typu infekcjach. 

Bogactwo antocyjanów i związków fenolowych sprawia, że liście morwy białej mają działanie przeciwnowotworowe – pomagają utrzymać organizm w równowadze i usprawniają jego procesy naprawcze. Redukują też liczbę wolnych rodników. Pamiętajmy jednak, że nie jest to lek na walkę z rakiem i nie może zastępować tradycyjnej terapii onkologicznej.

Napar z liści morwy białej reguluje metabolizm węglowodanów obniżając poziom cukru we krwi – ma zatem zastosowanie u osób ze stanem przedcukrzycowym oraz pacjentów diabetologicznych. Zawarte w liściach morwy białej fenolokwasy i flawonole redukują cholesterol, obniżają ciśnienie krwi i wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, co dodatkowo wspomaga leczenie chorób sercowo-naczyniowych.

Substancje zawarte w tej roślinie działają ochronnie na wątrobę, poprawiają wzrok i oczyszczają organizm z pasożytów. Ponadto morwa biała jest skuteczna w leczeniu górnych dróg oddechowych, układu moczowego, a nawet układu nerwowego – np. choroby Alzheimera. Można ją zatem wykorzystywać w terapii wielu schorzeń przewlekłych oraz w profilaktyce cukrzycy i otyłości.

Liście morwy białej na odchudzanie

Liście morwy białej znalazły swoje zastosowanie w leczeniu nadwagi i otyłości. Wszystko za sprawą składu suszu z liści, którego znakomitą większość stanowią białka (15–30%) oraz błonnik pokarmowy (ok. 40%). Ten ostatni wzmaga pracę jelit i ,co najważniejsze przy odchudzaniu, ogranicza przyswajanie składników pokarmowych – w tym tłuszczu i węglowodanów. Podobne działanie mają zawarte w liściach morwy taniny i szczawiany.

Jednym z powikłań otyłości jest cukrzyca, a ta potęguje problemy z nadmiernymi kilogramami. Prawidłowe wyrównanie cukrzycy jest jednym z kluczowych elementów w walce z nadwagą w przypadku pacjentów diabetologicznych. Liście morwy białej nie tylko regulują metabolizm węglowodanów, ale również redukują poziom cholesterolu. Antocyjany i związki flawonoidowe obniżają frakcję LDL przy równoczesnym podwyższeniu korzystnej frakcji HDL.

Na rynku dostępne są herbatki na bazie suszu z liści morwy białej, które pijemy 2–3 razy dziennie. Do wyboru mamy również szereg suplementów. Te z kolei stanowią mieszankę kilku składników o działaniu wspomagającym odchudzanie. Przy ich stosowaniu należy pamiętać, że na efekty terapii trzeba trochę poczekać i są one uzależnione również od dwóch ważnych czynników – diety i aktywności fizycznej. Podstawą jest tutaj zmiana stylu życia, a herbatki i suplementy stanowią dobre uzupełnienie procesu odchudzania.

Liście morwy białej – skutki uboczne

Morwa biała jest produktem naturalnym i nie wywołuje groźnych dla zdrowia skutków ubocznych. Spożywana w formie naparu w umiarkowanych ilościach nie jest szkodliwa. Z kolei suplementy na bazie morwy powinny być zażywane zgodnie z zaleceniami producenta i nie mogą stanowić zamiennika zróżnicowanej diety. Nieprzestrzeganie tych zasad może skutkować zbyt niską podażą składników odżywczych, które są organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Ich długotrwały niedobór może z czasem doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia wywołanego obniżoną odpornością. Ostrożność w jakiejkolwiek suplementacji powinny zachować kobiety w ciąży oraz małe dzieci.

Herbatka z liści morwy białej

Herbatka z liści białej morwy jest do kupienia w sklepach zielarskich, aptekach oraz sklepach ze zdrową żywnością. Można ją również przygotować samemu, zrywając liście z drzewa morwy białej i susząc je w piekarniku lub suszarce do ziół. Przygotowanie samego naparu jest proste. Wystarczy zalać 1g liści 100 ml gorącej wody i zostawić pod przykryciem na kilka minut. Napar pijemy bez dodatku cukru.

Literatura:

  1. Przeor M., Flaczyk E. Porównanie aktywności przeciwutleniającej przypraw ziołowych stosowanych w kuchni polskiej i suszu liści morwy białej. Postępy Techniki przetwórstwa Spożywczego; 1/2014; 56-60.
  2. Grześkowiak J., Łochyńska M. Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze. Postępy Fitoterapii 2017; 18(1): 31-35.
  3. Jeszka M. i wsp. Określenie potencjału antyoksydacyjnego ekstraktów z liści morwy białej. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna; XLII, 2009, 3, 885-889.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Karolina Ruszkiewicz , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Dodaj do ulubionych