Proteiny w proszku na odchudzanie i skutki uboczne ich stosowania

16 18 20

Wiele osób szuka sposobu na utratę nadmiernej i często niechcianej masy ciała.  Z pomocą przychodzi wiele stron internetowych, na których informacje nie zawsze są prawidłowe. Czy proteiny w proszku są kolejnym produktem, który w cudowny i magiczny sposób pozwoli osiągnąć wymarzoną sylwetkę, a tym samym wydłużyć życie w zdrowiu?

Proteiny w proszku

Proteiny, czyli białko w proszku to suplement diety w formie odżywki, który przeznaczony jest do szybkiego przygotowania koktajlu. Do wyboru mamy wiele różnych rodzajów odżywek proteinowych, które różnią się smakiem, źródłem białka oraz szybkością wchłaniania się białka. Obecnie białko możemy dostać w najróżniejszych smakach od naturalnego przez czekoladowe, jogurtowe, wiśniowe, bananowe, kawowe, ciasteczkowe, waniliowe na lodowym i tortowym kończąc. To jaki smak wybierzemy nie gra roli ponieważ ważniejsze jest to jaki rodzaj i formę białka wybieramy. 

Dostępne są białka mleczne serwatkowe i kazeinowe, niemleczne wyizolowane z jaja kurzego lub wołowiny oraz roślinne, których źródłem najczęściej jest soja, przy czym należy zwrócić uwagę, że białko roślinne jest mniej wartościowe od białka mlecznego i niemlecznego. Jeśli chodzi o najczęściej kupowany rodzaj białka, które ponadto cechuje się wysoką jakością, proteiny mleczne uzyskane z serwatki. Ostatnią cechą, jest forma białka w proszku. Wyróżniamy białko w formie hydrolizatu, izolatu, koncetrtatu, które można kupić również w formie mieszanek. Białko hydrolizowane jest najszybciej wchłaniane przez organizm, proteiny w postaci izolatu nieco wolniej, natomiast najwolniej wchłaniany jest koncentrat. Warto podkreślić, że białko w proszku jest białkiem wyizolowanym z naturalnych produktów spożywczych z dodatkiem aromatów oraz często witamin i składników mineralnych w celu zwiększenia ich wartości odżywczej.

Proteiny w proszku na odchudzanie

Białka w proszku kojarzone są z osobami trenującymi siłowo. W szatni lub wychodząc z klubu fitness spotykamy wiele osób, które po skończonym treningu wypijają szejk białkowy (proteinowy) o ciekawym smaku przygotowany na zwykłej wodzie, wodzie kokosowej lub mleku. Osoba nowa na terenie klubu może pomyśleć, że picie owych koktajli jest konieczne do uzyskania wymarzonej sylwetki. Czy na pewno są one konieczne?

Na wstępie warto nadmienić, że odchudzanie to proces, w którym kluczowym elementem jest dostarczanie do organizmu mniej energii z pożywienia w stosunku do aktualnych potrzeb organizmu. Deficyt energetyczny powinien wynosić od 10-20% całodobowego zapotrzebowania na energię, co stymuluje utratę tkanki tłuszczowej. Ilość białka powinna być dobrana do osoby w przeliczeniu na jej masę ciała i wynosić ok 1g na kilogram masy ciała dla osoby nieaktywnej fizycznie, do 1,8g na kilogram masy ciała dla osób trenujących siłowo. Udział tłuszczu w diecie powinien mieścić się w granicach od 20-30% energetyczności diety, natomiast pozostała ilość energii przypada na węglowodany. 

Samo wprowadzenie do swojej diety białka w proszku niestety nie przyniesie oczekiwanego skutku w postaci utraty tkanki tłuszczowej, ponieważ kluczową rolę w redukcji masy ciała odgrywa ujemny bilans energetyczny. Proteiny w proszku mogą natomiast stanowić białkowy element diety za pomocą którego wypełnimy zapotrzebowanie na białko w ciągu dnia. Warto nadmienić, że nieco wyższa zawartość białka w diecie pomaga wytrwać na ujemnym bilansie energetycznym, gdyż posiłek z białkiem syci bardziej niż bogato węglowodanowy.

Niewątpliwym plusem korzystania z odżywek białkowych w okresie odchudzania jest ich przeważnie słodki smak, który zawdzięczamy słodzikom i substancjom smakowym. Białko możemy kupić o smaku czekolady, lodów oraz innych słodkości, które nie sprzyjają zadbanej sylwetce. Posiłek na słodko z dodatkiem proszku białkowego będzie  na pewno smaczniejszy, a dodatkowo nie wymaga dodatku cukru. Niestety jest kilka minusów. Białko w proszku w zależności od formy może mieć wyższą lub niższą cenę. Są osoby, u których słodziki nasilają pragnienie na słodycze, a zawarte w białku substancje dodatkowe nie są korzystne dla organizmu człowieka. 

Proteiny w proszku – skutki uboczne

Spożywanie na każdy posiłek białka w proszku może przyczynić się do zbyt dużego całodobowego spożycia białka, a co za tym idzie zbyt niskiego spożycia węglowodanów i tłuszczu. Tym samym zaobserwujemy u siebie obniżony nastrój, mniejsze chęci do ćwiczeń, zmęczenie, rozdrażnienie. Nadmiar spożytego białka nie przyniesie większych korzyści ponieważ zostanie przekształcony głównie w energię cielną, a niewielką pozostałość organizm wykorzystana na bieżące potrzeby lub zmagazynuje w postaci glikogenu. 

U osób z wrażliwym przewodem pokarmowym, spożywanie białka w proszku może powodować nieprzyjemne dolegliwości gastryczne w postaci wzdęć, gazów oraz poczucia bulgotania w jamie brzusznej. Co więcej zdarza się, że odżywka białkowa może spowodować mdłości i uczucie ciężkości w żołądku. 

Warto podkreślić, że białko w proszku jest białkiem wyizolowanym z naturalnych produktów spożywczych z dodatkiem aromatów oraz często witamin i składników mineralnych w celu zwiększenia ich wartości odżywczej. Będąc na diecie nie trzeba korzystać z protein w proszku, gdyż z powodzeniem można dostarczyć potrzebną organizmowi ilość białka z naturalnych produktów: mięsa, ryb, serów żółtych i białych, mleka i przetworów mlecznych, jajek, nasion roślin strączkowych i orzechów.

Literatura:

  1. Bean A.: Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik. Poznań 2014. Wydawnictwo Zysk i S-ka

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
, Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone