Zwykły katar czy nietolerancja histaminy?

16 18 20

Histamina występuje w niewielkich ilościach w naszym organizmie i jest stale rozkładana pod wpływem enzymu. Poza tym, występuje w niektórych pokarmach, które spożywamy na co dzień. Niekiedy zbyt wysoka jej dawka może być bardzo niekorzystna dla organizmu i powodować objawy podobne do alergii.

Histamina

Histamina powstaje w organizmie z histydyny pod wpływem działania enzymu – dekarboksylazy histydynowej. Występuje w dużych ilościach w skórze, płucach, błonie śluzowej przewodu pokarmowego, komórkach szybko dzielących się i ulegających regeneracji. Nazywana jest mediatorem stanu zapalnego, wywołując szereg objawów klinicznych.

Magazynowana jest w komórkach tucznych i granulocytach zasadochłonnych w połączeniu z kwaśnymi białkami i heparyną o dużej masie cząsteczkowej. Histamina nie znajdująca się w komórkach tucznych zgromadzona jest w tzw. histaminocytach w żołądku oraz w neuronach histaminergicznych.

Histamina uwalniana jest w wyniku reakcji alergicznych antygen-przeciwciało oraz pod wpływem niektórych czynników takich jak:

  • antybiotyki,
  • związki amonowe,
  • niektóre alkaloidy, peptydy i enzymy,
  • niektóre leki (atropina, morfina),
  • w sytuacjach stresu,
  • w stanach zapalnych,
  • w stanach uszkodzenia tkanek, po użądleniach owadów czy ukąszeniach węży.

Histamina uwolniona w trakcie reakcji alergicznej działa za pośrednictwem receptorów histamonowych: H1, H2, H3 i H4. Jednak w reakcjach alergicznych najważniejsze są receptory H1.

Pokarmy zawierające histaminę

Nietolerancja histaminy może być związana ze zbyt wysokim jej poziomem w organizmie. Po spożyciu pokarmów, które zawierają znaczne jej ilości, mogą ujawnić się niepożądane efekty jej działania, które przypominają alergię. Dotyczy to niewielkiej liczby osób, powodowane są niedoborem enzymu rozkładającego histaminę w organizmie – deminooksydaza (DAO).

Poziom histaminy znacznie się różni. Zależy od stopnia dojrzałości i świeżości produktów: im dłużej są przetrzymywane lub pozostawione w celu dojrzewania, tym więcej histaminy zawierają.

Pokarmy bogate w histaminę:

  • alkohol: czerwone wino, szampan, piwo, wino musujące,
  • wędzone, puszkowane ryby, sosy rybne, tuńczyk, makrela, sardynki anchois, śledź, zębacz, łosoś – te ryby to skoncentrowane źródło histaminy. Dowiedz się czy ryby wędzone to najlepszy wybór, aby zapewnić sobie dostateczną ich ilość w diecie.
  • pizza,
  • wędzone mięso, salami, szynka, hot-dog, kiełbaski wieprzowe (bratwurst), bekon,
  • kapusta kiszona,
  • ocet winny, ocet balsamiczny,
  • warzywa zawierające składniki uwalniające histaminę: pomidory, szpinak, bakłażany, gotowe sałatki, puszkowane warzywa, grzyby,
  • owoce: truskawki, banany, papaja, mango, grejfrut, kiwi, ananas, mandarynki, śliwki suszone,
  • czekolada, kakao,
  • kawa, czarna herbata,
  • dojrzewające sery,
  • sos sojowy,
  • niektóre musztardy i ketchupy,
  • nasiona słonecznika,
  • chleb, wyroby cukiernicze zawierające drożdże,
  • orzechy, orzechy nerkowca, orzechy włoskie.

Objawy nietolerancji związane z histaminą

Histamina to substancja, która w organizmie powoduje szereg niekorzystnych objawów. Pod wpływem jej działania może dojść do groźnego skurczu mięśni gładkich oskrzeli oraz jelit. Podrażniona błona śluzowa jelit może powodować biegunkę i bóle brzucha. Naczynia krwionośne ulegają rozszerzeniu, a także wzrasta ich przepuszczalność. W następstwie dochodzi do obrzęku błon śluzowych jamy ustnej i nosa. Pojawia się świąd skóry, wysypka, wodnisty katar, kichanie. Pobudzenie wydzielania z gruczołów błony śluzowej nosa i oskrzeli, może powodować utrudnienia w oddychaniu.

Niektóre osoby odczuwają silne bóle głowy oraz łzawienie z oczu. Nierzadko także pojawia się uporczywy kaszel. Niebezpieczny może okazać się spadek ciśnienia krwi, a także zaburzenia rytmu serca.

Działanie histaminy w organizmie powoduje szereg objawów alergicznych. Nietolerancja histaminy może ujawnić się, gdy po spożyciu bogatych w nią produktów, gwałtownie podnosi się jej stężenie w organizmie, co pociąga za sobą szereg objawów nie tylko alergicznych.

 

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Zwykły katar czy nietolerancja histaminy? - 4.1/5. Oddano 105 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.

Opinie

  • Dawid 21.12.2017, 12:22

    Po zrobieniu badań alergicznych Pan Doktór celowi tak napisałem, stwierdził że nie jestem na nic uczulony. Histamina wyszła duża ale to oznacza że test się udał. Miałem nakuwanie i kontaktowe podawanie alergenów. Wiec jak juz wyszedłem to zacząłem czytać o tej histaminie. Okazało się ze nie mogę pić między innymi herbaty poproś tu mam alergie pokarmowa. Oczywiście Doktór :] niczego nie zaproponował tylko znudzony odparł ze nie mam alergii taaa a to ciekawe dlaczego czasami mam zatkany nos i sie duszę

    Zabójcza jest dla mnie zwyczajna herbata. Zmieniłem a kawę zbożową i poczułem dużą poprawę.

    Wszelkiego rodzaju wedzone ryby mnie uczulają i alkohol. No ale alkohol to hola hola sobie nie odmowie co nie ….

    Poczytajcie czego nie możecie jesc

    Odpowiedz
  • Betka 15.02.2018, 6:57

    Potwierdza się, że nie toleruję kiwi, truskawek, malin, piwa i soków cytrusowych. A zawsze sié zastanawiałam skąd ten świąt skóry i dziwmy katar. Wystarczyło jedno badanie i o ile mniej problemów

    Odpowiedz
  • Mela 27.09.2019, 10:24

    Mam stwierdzoną nietolerancję histaminy od 4 lat. Stosowałam dietę antyhistaminową. Spoko, niektóre produkty z listy „nie wolno” jem i jest ok, jednak uważam. Chciałam zauważyć co do napojów, że kawę nawet się poleca do picia. Nie można za to czarnej i zielonej herbaty. Ogólnie nigdy nie lubiłam czarnej herbaty, cytrusów czy cynamonu i pomidorów. Organizm w sumie sam podpowiada co lubi i co mu szkodzi, wystarczy go słuchać. Na pewno nie tknę sera żółtego, czekolady, kakao, alkoholu, bananów, awokado, kiwi. Dodam jeszcze, że papryka ma w sobie ten sam składnik, co pomidor, więc należy uważać, mnie uczula. z cytrusów cytryna nie powinna stwarzać problemów. Pić dużo wody, uszczelnić jelita maślanem sodu i probiotykiem (najlepiej z prebiotykiem) i uwierzcie mi, będzie dużo lepiej

    Odpowiedz
  • Ela 16.01.2021, 8:52

    To straszne, na tej liście jest bardzo dużo produktów, które bardzo lubię. Pomocy! Czym mogę zastąpić kawę? Rano tylko ona stawia mnie na nogi, a później właśnie mam katar, zdarza się kaszel. 😥

    Odpowiedz
  • Wissdy 05.12.2021, 2:05

    U mnie dało objawy zapalenia stawów i artretyzmu. Nie dało się rano zgiąć palców dłoni, paliły nadgarstki. info po objawach nie dawało tej diagnozy. Bez głebokiego kopania w internecie zero szans. Lekarz za chiny nie wpadnie na przyczynę i sam na właściwe badanie nie wyśle.
    Do tego sam poziom histaminy to jedno, a ilość pokarmów aktywujących tę histaminę to druga połowa zjawiska. Podejrzewam też, że różnimy się między sobą w poziomie tolerancji tego czynnika i inne naturalne składniki przeciwzapalne mogą balansować histaminę tak jak HDL balansuje utleniony LDL i trójglicerydy.
    Można przesadzić kumulując pokarmy, które wydawały się samodzielnie niegroźne. U mnie to było kakao, pomidory, kiszona kapusta i pleśniowe sery. Paradoks, że najzdrowsze rzeczy, te fermentowane z witaminami czy zdrowe mięso z naturalnego wypasu bywa czynnikiem ryzyka. Nie da się wyeliminować, ale można wybrać to co szkodzi, ale jest niezbędne i pełne składników odżywczych i jedynie obniżyć ilość w spożyciu, a wyeliminować wszystkie inne bogate źródła by uśrednić.
    Pełna eliminacja was zabije. Zagłodzicie organizm, a słaby organizm będzie miał więcej czynników zapalnych, będzie nieodporny, chory i atakowany antybiotykami co kilka miesięcy.
    Nie tędy droga. Totalne lekarstwo może być gorsze nich choroba.

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone