Zwykły katar czy nietolerancja histaminy?
Aktualizacja: 6 maja, 2024
Histamina występuje w niewielkich ilościach w naszym organizmie i jest stale rozkładana pod wpływem enzymu. Poza tym, występuje w niektórych pokarmach, które spożywamy na co dzień. Niekiedy zbyt wysoka jej dawka może być bardzo niekorzystna dla organizmu i powodować objawy podobne do alergii.
Histamina
Histamina powstaje w organizmie z histydyny pod wpływem działania enzymu – dekarboksylazy histydynowej. Występuje w dużych ilościach w skórze, płucach, błonie śluzowej przewodu pokarmowego, komórkach szybko dzielących się i ulegających regeneracji. Nazywana jest mediatorem stanu zapalnego, wywołując szereg objawów klinicznych.
Magazynowana jest w komórkach tucznych i granulocytach zasadochłonnych w połączeniu z kwaśnymi białkami i heparyną o dużej masie cząsteczkowej. Histamina nie znajdująca się w komórkach tucznych zgromadzona jest w tzw. histaminocytach w żołądku oraz w neuronach histaminergicznych.
Histamina uwalniana jest w wyniku reakcji alergicznych antygen-przeciwciało oraz pod wpływem niektórych czynników takich jak:
- antybiotyki,
- związki amonowe,
- niektóre alkaloidy, peptydy i enzymy,
- niektóre leki (atropina, morfina),
- w sytuacjach stresu,
- w stanach zapalnych,
- w stanach uszkodzenia tkanek, po użądleniach owadów czy ukąszeniach węży.
Histamina uwolniona w trakcie reakcji alergicznej działa za pośrednictwem receptorów histamonowych: H1, H2, H3 i H4. Jednak w reakcjach alergicznych najważniejsze są receptory H1.
Pokarmy zawierające histaminę
Nietolerancja histaminy może być związana ze zbyt wysokim jej poziomem w organizmie. Po spożyciu pokarmów, które zawierają znaczne jej ilości, mogą ujawnić się niepożądane efekty jej działania, które przypominają alergię. Dotyczy to niewielkiej liczby osób, powodowane są niedoborem enzymu rozkładającego histaminę w organizmie – deminooksydaza (DAO).
Poziom histaminy znacznie się różni. Zależy od stopnia dojrzałości i świeżości produktów: im dłużej są przetrzymywane lub pozostawione w celu dojrzewania, tym więcej histaminy zawierają.
Pokarmy bogate w histaminę:
- alkohol: czerwone wino, szampan, piwo, wino musujące,
- wędzone, puszkowane ryby, sosy rybne, tuńczyk, makrela, sardynki anchois, śledź, zębacz, łosoś – te ryby to skoncentrowane źródło histaminy. Dowiedz się czy ryby wędzone to najlepszy wybór, aby zapewnić sobie dostateczną ich ilość w diecie.
- pizza,
- wędzone mięso, salami, szynka, hot-dog, kiełbaski wieprzowe (bratwurst), bekon,
- kapusta kiszona,
- ocet winny, ocet balsamiczny,
- warzywa zawierające składniki uwalniające histaminę: pomidory, szpinak, bakłażany, gotowe sałatki, puszkowane warzywa, grzyby,
- owoce: truskawki, banany, papaja, mango, grejfrut, kiwi, ananas, mandarynki, śliwki suszone,
- czekolada, kakao,
- kawa, czarna herbata,
- dojrzewające sery,
- sos sojowy,
- niektóre musztardy i ketchupy,
- nasiona słonecznika,
- chleb, wyroby cukiernicze zawierające drożdże,
- orzechy, orzechy nerkowca, orzechy włoskie.
Objawy nietolerancji związane z histaminą
Histamina to substancja, która w organizmie powoduje szereg niekorzystnych objawów. Pod wpływem jej działania może dojść do groźnego skurczu mięśni gładkich oskrzeli oraz jelit. Podrażniona błona śluzowa jelit może powodować biegunkę i bóle brzucha. Naczynia krwionośne ulegają rozszerzeniu, a także wzrasta ich przepuszczalność. W następstwie dochodzi do obrzęku błon śluzowych jamy ustnej i nosa. Pojawia się świąd skóry, wysypka, wodnisty katar, kichanie. Pobudzenie wydzielania z gruczołów błony śluzowej nosa i oskrzeli, może powodować utrudnienia w oddychaniu.
Niektóre osoby odczuwają silne bóle głowy oraz łzawienie z oczu. Nierzadko także pojawia się uporczywy kaszel. Niebezpieczny może okazać się spadek ciśnienia krwi, a także zaburzenia rytmu serca.
Działanie histaminy w organizmie powoduje szereg objawów alergicznych. Nietolerancja histaminy może ujawnić się, gdy po spożyciu bogatych w nią produktów, gwałtownie podnosi się jej stężenie w organizmie, co pociąga za sobą szereg objawów nie tylko alergicznych.
U mnie dało objawy zapalenia stawów i artretyzmu. Nie dało się rano zgiąć palców dłoni, paliły nadgarstki. info po objawach nie dawało tej diagnozy. Bez głebokiego kopania w internecie zero szans. Lekarz za chiny nie wpadnie na przyczynę i sam na właściwe badanie nie wyśle.
Do tego sam poziom histaminy to jedno, a ilość pokarmów aktywujących tę histaminę to druga połowa zjawiska. Podejrzewam też, że różnimy się między sobą w poziomie tolerancji tego czynnika i inne naturalne składniki przeciwzapalne mogą balansować histaminę tak jak HDL balansuje utleniony LDL i trójglicerydy.
Można przesadzić kumulując pokarmy, które wydawały się samodzielnie niegroźne. U mnie to było kakao, pomidory, kiszona kapusta i pleśniowe sery. Paradoks, że najzdrowsze rzeczy, te fermentowane z witaminami czy zdrowe mięso z naturalnego wypasu bywa czynnikiem ryzyka. Nie da się wyeliminować, ale można wybrać to co szkodzi, ale jest niezbędne i pełne składników odżywczych i jedynie obniżyć ilość w spożyciu, a wyeliminować wszystkie inne bogate źródła by uśrednić.
Pełna eliminacja was zabije. Zagłodzicie organizm, a słaby organizm będzie miał więcej czynników zapalnych, będzie nieodporny, chory i atakowany antybiotykami co kilka miesięcy.
Nie tędy droga. Totalne lekarstwo może być gorsze nich choroba.
To straszne, na tej liście jest bardzo dużo produktów, które bardzo lubię. Pomocy! Czym mogę zastąpić kawę? Rano tylko ona stawia mnie na nogi, a później właśnie mam katar, zdarza się kaszel. 😥
Mam stwierdzoną nietolerancję histaminy od 4 lat. Stosowałam dietę antyhistaminową. Spoko, niektóre produkty z listy „nie wolno” jem i jest ok, jednak uważam. Chciałam zauważyć co do napojów, że kawę nawet się poleca do picia. Nie można za to czarnej i zielonej herbaty. Ogólnie nigdy nie lubiłam czarnej herbaty, cytrusów czy cynamonu i pomidorów. Organizm w sumie sam podpowiada co lubi i co mu szkodzi, wystarczy go słuchać. Na pewno nie tknę sera żółtego, czekolady, kakao, alkoholu, bananów, awokado, kiwi. Dodam jeszcze, że papryka ma w sobie ten sam składnik, co pomidor, więc należy uważać, mnie uczula. z cytrusów cytryna nie powinna stwarzać problemów. Pić dużo wody, uszczelnić jelita maślanem sodu i probiotykiem (najlepiej z prebiotykiem) i uwierzcie mi, będzie dużo lepiej
Potwierdza się, że nie toleruję kiwi, truskawek, malin, piwa i soków cytrusowych. A zawsze sié zastanawiałam skąd ten świąt skóry i dziwmy katar. Wystarczyło jedno badanie i o ile mniej problemów
Po zrobieniu badań alergicznych Pan Doktór celowi tak napisałem, stwierdził że nie jestem na nic uczulony. Histamina wyszła duża ale to oznacza że test się udał. Miałem nakuwanie i kontaktowe podawanie alergenów. Wiec jak juz wyszedłem to zacząłem czytać o tej histaminie. Okazało się ze nie mogę pić między innymi herbaty poproś tu mam alergie pokarmowa. Oczywiście Doktór :] niczego nie zaproponował tylko znudzony odparł ze nie mam alergii taaa a to ciekawe dlaczego czasami mam zatkany nos i sie duszę
Zabójcza jest dla mnie zwyczajna herbata. Zmieniłem a kawę zbożową i poczułem dużą poprawę.
Wszelkiego rodzaju wedzone ryby mnie uczulają i alkohol. No ale alkohol to hola hola sobie nie odmowie co nie ….
Poczytajcie czego nie możecie jesc