Nietolerancja pokarmowa a alergia. Poznajmy różnice!
Alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa nie mogą być ze sobą utożsamiane. Alergia pokarmowa prowadzi do szybkiej i ostrej reakcji IgE zależnej od naszego układu odpornościowego. Natomiast nietolerancja pokarmowa przejawia się niepożądanymi reakcjami organizmu na dany składnik żywności lub produkt, a objawy mogą pojawiać się na długo po spożyciu.
Nietolerancja pokarmowa
Nietolerancja pokarmowa może objawiać się na wiele sposobów. Pojawia się po spożyciu określonych produktów, które wywołują w naszym organizmie niepożądane reakcje. Należy podkreślić, że nie jest wywoływana reakcją immunologiczną organizmu. Spożyta żywność, która nie jest tolerowana przez nasz organizm, jest źle trawiona. Symptomy nietolerancji mogą pojawić się po pewnym czasie od zjedzenia określonych produktów. Objawy są uzależnione od osoby, a u każdego mogą przebiegać w odmienny sposób. Niektórzy mogą odczuwać ostry ból głowy, u innych może przejawiać się w postaci nadwrażliwości jelit, migren czy problemami skórnymi. Ból brzucha, wzdęcia, zaparcia lub biegunka oraz mdłości to jedne z najczęstszych objawów nietolerancji pokarmowej.
Najlepszym przykładem nietolerancji pokarmowej jest nietolerancja laktozy, która objawia się biegunką, bólami brzucha oraz wzdęciami po spożyciu produktów zawierających laktozę (np. mleko). Nietolerancja laktozy jest spowodowana niedoborem lub brakiem enzymu, który rozkłada cukier (laktozę). Aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości należy wyeliminować produkty zawierające laktozę ze swojej diety lub suplementować enzym – laktazę. Dowiedz się jak rozpoznać ją i leczyć u najmłodszych dzieci.
Alergia pokarmowa
Przy alergii pokarmowej w odróżnieniu od nietolerancji, następuje natychmiastowa oraz ostra reakcja układu immunologicznego na spożyty pokarm. Alergeny pokarmowe (na które może być wrażliwy organizm) powodują reakcję układu odpornościowego i uwalnianie przeciwciał klasy IgE. W związku z tym objawy alergii pokarmowej są związane z odpowiedzią immunologiczną organizmu np. kichanie, katar, podrażnienie skóry, zaczerwienienie, obrzęk ,wysypka, biegunka, wymioty.
W alergii pokarmowej może dojść do bardzo groźnego wstrząsu anafilaktycznego (natychmiastowa reakcja na pokarm np. na orzeszki ziemne, które są silnym alergenem). Jest to bardzo ostra reakcja układu immunologicznego spowodowana masowym uwalnianiem histaminy. Najbardziej typowymi produktami, które stanowią silne alergeny pokarmowe to: orzeszki ziemne, ryby, owoce morza, jaja, soja. Natychmiastowa reakcja alergiczna dotyka od 1–2% populacji, ale w skrajnych przypadkach może prowadzić do śmierci po spożyciu nawet bardzo małych ilości alergennego pokarmu.
W nietolerancji pokarmowej objawy mogą być oddalone w czasie, natomiast symptomy alergii pokarmowej zwykle pojawiają się bardzo szybko po spożyciu alergenu w produktach żywnościowych. Alergia pokarmowa jest odpowiedzią układu immunologicznego na konkretny pokarm, a w nietolerancji pokarmowej ujawnia się często niepożądana reakcja organizmu np. związana z niedoborem enzymu, przez co składnik żywności jest nieprawidłowo trawiony. Objawy nietolerancji zwykle nie są poważne i często dotyczą układu pokarmowego. Reakcja organizmu w alergii pokarmowej jest bardzo szeroka, poczynając od kłopotów żołądkowych kończąc na dusznościach, a nawet śmierci w wyniku wstrząsu anafilaktycznego.
Biorąc pod uwagę ile osób cierpi teraz na alergie, to nie dziwie się dlaczego jest to uważane za chorobę cywilizacyjną. Ja sama już długi czas borykam się z jej objawami, jak katara. łzawienie oczu, kichanie. Szczególnie w porze wiosennej. Właśnie wtedy jestem zmuszona zażywać leki na alergie, bym mogła wyjść z domu. Przez długi czas jednak chodziłam zaspana przez właśnie te leki.