Grzane piwo – na przeziębienie. Jak zrobić grzane piwo

W medycynie alternatywnej grzane piwo to jeden ze sposobów radzenia sobie z przeziębieniem. Dodatek korzennych przypraw czy miodu do piwa nie tylko świetnie smakuje, ale wzbogaca ten napój o dobroczynne właściwości. Czy jednak skutecznie poradzi sobie w walce z infekcjami?
Grzane piwo
Piwo, szczególnie grzane jest napojem, po które chętnie sięgamy jesienno-zimową porą.
Ten napój alkoholowy, z korzennymi dodatkami, może uzupełniać o potrzebne o tej porze roku wartości odżywcze. Warto docenić korzystne działanie piwa na układ pokarmowy, krwionośny czy też odpornościowy (dzięki zawartości naturalnego antybiotyku – tetracykliny). Dzięki swoim właściwościom moczopędnym skutecznie chroni nerki przed powstawaniem kamieni i pomaga walczyć z bezsennością. Ponadto w piwie znajdziemy naturalne antyoksydanty oraz całkiem sporo witamin z grupy B (tj. niacyna, kwas foliowy, B6, B2 oraz B5), a także wapń, żelazo, krzem i potas.
Niestety piwo posiada wysoki indeks glikemiczny, co za tym idzie nie wskazane jest dla osób chorujących na cukrzycę i odchudzających się.
Najczęściej do grzańca piwnego dodaje się przyprawy korzenne takie jak cynamon, imbir, kardamon, goździki, gałkę muszkatołową, miód, jajko, czy sok malinowy. Można również dodawać ulubione cytrusowe owoce jak np. pomarańcza, cytryna czy limonka. Taka alkoholowa mikstura z pewnością przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za charakterystyczną goryczką piwa.
Grzane piwo na przeziębienie
Napoje zawierające alkohol często skutecznie łagodzą objawy przeziębienia i grypy, ale czy mają wpływ na zniwelowanie zakażeń?
Wiele osób w trakcie przeziębienia i grypy sięga po smakowite grzane piwo z dodatkiem miodu i przypraw takich jak kardamon, imbir, goździki, cynamon, wanilia, czy gałka muszkatołowa. Po wypiciu takiego grzańca poczujemy ukojenie bólu mięśni i łatwiej zaśniemy. Możliwe, że także nastąpi obniżenie gorączki. Poza tym alkohol rozszerza naczynia krwionośne, przez co poprawia krążenie krwi w błonach śluzowych. Właściwość ta znacznie ułatwia walkę organizmu z infekcjami. Jednakże piwo, podobnie jak kawa i herbata, jest moczopędne, przez co powoduje zbyt duże wydalanie płynów z organizmu. Tymczasem w walce z przeziębieniem i grypą ważne jest dobre nawodnienie organizmu. Należy pamiętać również, że piwo ma działanie silnie zakwaszające, co sprawia, że produkt ten wcale nie jest pożądany podczas przeziębień. Zakwaszenie organizmu pogłębia bowiem obniżoną odporność.
Specjaliści medycyny konwencjonalnej twierdzą, że różnego typu mikstury alkoholowe, co prawda poprawiają samopoczucie podczas przeziębień jednak nie mają wpływu na powodujące infekcję wirusy.
Ponadto japońscy naukowcy w prowadzonych badaniach wykazali, że piwo zawiera substancję pomagającą zwalczyć wirusa RSV, który to odpowiada za infekcje dróg oddechowych. Jednakże aby uzyskać efekt leczniczy należy wypić aż 30 butelek tego trunku!
Jak zrobić grzane piwo?
Aby przygotować grzaniec piwny potrzebujemy:
- 500 ml piwa najlepiej niepasteryzowanego
- 3 łyżki miodu
- 1 duża pomarańcza
- 1 łyżeczka goździków
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 żółtko (opcjonalnie)
Przygotowanie: pomarańczę pokroić w plastry. Do rondelka wlać piwo, dodać goździki, cynamon, imbir, miód oraz połowę plastrów z pomarańczy. Jeżeli chcemy do naszego grzańca dodać żółtko wcześniej należy je utrzeć z cukrem oraz z przyprawami, a następnie zmieszać z piwem. Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas delikatnie, aby nie odgazować piwa. Nie należy doprowadzać do wrzenia. Pozostałe plastry pomarańczy dzielimy na ćwiartki, dodajemy do szklanki i zalewamy gorącym piwem.
Grzane piwo dobrze sprawdzi się w prewencji przeziębienia. Pite sporadycznie posiada korzystny wpływ na organizm, dostarcza wartościowych składników odżywczych i wspomaga pracę organizmu. Należy jednak zachować umiar, gdyż alkohol pity w nadmiarze wywołuje niekorzystne, daleko idące skutki dla zdrowia.
Letnie wieczory wielu osobom kojarzą się z grillem przygotowanym wraz ze znajomymi, puszką piwa i dobrym towarzystwem. Ciemne, jasne, na miodzie lub gryczane, pszeniczne, bezglutenowe – ryżowe, filtrowane lub nie. Do wyboru mamy wiele rodzajów browaru, ale czy wiesz jakie posiada ono właściwości? czytaj więcej
Piwo stanowi nieodłączny element wielu kultur, a tradycja spożywania tego trunku sięga tysięcy lat. Co stoi za fenomenem piwa, jakie rodzaje wyróżniamy i czy właściwe piwo może stanowić element zdrowej diety? O tym w artykule! Przeczytaj koniecznie i zaskocz znajomych ciekawostkami na temat piwa w piątkowy wieczór. czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Ale dobre ja dodaje jeszcze ziolo
Jakie
Tez pytanie… 🙂
bardzo je lubie, chłopak mi takie przygotowuje z perły, pycha jets
Pycha wychodzi, ja robię je zawsze na perle i smakuje bardzo dobrze
Próbowałem z wieloma, ale też mi z tym piwkiem najlepiej smakuje
Jak dla mnie za dużo dodatków, nie da się tego pić nawet po dodaniu kolejnej porcji piwa i miodu… fuj 🙁 nie polecam
Najlepszy okazjonalny ciepły napój na świecie!
Bylam teraz w Krakowie i pilam! Wspanialy napoj!
Lubie piwo bardzo. Grzane pije jak jest mi za zimno na zimne. Ale mój mąż nie lubi i nawet jak jest zimno to pije zimne. Co za wariat. Pozdrawiam Bożenka