Grzane piwo – na przeziębienie. Jak zrobić grzane piwo?
Aktualizacja: 26 września, 2024
W medycynie alternatywnej grzane piwo to jeden ze sposobów radzenia sobie z przeziębieniem. Dodatek korzennych przypraw czy miodu do piwa nie tylko świetnie smakuje, ale wzbogaca ten napój o dobroczynne właściwości. Czy jednak skutecznie poradzi sobie w walce z infekcjami?
Grzane piwo — wartości odżywcze
W piwie znajdziemy naturalne antyoksydanty oraz całkiem sporo witamin z grupy B (tj. niacyna, kwas foliowy, B6, B2 oraz B5), a także wapń, żelazo, krzem i potas.
Wartości odżywcze (500ml) 1 (piwo typu pilzner o ekstrakcie 12°P wyprodukowane ze 100% udziałem słodu) | Ilość |
Wartość energetyczna | 932 kJ (223 kcal) |
Węglowodany | 14 g |
Białko | 2,5 g |
Tłuszcze | 0 g |
Witamina B6 | 0,35 g |
Fosfor | 154 g |
Wapń | 17 g |
Potas | 247 g |
Magnez | 54 g |
Niestety piwo jest dojść kaloryczne i posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny – 70 2 , co za tym idzie? Nie wskazane jest dla osób chorujących na cukrzycę i odchudzających się.
Ile kalorii ma 0.5 litra piwa?
0.5 litra piwa ma różną kaloryczność w zależności od rodzaju piwa:
- Piwo jasne: ok. 245 kcal
- Piwo ciemne: ok. 340 kcal
Ile kalorii ma szklanka piwa (250 ml)?
Szklanka piwa (250 ml) zawiera:
- Piwo jasne: ok. 122.5 kcal (obliczenie: 245 kcal / 500 ml * 250 ml)
- Piwo ciemne: ok. 170 kcal (obliczenie: 340 kcal / 500 ml * 250 ml)
Piwo bezalkoholowe – kalorie
Kaloryczność piwa bezalkoholowego wynosi średnio ok. 37 kcal na 100 g, co odpowiada:
- 330 ml piwa bezalkoholowego: ok. 122.1 kcal (obliczenie: 37 kcal / 100 ml * 330 ml)
Ile kalorii ma piwo bezalkoholowe, a ile inne napoje słodkie w 330 ml?
- Piwo bezalkoholowe w 330 ml: ok. 122.1 kcal
- Napoje słodkie w 330 ml: zazwyczaj ok. 120 kcal
Czy grzane piwo jest dobre na przeziębienie?
Ciepłe napoje 3 zawierające alkohol często skutecznie łagodzą objawy przeziębienia i grypy, ale czy mają wpływ na zniwelowanie zakażeń?
Wiele osób w trakcie przeziębienia i grypy sięga po smakowite grzane piwo z dodatkiem miodu i przypraw takich jak kardamon, imbir, goździki, cynamon, wanilia, czy gałka muszkatołowa. Po wypiciu takiego grzańca poczujemy ukojenie bólu mięśni i łatwiej zaśniemy. Możliwe, że także nastąpi obniżenie gorączki. Poza tym alkohol rozszerza naczynia krwionośne, przez co poprawia krążenie krwi w błonach śluzowych. Właściwość ta znacznie ułatwia walkę organizmu z infekcjami.
Jednakże piwo, podobnie jak kawa i herbata, jest moczopędne, przez co powoduje zbyt duże wydalanie płynów z organizmu. Tymczasem w walce z przeziębieniem i grypą ważne jest dobre nawodnienie organizmu. Należy pamiętać również, że piwo ma działanie silnie zakwaszające, co sprawia, że produkt ten wcale nie jest pożądany podczas przeziębień. Zakwaszenie organizmu pogłębia bowiem obniżoną odporność.
Specjaliści medycyny konwencjonalnej twierdzą, że różnego typu mikstury alkoholowe, co prawda poprawiają samopoczucie podczas przeziębień, jednak nie mają wpływu na powodujące infekcję wirusy.
Ile jest alkoholu w grzanym piwie?
Wiele osób twierdzi, że grzane piwo nie zawiera alkoholu, ponieważ wyparowuje on podczas przygotowywania napoju. Należy jednak zaznaczyć, że trunek jest tylko podgrzewany. To, ile ma procent, zależy od tego, jaki alkohol został do niego dodany. Zazwyczaj wykorzystuje się 1 butelkę piwa (500 ml) 5-7 %, ale można również sięgnąć po wariant bezalkoholowy.
Jak picie grzanego piwa wpływa na zdrowie?
Piwo, szczególnie grzane, jest napojem, po które chętnie sięgamy jesienno-zimową porą.
Ten napój alkoholowy, z korzennymi dodatkami, może uzupełniać o potrzebne o tej porze roku wartości odżywcze 4. Warto docenić korzystne działanie piwa na układ pokarmowy, krwionośny czy też odpornościowy (dzięki zawartości naturalnego antybiotyku – tetracykliny). Dzięki swoim właściwościom moczopędnym skutecznie chroni nerki przed powstawaniem kamieni i pomaga walczyć z bezsennością.
Jakie piwo jest najlepsze do przygotowania grzanego piwa?
To, jaki trunek dodamy do napoju, zależy od naszych upodobań. W tej roli sprawdzi się zarówno jasne piwo, jak i ciemne. Jeśli jednak chcemy dodać przyprawy korzenne do grzańca, zdecydujmy się na piwo jasne niepasteryzowane. Nie zawiera konserwantów, ma za to przyjemny, neutralny smak. Z drugiej strony ciemne piwo jest słodkie. Jeśli jednak dodamy do niego miód, napój może wydać się nam mdły.
Co można dodać do grzanego piwa?
Najczęściej do grzańca piwnego dodaje się przyprawy korzenne takie jak:
- cynamon,
- imbir,
- kardamon,
- goździki,
- gałkę muszkatołową,
- miód,
- surowe jajko,
- sok malinowy.
Można również dodawać ulubione cytrusowe owoce jak np. pomarańcza, cytryna czy limonka. Taka alkoholowa mikstura z pewnością przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za charakterystyczną goryczką piwa.
Jak zrobić grzane piwo?
👨🍳 Przepis na klasyczne grzane piwo
Aby przygotować grzaniec piwny, potrzebujemy:
- 500 ml piwa najlepiej niepasteryzowanego
- 3 łyżki miodu
- 1 duża pomarańcza
- 1 łyżeczka goździków
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 żółtko (opcjonalnie)
Przygotowanie: pomarańczę pokroić w plastry. Do rondelka wlać piwo, dodać goździki, cynamon, imbir, miód oraz połowę plastrów z pomarańczy. Jeżeli chcemy do naszego grzańca dodać żółtko, wcześniej należy je utrzeć z cukrem oraz z przyprawami, a następnie zmieszać z piwem. Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas delikatnie, aby nie odgazować piwa. Nie należy doprowadzać do wrzenia. Pozostałe plastry pomarańczy dzielimy na ćwiartki, dodajemy do szklanki i zalewamy gorącym piwem.
👨🍳 Grzane piwo z miodem (dobre na przeziębienie) – przepis
Składniki:
- 500 ml niepasteryzowanego piwa pils,
- kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm),
- 1-2 łyżki miodu lipowego lub wielokwiatowego,
- szczypta cynamonu,
- 3 goździki,
- plasterek cytryny.
Przygotowanie: Powoli wlewamy piwo do garnka, po czym dodajemy do niego cynamon, miód i goździki. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Następnie dodajemy go do piwa wraz z plasterkiem cytryny. Miksturę podgrzewamy, cały czas mieszając. Nie powinniśmy jednak doprowadzić do wrzenia. Przed podaniem przecedzamy napój lub podajemy go razem z przyprawami.
👨🍳 Przepis na grzane piwo z miodem i malinami
Składniki:
- 500 ml jasnego piwa,
- 4 łyżki miodu,
- 4 łyżki soku z malin,
- szczypta kardamonu.
Przygotowanie: Do garnka wlewamy piwo i podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy sok malinowy i kardamon. Mieszamy, a następnie podgrzewamy całość. Nie można jednak dopuścić do zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia, czekamy, aż ostygnie do ok. 40°C. Dodajemy miód, dzięki czemu zachowuje on właściwości odżywcze. Mieszamy, aż się rozpuści.
👨🍳 Przepis na piwo z miodem, imbirem i pomarańczą
Składniki:
- 500 ml jasnego piwa,
- 2-4 plasterki imbiru,
- 1 łyżka miodu,
- garść rodzynek,
- kilka goździków,
- 1 pomarańcza.
Przygotowanie: Do rondla wlewamy piwo, następnie dodajemy do niego miód, imbir, goździki, rodzynki i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Drugą połówkę owocu kroimy w plasterki i zostawiamy na później. Powoli podgrzewamy na małym ogniu, uważając przy tym, aby nie doprowadzić do wrzenia. Grzane piwo przelewamy do kufla i dekorujemy go plasterkami pomarańczy.
👨🍳 Przepis na piwo z miodem i ginem
Składniki:
- 500 ml piwa,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- 1 kieliszek ginu,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie: Piwo wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Dodajemy gin i cukier, powoli mieszamy. Grzane piwo przelewamy do kufla i posypujemy gałką muszkatołową.
👨🍳 Przepis na grzane piwo z miodem i jajkiem
Składniki:
- 500 ml piwa,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- 1 łyżka miodu,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- 3-4 goździki,
- 1 żółtko,
- 2 cm kawałek świeżego imbiru (pokrojonego w plasterki).
Przygotowanie: Piwo wlewamy powoli do rondla, dodajemy do przyprawy i podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. W osobnej misce ucieramy żółtko z cukrem, następnie przelewamy go do piwa. Całość gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy, żeby trochę ostygła. Dodajemy miód. Grzane piwo pijemy od razu po przygotowaniu.
👨🍳 Przepis na grzane piwo z miodem i śmietaną
Składniki:
- 1 l piwa,
- 3 żółtka,
- szczypta cynamonu,
- 3-4 goździki,
- 4 łyżki brązowego cukru,
- 25 dag białego sera,
- ½ szklanki śmietany.
Przygotowanie: W misce ucieramy żółtko z cukrem, stopniowo dodając śmietanę. Mieszankę przelewamy do rondelka, gotujemy na małym ogniu i cały czas mieszamy. Wlewamy piwo, dodajemy goździki i cynamon. Całość podgrzewamy, aż zgęstnieje. Ser kroimy w kostkę, następnie przekładamy do kamionkowych miseczek i zalewamy piwem.
👨🍳 Jak zrobić grzane piwo w wersji bezalkoholowej?
Składniki:
- 1 l piwa bezalkoholowego,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2-3 cm kawałek świeżego imbiru,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- skórka cytrynowa.
Przygotowanie: Piwo wlewamy do rondelka i dodajemy pozostałe składniki. Całość gotujemy, nie dopuszczając do wrzenia. Przecedzamy przez sitko i podajemy.
Grzane piwo może się sprawdzić w prewencji lekkiego przeziębienia. Pite sporadycznie w niedużych ilościach posiada korzystny wpływ na organizm 6 , dostarcza wartościowych składników odżywczych i wspomaga pracę organizmu. Należy jednak zachować umiar, gdyż alkohol pity w nadmiarze wywołuje niekorzystne, daleko idące skutki dla zdrowia.
Miód w grzanym piwie nie ma na celu przynieść korzystnego działania, wynikającego z jego właściwości. Część jego cennych właściwości znika w wyniku podgrzewania. Zwiększa jednak stopień rozgrzania organizmu, dzięki czemu wspiera go w walce z bakteriami w czasie przeziębienia.
FAQ: Najczęściej zadawane pytania o grzane piwo na przeziębienie
Czy grzane piwo zbija gorączkę?
Tak, można go stosować na obniżenie gorączki. Należy jednak zaznaczyć, że trunek daje krótkotrwały efekt, dlatego nie powinien zastępować leku. Nie można go również stosować, jeśli skorzystaliśmy z farmakologicznej pomocy w zbiciu temperatury. Substancje te (alkohol i leki na zbicie gorączki) działają bowiem antagonistycznie, czyli znoszą nawzajem swoje działanie.
Czy grzane piwo pomaga w chorobie?
Grzane piwo z dodatkiem przypraw korzennych, miodu, czy owoców cytrusów, działa jako naturalny antybiotyk. Przynosi ulgę w przeziębieniu i infekcji dróg oddechowych. Trunek łagodzi ból mięśni i stawów, a także ułatwia zasypianie. Jeśli jednak objawy się utrzymują lub nasilają, koniecznie skontaktujmy się z lekarzem.
Bibliografia:
- Wikipedia, https://pl.wikipedia.org/wiki/Piwo, [dostęp 19.07.2024][↩]
- Indeks Glikemiczny Przewodnik [online], https://glycemic-index.net/pl/piwo/, [dostęp 19.07.2024] [↩]
- 2008 Dec;46, [online] National Library of Medicine, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19145994/, [dostęp 19.07.2024][↩] The effects of a hot drink on nasal airflow and symptoms of common cold and flu„, [w] Rchinology
- M A Denke, „Nutritional and health benefits of beer„, [w] Am J Med Sci, 2000r., [online] National Library of Medicine, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11093684/, [dostęp 19.07.2024][↩]
- Medical Daily, Dec. 2012r, [online] https://www.medicaldaily.com/beer-might-be-effective-against-respiratory-syncytial-virus-other-health-benefits-243787, [dostęp 19.07.2024][↩]
- M A Denke, „Nutritional and health benefits of beer„, [w] Am J Med Sci., Nov. 2000r., [online] National Library od Medicine, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11093684/, [dostęp 19.07.2024][↩]
Lubie piwo bardzo. Grzane pije jak jest mi za zimno na zimne. Ale mój mąż nie lubi i nawet jak jest zimno to pije zimne. Co za wariat. Pozdrawiam Bożenka
Najlepszy okazjonalny ciepły napój na świecie!
Bylam teraz w Krakowie i pilam! Wspanialy napoj!
Jak dla mnie za dużo dodatków, nie da się tego pić nawet po dodaniu kolejnej porcji piwa i miodu… fuj 🙁 nie polecam
Pycha wychodzi, ja robię je zawsze na perle i smakuje bardzo dobrze
Próbowałem z wieloma, ale też mi z tym piwkiem najlepiej smakuje
bardzo je lubie, chłopak mi takie przygotowuje z perły, pycha jets
Ale dobre ja dodaje jeszcze ziolo
Jakie
Tez pytanie… 🙂