Alergia pokarmowa u dorosłych – objawy, przyczyny i leczenie „uczulenia”
Alergia pokarmowa bardzo często mylona jest z nietolerancją pokarmową, która ma inne podłoże. W reakcję alergiczną organizmu, zaangażowany jest układ odpornościowy i przeciwciała IgE, które odpowiadają na alergen.
Alergia pokarmowa występuje częściej u dzieci. W grupie dorosłych występuje u 4–8%. W odróżnieniu od dzieci, dorosłych najczęściej uczulają ryby, skorupiaki, orzechy czy cytrusy.
Alergia pokarmowa u dorosłych
Alergia pokarmowa jest nieprawidłową odpowiedzią układu immunologicznego organizmu, która pojawia się po spożyciu określonych produktów (zawierających alergeny), które u osób zdrowych nie wywołują niepożądanej reakcji. Alergenami są zazwyczaj białka wchodzące w skład różnych pokarmów. Reakcja alergiczna pociąga za sobą szereg objawów, które świadczą o chorobie.
Alergia pokarmowa – objawy
Alergia pokarmowa przejawia się nieprzyjemnymi dolegliwościami po spożyciu uczulającego pokarmu. Biegunka, wymioty, ból brzucha – to tylko nieliczne objawy, jakie towarzyszyć mogą reakcji alergicznej. Na skórze często pojawia się zaczerwienienie, wysypka, która swędzi, a w cięższych przypadkach dochodzi do atopowego zapalenia skóry. Może pojawić się astma oskrzelowa, duszności oraz obrzęk krtani.
Każdy inaczej reaguje na alergen w pożywieniu, jednak rzadko zdarza się, by w reakcji alergicznej uczestniczył tylko jeden układ ciała człowieka. Jest to odpowiedź systemowa, która dotyczy całego organizmu.
Najpoważniejszym przejawem alergii pokarmowej może być wstrząs anafilaktyczny, który przejawia się wysypką, nagłym spadkiem ciśnienia, dusznościami, zaburzeniem krążenia, co jest bardzo niebezpieczne, a w skrajnych przypadkach może prowadzić do śmierci.
Alergia pokarmowa – przyczyny
Za wystąpienie reakcji alergicznej, jak już wcześniej było wspomniane, odpowiedzialny jest układ odpornościowy, a dokładniej jego elementy. W organizmie człowieka, który cierpi na alergię, pojawiają się swoiste przeciwciała IgE skierowane przeciwko określonej substancji, składnikowi pożywienia. Cała kaskada zdarzeń po wprowadzeniu do ustroju alergenu, powoduje fizyczne objawy alergii u chorego.
Alergia pokarmowa często pojawia się w kolejnych pokoleniach rodziny, w której przedtem już występowała. Dorosłych najczęściej uczulają takie pokarmy, jak: ryby, owoce morza, owoce cytrusowe, orzechy, a także pomidory, seler czy zboża.
Alergia pokarmowa – leczenie
Najważniejszym postępowaniem w alergii pokarmowej jest unikanie uczulających pokarmów, ustalenie odpowiedniej diety eliminacyjnej i dokładne sprawdzanie etykiet produktów spożywczych, gdyż niekiedy nawet śladowe ilości pokarmu, mogą spowodować groźny dla życia wstrząs anafilaktyczny.
Niekiedy sama dieta i eliminacja alergizującego produktu nie wystarczy, szczególnie przy współistnieniu innych chorób i alergii. Konieczne wtedy jest przyjmowanie środków farmakologicznych, leków antyhistaminowych, a w niektórych przypadkach, lekarz zapisuje kurację glikokortykosteroidami.
Chorzy, którzy szczególnie narażeni są na wystąpienie wstrząsu anafilaktycznego, zawsze, profilaktycznie powinni przy sobie nosić ampułkostrzykawkę z adrenaliną, która podana domięśniowo w sytuacji zagrożenia rozwojem niebezpiecznych powikłań wstrząsu, może uratować życie.
Alergia pokarmowa, często na początku nie rozpoznana i niewinna w swych objawach, może być bardzo niebezpieczna. By uniknąć przykrych dolegliwości ze strony całego organizmu, należy ściśle trzymać się zaleceń lekarza oraz diety eliminacyjnej.
Zgadzam sie zupelnie z Panin teoria.
Mieszkam w Holandii, badania krwi na podlozu molekularnym zrobilam w Angli okolo 23lata temu.
Jestem z zawodu lekarzem stomatologii.Studia ukomczylam na Akademii Medycznej w Krakowie. Czyli teraz UJ.
Od 26 lat mieszkam w Holandii i staram sie „przezyc moja alergie”.
Dzieki mojej wiedzy medycznej, moge sobie pozwolic na obiektywne spojrzenie na klasyczne leczenie alergii przez lekarzy.
U mnie nie bylo po nim nigdy poprawy stanu zdrowiia.Wrecz przeciwnie.
Profesor Tombak , Aniqe Theron i ostatnio Swieta Hildegarda z Bingen sa moimi lekarzami.
KIedys sama pracowalam naukowo na UJ , tuz po skonczeniu studiow. Wiem ile Pani dobrych rad i cennej wiedzy w tych artykulach juz przekazala.
Powodzenia w dalszej pracy.
OLa Geurink-Banas