Dieta eliminacyjna – zasady, rodzaje, zalety oraz diety w alergii pokarmowej
Alergia pokarmowa jest stanem niepożądanej reakcji organizmu na pokarm, w której bierze udział układ odpornościowy. Najczęściej na alergie pokarmowe cierpią dzieci.
Wyeliminowanie z diety pokarmów, które wywołują odpowiedź układu immunologicznego, może przynieść bardzo dobre efekty i pozwala pozbyć się dolegliwości związanych z alergią.
Dieta eliminacyjna – zasady
Aby zastosować dietę eliminacyjną, trzeba mieć pewność, jaki składnik czy produkt nas uczula i dopiero wtedy można próbować ułożyć nowy jadłospis. Po spożyciu uczulającego produktu, układ odpornościowy produkuje przeciwciała. W takiej sytuacji dochodzi do szeregu objawów alergii pokarmowej.
Podstawową zasadą diety eliminacyjnej jest wykluczenie produktów spożywczych, które wywołują alergię. Niekiedy do reakcji alergicznej wystarczy nawet śladowa ilość alergenu. W przypadku eliminacji większej ilości produktów, dieta powinna być ustalana indywidualnie, by zachować równowagę i nie pozbawiać organizmu cennych składników odżywczych.
Dieta eliminacyjna – rodzaje
Na alergie pokarmowe, jak już wspominaliśmy, najczęściej chorują dzieci. Z tego też względu stosuje się u nich różne rodzaje diety eliminacyjnej, w zależności od wykluczanego produktu. Diety eliminacyjne możemy podzielić na:
- bezmleczną
- bezlaktozową
- bezglutenową
- bezjajeczną
- hipoalergenowa – ze znaczną hydrolizą białek
- z okresowym lub stałym wykluczeniem produktów
Dieta bezmleczna wskazana jest przy alergiach pokarmowych lub nietolerancjach mleka krowiego, pierwotnej lub wtórnej nietolerancji laktozy czy w przewlekłej biegunce. Polega na wyłączeniu produktów zawierających mleko krowie lub pochodzących z niego produktów (twaróg, ser żółty, jogurt, śmietana, kefir, masło serwatka, kazeina, laktoglobulina, laktoalbumina). Zalecane jest także wyłączenie mięsa cielęcego i wołowego. Mleko można zastępować preparatami sojowymi czy hydrolizatami białkowymi.
Wskazaniem do diety bezglutenowej jest przede wszystkim celiakia – choroba trzewna, która przebiega z nietolerancją glutenu. Ważne jest, aby rozpoznać chorobę i szybko wprowadzić odpowiednią dietę. Główne zasady diety bezglutenowej:
- wyeliminowanie glutenu (pszenica, żyto, jęczmień, owies)
- wyeliminowanie produktów zbożowych z wymienionych zbóż
- dieta powinna być pełnowartościowa
- należy zwiększyć podaż witamin z grupy B
Dieta eliminacyjna – wady i zalety
Dieta eliminacyjna bywa bardzo restrykcyjna, wiąże się ze zmianą sposobu żywienia i powinna być konsultowana (układana) przez dietetyka. Źle dobrana może powodować obniżenie ilości spożywanych kalorii, niedobór składników odżywczych i pogorszenie odżywiania organizmu. Niektórym osobom ciężko jest zaakceptować eliminację często ulubionych produktów i wytrwać na diecie.
Zaletą na pewno jest poprawa stanu zdrowia, gdyż unikanie alergenów, przyczynia się do wyeliminowania objawów alergii pokarmowej. Dobrana indywidualnie przez dietetyka, zapewni optymalną ilość kalorii, składników odżywczych, będzie urozmaicona i zgodna z preferencjami żywieniowymi chorego.
Dieta eliminacyjna niekiedy jest koniecznością, gdy cierpimy na alergię pokarmową. Wykluczenie z diety składników i pokarmów, które wywołują niepożądaną odpowiedź układu odpornościowego, zaowocuje poprawą stanu zdrowia i samopoczucia.