Zobacz więcej, patrz szerzej – zadbaj o swój wzrok
Każdy z nas lubi podziwiać piękno otaczającego go świata. Do tego jednak potrzeba nam oprócz uwagi, także dobrze funkcjonujący zmysł wzroku. Warto wiedzieć, jakie witaminy i substancje odpowiadają za prawidłową pracę naszych oczu i wprowadzić je do codziennej diety.
Dbaj o wzrok
Największą dysfunkcją gałki ocznej są zniekształcenia soczewki, które powodują krótkowzroczność, dalekowzroczność bądź astygmatyzm. W tym wypadku należy zaopatrzyć się w odpowiednie szkła korekcyjne, aby znów cieszyć się ostrym wzrokiem. Przyczyn tego rodzaju dysfunkcji jest wiele. W pewnym stopniu zależą od podłoża genetycznego, ale także od trybu naszej pracy i pielęgnacji. Pamiętajmy zatem o dobrym świetle w czasie lektury książki, odpowiedniej odległości od monitora komputera czy ochronie oczu przed ostrym promieniowaniem słonecznym.
Zadbać o wzrok możemy również odpowiednią dietą. Dzięki temu wzmocnimy nasze oczy od środka, zadbamy o ich prawidłowe nawilżenie, a także zapobiegniemy wielu chorobom, które mogą pojawić się w starszym wieku, takimi jak zaćma czy jaskra.
Warto z tego powodu znać najważniejsze substancje zawarte w pożywieniu, które pomogą zadbać o wzrok. Wśród nich należy wymienić karetonoidy – przeciwutleniacze, które chronią siatkówkę oka. Ponadto świetnie wpływają na kondycję skóry, a także chronią przed wieloma chorobami. Można je znaleźć między innymi w papryce, pomidorach, dyni czy wiśniach.
Kolejnymi substancjami są luteina i zeaksantyna, które również posiadają właściwości przeciwutleniające. Chronią siatkówkę oka przed zwyrodnieniami, a także przed zaćmą i utratą wzroku. Największe stężenie tych cennych dla wzroku substancji znajdziemy w jarmużu, szpinaku czy brokułach.
Latem, gdy jest sezon na borówki amerykańskie, nie zapominajmy o tych słodkich owocach. Zawarte w nich witaminy i minerały pozwolą nam cieszyć się dobrym wzrokiem przez długie lata. Borówka znajduje swoje zastosowania także w leczeniu zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Może przyczynić się do polepszenia wzroku. Kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców możemy sięgnąć po sok z borówki, który również posiada wiele cennych właściwości.
Ostatnimi czasy uwagę naukowców przykuła astaksantyna. Dzięki badaniom potwierdzono jej niezwykle pozytywne właściwości wpływające na kondycję całego ciała. Wśród wielu wymienia się również zdolność regeneracji siatkówki oka oraz zapobiegania zwyrodnieniom w tym obszarze. Do swojej diety warto więc wprowadzić łososia, który jest najbogatszym źródłem astaksantyny lub sięgnąć po gotowe preparaty.
Wśród witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania wzroku należy wymienić witaminę A, C, E oraz selen i cynk. Oprócz odpowiedniej diety bogatej w te substancje nie zapominajmy jednak o zdrowymi i dostatecznie długim śnie. To najlepszy odpoczynek dla zmęczonych całodzienną praca oczu.
Miejmy zdrowe spojrzenie na naszą dietę i sposób relaksu. Dbajmy o nasz wzrok byśmy zawsze mogli dostrzec piękno otaczającego nas świata.