Kubki smakowe na języku – funkcje, rodzaje i ciekawostki
Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024
Smak jest jednym z podstawowych zmysłów człowieka. To dzięki niemu jesteśmy w stanie delektować się potrawami, ale również jesteśmy w stanie wyczuć potencjalnie szkodliwe produkty. Zmysł smaku powiązany jest ze zmysłem węchu, a nawet ze wzrokiem. Jak wiadomo najpierw jemy oczami, dopiero potem czujemy zapach, a na samym końcu smak. Za odbieranie bodźców smakowych odpowiedzialne są komórki znajdujące się w kubkach smakowych.
Kubki smakowe
Receptorami smaku są komórki smakowe znajdujące się w kubkach smakowych. W każdym kubku smakowym jest od 50 do 100 komórek smakowych. Zbudowane są z części szczytowej i podstawno-bocznej. W części szczytowej znajduje się włosek smakowy, składający się z kilku sklejonych ze sobą mikrokosmków.
Kubki smakowe rozmieszczone są w brodawkach języka, utworzonych z błony śluzowej języka, na podniebieniu, w górnej części przełyku oraz w krtani.
Kubki smakowe – funkcje
Zadaniem komórek smakowych znajdujących się w kubkach smakowych jest odbieranie smaków. Wyróżnia się cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny oraz dodatkowe – umami. W 1908 roku zostały odkryte receptory odbierające smak kwasu glutaminowego, a w roku 2000 oficjalnie zostaje uznany piąty smak. Znajduje się on w produktach bogatych w białko np. w mięsie, potrawach sfermentowanych, sosach rybnych i sojowym, a także w pomidorach, orzechach, brokułach i grzybach. Istnieje również smak Ca2+, czyli tłusty. Naukowcy przypuszczają, że jest to smak lipidów, a odbierany jest przez fragmenty receptorów odpowiedzialnych odczuwanie słodkiego smaku.
Komórki smakowe zostają pobudzone poprzez substancje rozpuszczone w śluzie pokrywającym błonę śluzową w okolicach kubków smakowych. Pobudzane są one w różnym stopniu, ponadto wrażliwość komórek smakowych znajdujących się w kubkach ulokowanych w błonie śluzowej języka, krtani i gardle nie jest taka sama.
Kubki smakowe – rodzaje
Wyróżnia się cztery rodzaje brodawek: nitkowate, liściaste, grzybowate i okolne. Kubki smakowe znajdują się we wszystkich brodawkach poza nitkowatymi. Brodawki liściaste znajdują się na górno-bocznej tylnej powierzchni języka, tworząc szeregi. Brodawki grzybowate rozmieszczone są na tylno-górnej powierzchni języka, a brodawki okolne leżą w jednej linii wzdłuż bruzdy granicznej języka.
Do niedawna uważano, że na języku istnieją strefy odpowiedzialne za rozróżnianie poszczególnych smaków. Było to wynikiem błędnego tłumaczenia tekstu z 1901 roku „Zur Psychophysik des Geschmackssinnes”. W 1974 roku tekst został ponownie sprawdzony i wiadomo już, że mapa smaków nie istnieje, a receptory odbierające różne smaki są rozmieszczone na całym języku.
Za odczuwanie danego smaku odpowiadają konkretne substancje chemiczne. W przypadku smaku słodkiego są to węglowodany i alkohole, gorzkiego alkaloidy (często trucizny), słonego sole sodu i potasu, a w przypadku kwaśnego jony wodorowe.
Kubki smakowe – ciekawostki
- Dorosły człowiek ma około 10000 kubków smakowych.
- Kubki smakowe są wrażliwsze u kobiet w ciąży.
- Wrażliwość na smaki, przede wszystkim gorzki i słodki, jest różna u każdego człowieka, ponieważ jest to uwarunkowane genetycznie.
- Liczba kubków smakowych zmniejsza się z wiekiem.
- Istnieje choroba, polegająca na utracie zdolności odczuwania smaku – aguezja.
Musimy pamiętać o tym, że smak jest ściśle sprzężony z węchem. Połączenie zmysłu smaku i zapachu polega na tym, że impuls docierający do kory mózgowej nerwami czaszkowymi dociera zarówno z obszarów śluzówki języka jak i nosa. Ludzki nos jest w stanie rozróżnić około 20000 zapachów. Trzeba więc pamiętać, aby nasze potrawy nie tylko dobrze smakowały, ale i pięknie pachniały.
Literatura:
„Fizjologia człowieka w zarysie” Władysław Z. Traczyk
‘Histologia” Wojciech Sawicki, Jacek Malejczyk
„Fizjologia człowieka. Podręcznik dla studentów medycyny” Stanisław Konturek
Artykuł doskonały i wiele wyjaśniający. Dziękuję za niego, aczkolwiek ja szukłem tematu: czy zrobiłem sobie jakąś krzywdę dotykając nieostrożnie płaską powierzchnię języka do pracującej golarki elektrycznej. Czy na przykład ściąłem sobie kubki smakowe i czy one odrosną?