bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Szpinak i jego rola w ochronie wzroku

Szpinak i jego rola w ochronie wzroku

szpinak a ochrona wzroku
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Szpinak to wspaniałe warzywo. Być może dla niektórych to przykre wspomnienie z dzieciństwa, ale powołując się na jego potencjał prozdrowotny gorąco zachęcam, aby odkryć go na nowo.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Szpinak
  • Właściwości szpinaku
  • Szpinak a wzrok

Szpinak

Do Europy został sprowadzony w IX wieku przez Arabów. Wówczas nie cieszył się powodzeniem. Na akceptację Europejczyków musiał czekać aż do XIX wieku. Największym do tej pory propagatorem szpinaku jest oczywiście Popey, któremu szpinak dodaje nadzwyczajnej siły. Choć wykonał dobrą robotę przekonując zapewne rzeszę młodych odbiorców do jedzenia znienawidzonego zazwyczaj warzywa, zastrzyk energii to jednak ostatnia rzecz jakiej możemy spodziewać się po spożyciu szpinaku. I nie jest to bynajmniej jego wadą. Niska wartość kaloryczna idąca w parze z wysoką wartością odżywczą to połączenie wysoko cenione w XXI wieku. Czego chcieć więcej?

Właściwości szpinaku

Szpinak to warzywo bogate w składniki odżywcze. Charakteryzuje się wysoką zawartością wapnia i magnezu. Jest to istotne, ale tylko w teorii… Całkowite wchłonięcie tych pierwiastków jest bardzo ograniczone przez występujący w szpinaku kwas szczawiowy, który tworzy z nimi nierozpuszczalne sole. Fenomenem jest natomiast wysoka zawartość karotenoidów – głównie beta-karotenu i luteiny.

Wartość odżywcza szpinaku w 100 g

Energia 16
Białko 2,6 g
Tłuszcz 0,4 g
Błonnik 2,6 g
Wapń 93 mg
Magnez 53 mg
Beta-karoten 4243 mg
Witamina C 67,8 mg
Betaina 725 mg

Luteina wchłania się udziałem tłuszczu – w obecności kwasu solnego tworzy kompleksy z wolnymi kwasami tłuszczowymi i razem z nimi wchłania się do organizmu. Zatem aby zwiększyć dostępność luteiny obecnej w roślinie należy spożyć ją wraz  dodatkiem tłuszczu. I tak też najczęściej robimy – szpinak jada się zazwyczaj z dodatkiem śmietany lub jajka. Okazuje się, że rozdrabnianie i mrożenie zwiększa biodostępność luteiny (odwrotnie niż moglibyśmy się tego spodziewać).

Betaina – związek, który po raz pierwszy wyizolowano z buraka cukrowego. W sporej ilości obecny jest także w szpinaku. Niestety gotowanie może doprowadzić do utraty nawet 70% tego związku. Betaina korzystnie wpływa na poziom homocysteiny we krwi. Homocysteina to aminokwas, który powstaje z metioniny. Jej wysoki poziom jest czynnikiem ryzyka miażdżycy. Szacuje się, że betaina spożywana w ilości 0,5–2,5g dziennie może przynieść wymierne korzyści dla zdrowia, szczególnie dla układu krwionośnego.

Luteina i betaina posiadają wiele właściwości prozdrowotnych.

Szpinak a wzrok

Na pewno związki z grupy karotenoidów charakteryzują się właściwościami antyoksydacyjnymi. Ma to potencjalne znaczenie zarówno w prewencji nowotworów, jak i miażdżycy. Pojawiły się badania, które ukazują odwrotną zależność pomiędzy spożyciem luteiny a ryzykiem raka płuc. Ryzyko zachorowania na AMD – czyli zwyrodnienie plamki (centralna część siatkówki oka), związane z wiekiem, spada przy zastosowaniu diety o wysokiej zawartości luteiny oraz witamin E, C i cynku. W jednym z amerykańskich badań spożywanie 4 mg luteiny dziennie poprawiło ostrość widzenia wśród chorych na AMD. Taką ilość luteiny dostarczy nam 100 g szpinaku.  

Dodając do tego korzystne działanie betainy i innych składników można śmiało stwierdzić, że  szpinak ma właściwości prozdrowotne.

Żaden pojedynczy produkt nie zagwarantuje nam korzystnych efektów, jeżeli nie będzie stanowił elementu zbilansowanej diety. Dieta musi być oceniania całościowo. Włączenie nawet 100 g szpinaku do jadłospisu każdego dnia nie przyniesie korzyści, jeżeli nie będziemy jednocześnie dostarczać innych składników odżywczych. Zachęcam więc, aby szpinak pojawiał się na stole często, ale jako element zdrowej diety.

Literatura:

  • Aniceta Ślęczka i in., WYSTĘPOWANIE I ROLA BETAINY W ŻYCIU ORGANIZMÓW ŻYWYCH; Nauka Przyroda Technologie, 2015 tom 9
  • Edyta Kwiatkowska; Luteina – źródła w diecie i potencjalna rola prozdrowotna; Postępy Fitoterapii 2/2010
  • Agnieszka Gryszczyńska i in., Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza, wpływ na organizm ludzki; Postępy Fitoterapii 2/2011
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Jak poprawić wzrok dzięki diecie…

O oczy jak o każdy inny narząd należy dbać. Aby zachować dobry wzrok nie musimy stosować drogich kropel, nawet najlepsze mogą okazać się niewystarczające. Czasami wystarczy zmienić swoją dietę i… Czytaj dalej...
warzywa

Szpinak – zielone szczęście na…

Chyba każdy z nas pamięta te dziecięca lata, gdy zarówno rodzice, jak i przedszkolanki zachwalały szpinak, jako źródło żelaza, witamin, kwasu foliowego oraz siły, czyli jednego z najzdrowszych dań. Ale… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    choroby oczu
    luteina działanie źródła

    Luteina – działanie, źródła. Luteina na oczy

    rumianek na włosy trądzik gardło włosy

    Rumianek na oczy, włosy, gardło, trądzik. Działanie rumianku pospolitego

    czarna porzeczka olej liście z czarnej porzeczki
    1
    owoce jagodowe

    Czarna porzeczka – właściwości lecznicze. Liście i olej z czarnej porzeczki

    Dieta dla oczu – witaminy, antyoksydanty oraz składniki mineralne

    1

    Domowe sposoby leczenia jaskry – poznaj zalety medycyny naturalnej

    Jaskra – rodzaje, przyczyny, leczenie i zapobieganie

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.