bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dieta dla oczu – witaminy, antyoksydanty oraz składniki mineralne

Dieta dla oczu – witaminy, antyoksydanty oraz składniki mineralne

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 30 grudnia, 2024

To, co spożywamy każdego dnia ma istotny wpływ na cały nasz organizm. Sami więc możemy ukierunkowywać określone grupy pokarmów na konkretne organy naszego ciała w celu poprawy ich funkcjonowania. Warto zaznaczyć, że każda tkanka potrzebuje nieco innego zestawu składników. Co więc warto zażywać, aby konkretnie nasz narząd wzroku funkcjonował bez zastrzeżeń?  

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Co może pogarszać jakość widzenia?
  • Antyoksydanty i witaminy na oczy
  • Składniki mineralne na oczy
  • Dieta dla oczu – zalecane produkty

Co może pogarszać jakość widzenia?

Nasze oczy narażone są każdego dnia na różne czynniki zewnętrzne, co przekłada się na ich funkcjonowanie. Choć oczy posiadają swój własny, naturalny system oczyszczania, czyli łzy, niekiedy niestety możemy odczuwać, że są podrażnione, mają nienaturalny, czerwony kolor, pieką lub pozbawione są odpowiedniego nawilżenia. Oczywiście zawsze da się szybko zadziałać i wspomóc ich pracę kroplami do oczu, ale warto też postawić na odpowiednie dostarczanie określonych witamin i składników mineralnych, które przy regularnym spożywaniu wraz z dietą wzmocnią nasz wzrok. Najczęstszymi czynnikami pogarszającymi jakość naszego widzenia mogą być:

  • zbyt suche powietrze w klimatyzowanych lub mocno ogrzewanych pomieszczeniach,
  • brak ochrony przed promieniowaniem UV (m.in. w postaci okularów z filtrem),
  • zbyt długie przebywanie w pomieszczeniach z nieodpowiednim oświetleniem,
  • długie przebywanie w zadymionych, zapylonych pomieszczeniach,
  • nieodpowiednie noszenie soczewek kontaktowych,
  • stosowanie kosmetyków, które mogą podrażniać oczy.

Antyoksydanty i witaminy na oczy

Do najważniejszych witamin i minerałów wpływających na jakość widzenia należą:

  • witamina A,
  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • witamina B6,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • luteina,
  • mangan,
  • miedź,
  • cynk,
  • kwasy tłuszczowe (w tym kwasy tłuszczowe omega-3).

Na jakość wzroku mają wpływ witaminy, zwłaszcza konkretne: A, C oraz E. Co je charakteryzuje? Są świetnymi antyoksydantami, czyli tzw. przeciwutleniaczami, które spowalniają procesy starzenia komórek w organizmie.

Procesy te są wywołane aktywnością wolnych rodników, w wyniku których obserwujemy zjawisko określane stresem oksydacyjnym. W obrębie oczu, stres ten zagraża uszkodzeniem delikatnych naczyń włosowatych. Wolne rodniki mogą wywołać również stan zapalny tych cienkich naczyń, przez co, może dojść do uszkodzenia ich struktury, a w konsekwencji wywołać nieszczelność i wysięki osocza krwi. Lista niepożądanych skutków nadmiernej aktywności wolnych rodników jest dłuższa, a zaliczamy do niej: zatory, zakrzepy, skurcze naczyń siatkówki, oraz uszkadzanie fotoreceptorów siatkówki oka.

Nie należy zapominać o produktach roślinnych. To one zawierają w sobie jedyne w swoim rodzaju naturalne barwniki tj. karotenoidy i antocyjany, które są naturalnymi antyoksydantami. Karotenoidów najwięcej znajdziemy w warzywach o zabarwieniu żółtym, pomarańczowym, czerwonym.  Źródłem antocyjanów będą wszelkie jagody i inne owoce o zabarwieniu od niebieskiego do granatowego. Jednym z ważniejszych składników jest luteina, lecz nie zapominajmy również o zeaksantynie. Obie substancje po spożyciu ich wraz z produktami spożywczymi gromadzą się w plamce żółtej oka. Znajdują się także w soczewce i siatkówce oka i spełniają rolę filtru UV. Dzięki temu zapobiegają wadom i chorobom oczu, takim jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej, które są główną przyczyną pogorszenia wzroku lub nawet ślepoty u osób starszych. Kolejnym składnikiem jest rodopsyna, będąca purpurowym barwnikiem pomagającym widzieć przy słabym oświetleniu. Niedobór rodopsyny powoduje tak zwaną „kurzą ślepotę”, a więc znaczne pogorszenie wzroku po zapadnięciu nocy, zupełnie jak u kur.

Składniki mineralne na oczy

Dla dobrej jakości wzroku istotne będzie dostarczanie oprócz witamin niektórych mikroelementów. Do tych wpływających na wzrok zalicza się: cynk, miedź, selen, a także potas. Współgrają one ze sobą, wspomagając również dobroczynne działanie witamin i wspierają wszelakie funkcje gałki ocznej.

Niedobór wyżej wymienionych składników pokarmowych może mieć poważne konsekwencje – będzie się przyczyniał do powstawania lub pogłębiania już istniejących wad wzroku w przypadku niektórych z nas.

Dieta dla oczu – zalecane produkty

Warto uwzględniać w diecie najlepsze źródła ważnych dla oczu witamin, a więc na przykład kukurydza, morele, marchewka, dynia, kabaczek, szpinak, brukselka, brokuł, kapusta, jarmuż, sałata czy zielony groszek. Jeżeli mamy możliwość, starajmy się dostarczać te produkty w postaci jak najmniej przetworzonej, a najlepiej surowej. I tak na przykład marchewkę, będącą doskonałym źródłem beta-karotenów, możemy wykorzystać jako idealną przekąskę, a brak obróbki termicznej pozwoli zachować maksimum przeciwutleniaczy.

Warto wspomnieć również o szerokim zakresie działania witaminy C, jako generatora zdrowia. Można ją znaleźć w takich owocach jak pomarańcze, kiwi czy truskawki, oraz w warzywach, np. w brokułach i papryce. Oprócz tego, że spełnia ona funkcję przeciwutleniacza, witamina C może również zapobiegać postępowi zaćmy i zwyrodnieniu plamki żółtej.

Nie bez znaczenia na jakość widzenia pozostają kwasy tłuszczowe omega-3. Już w okresie dzieciństwa stanowią istotną substancję wspomagającą rozwój organizmu. Stanowią także składnik siatkówki oka. Zabezpieczają oczy przed odkładaniem się w ich wnętrzu szkodliwych toksyn, przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Świetnym źródłem kwasów omega-3 są produkty zwierzęce, szczególnie ryby morskie lub niektóre oleje, jak olej lniany.

Szanujmy nasze oczy i wspomagajmy ich funkcjonowanie każdego dnia, bo to właśnie one dostarczają nam najwięcej bodźców zewnętrznych, i są naszym oknem na świat. Warto dbać również o odpowiednio mocne oświetlenie podczas czytania czy spędzania czasu przy monitorach, z uwzględnieniem przerw potrzebnych oczom.   

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
choroby oczu

Zobacz więcej, patrz szerzej –…

Warto wiedzieć, jakie witaminy i substancje odpowiadają za prawidłową pracę naszych oczu i wprowadzić je do codziennej diety, aby móc w pełni korzystać z tego, jakże ważnego, zmysłu. Czytaj dalej...
choroby oczu

Luteina i zeaksantyna – źródła…

Oczy są niezwykle delikatnym narządem, szczególnie narażonym na różnego rodzaju zmiany chorobowe. Luteina i zeaksantyna to związki zawarte z warzywach i owocach, które wykazują działanie ochronne na narząd wzroku. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety lecznicze i eliminacyjne

    choroby oczu Zdrowa dieta

    Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

    Znaczenie zrównoważonej diety w zdrowym stylu życia

    Nawyki żywieniowe

    8 wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania

    Nawyki żywieniowe

    24 proste wskazówki, dzięki którym Twoja dieta będzie zdrowsza

    białko

    Nadmiar białka w diecie – objawy i skutki

    Top 15 – jak być fit?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.