Luteina i zeaksantyna – źródła i wpływ na narząd wzroku

16 18 20

Luteina i zeaksantyna to barwniki występujące naturalnie w produktach roślinnych i należące do grupy karotenoidów. Występują również w siatkówce oka człowieka, gdzie pełnią funkcję ochronną przed promieniowaniem UV. Największe ich stężenie odnotowano w plamce żółtej, która odpowiada za widzenie i prawidłową ostrość wzroku.

Luteina i zeaksantyna – właściwości

Zarówno luteina, jak i zeaksantyna posiadają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu niszczą wolne rodniki powstałe pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Szczególnie niebezpieczne są one dla fotoreceptorów zawierających dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Do grup ryzyka należą osoby starsze, palacze, osoby cierpiące na zwyrodnienie plamki żółtej oraz alkoholicy.

Dieta bogata w luteinę i zeaksantynę powoduje wzrost ich stężenia w plamce żółtej, zmniejszając jednocześnie ryzyko wystąpienia zwyrodnienia tej struktury siatkówki oraz zaćmy, które mogą być przyczyną utraty wzroku.

Luteina i zeaksantyna – źródła

Organizm ludzki nie potrafi wytworzyć luteiny i zeaksantyny, dlatego należy je dostarczyć z zewnątrz w postaci pokarmów lub suplementów. Do najbogatszych źródeł luteiny należą:

  •   jarmuż (39,55 mg/100 g produktu)
  •   szpinak (11,94 mg/100 g produktu)
  •   sałata (1,35-2,92 mg/100 g produktu)
  •   papryka czerwona (2,20 mg/100 g produktu)
  •   brokuły (2,44 mg/100 g produktu)
  •   cukinia ze skórką (2,12 mg/100 g produktu)
  •   dynia (2,12 mg/100 g produktu)
  •   brukselka (1,59 mg/100 g)
  •   kukurydza (0,88 mg/100 g produktu)

Luteina zawarta jest również w niektórych owocach (nektarynkach, jeżynach, agreście, awokado, kiwi, malinach, porzeczkach czarnych), jednak w znacznie mniejszych ilościach niż w warzywach. Zawartość luteiny zależy od metod uprawy rośliny oraz warunków środowiska.

Pewna ilość luteiny znajduje się w żółtku jaja. Jej obecność jest konsekwencją karmienia kur produktami roślinnymi. Średnia zawartość luteiny w żółtkach jaj wynosi 1723 ± 690 μg/100 g.

Oczy są niezwykle delikatnym narządem, szczególnie narażonym na różnego rodzaju zmiany chorobowe, dlatego też z należytą uwagą powinniśmy dbać o ich prawidłową kondycję. Odpowiednia dieta, bogata w warzywa i owoce z pewnością wspomoże prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i uchroni go przed wieloma schorzeniami.

Literatura:

1. Edyta Kwiatkowska, Luteina – źródła w diecie i potencjalna rola prozdrowotna, Postępy Fitoterapii 2/2010, s. 97-100

2. Agnieszka Gryszczyńska , Bogna Gryszczyńska , Bogna Opala; Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza, wpływ na organizm ludzki. Postępy Fitoterapii 2/2011

3. Luteina i zeaksantyna – połączone siły w służbie dla zdrowia oczu. Marinex International V 2010

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Luteina i zeaksantyna – źródła i wpływ na narząd wzroku - 3.5/5. Oddano 33 głosy.
Autor artykułu:

Opinie

  • Wiola 15.03.2016, 12:08

    Dobry artykuł, ale trzeba dodać, że Luteina nie tylko wspomaga ostrość wzroku. Jest bardzo pomocna przy suchości oczu, jeśli pojawia się ból oczu kiedy pracuje się na komputerze, czy wrażliwość na sztuczne światło też warto ją stosować. Właśnie na takie problemy z zalecenia okulisty zaczęłam brać Luteinę, która bardzo szybko sobie z nimi poradziła. Obecnie nie mam żadnych problemów z oczami i jestem jedyną osobą w biurze, która nie narzeka na jakiekolwiek problemy z oczami.

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 16.03.2016, 3:52

      Dziękujemy za radę, szczególnie ważną dla osób pracujących przy komputerach – czyli m.in. dla całej naszej redakcji 🙂

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone