bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Zdrowe odżywianie – zmiany na lepsze a krytyka otocznia

Zdrowe odżywianie – zmiany na lepsze a krytyka otocznia

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024

Podjąłeś wreszcie poważną decyzję: przechodzę na zdrowe i świadome odżywianie. Od dzisiaj od teraz! Wcześniej przygotowałeś się i nazbierałeś inspiracji z tematycznych blogów, a po wykonaniu niezbędnej listy zakupów wypełnionej pełnowartościowymi i świeżymi produktami udajesz się z dumą do sklepu. Po powrocie do domu zaczynasz gotować. Niestety okazuje się, że swój wysiłek będziesz musiał docenić sam bo niewyraźne miny domowników dają do zrozumienia, że Twój posiłek nie może być smaczny. Jak sobie radzić z krytyką zmiany jakości żywienia przez bliskich?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Jakość posiłków
  • Odżywiamy się dla siebie
  • Negatywna reakcja rodziny na zmiany odżywiania
  • Jak zachęcić rodzinę do zmiany żywienia

Jakość posiłków

Na początku warto zdać sobie sprawę, że na świecie każdy produkt żywnościowy składa się z białek, węglowodanów i tłuszczów. Podstawowe składniki pokarmowe zbudowane są z makroelementów, czyli pierwiastków chemicznych niezbędnych do życia i rozwoju organizmu roślinnego i zwierzęcego, występujących w stosunkowo dużych ilościach w ich komórkach (należą do nich pierwiastki biogenne – budujące organizm: węgiel, wodór, tlen, siarka, azot, fosfor oraz poza wymienionymi magnez, wapń, potas, sód i chlor). Są one niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmów roślinnych i zwierzęcych – brak powoduje niedożywienie, a nadmiar z kolei otyłość.

Ludzki organizm i roślinny, aby prawidłowo funkcjonować potrzebują również innych pierwiastków, tyle że w znacznie mniejszej ilości – są to tzn. mikroelementy. W diecie człowieka powinno znaleźć się do ok. 100 mg mikroskładników dostarczonych w diecie na dobę. Należą do nich jod, żelazo, fluor, bor, kobalt, miedź, chrom, cynk, mangan, molibden i selen. Ich brak może okazać się przyczyną zaburzeń fizjologicznych, ponieważ mikroskładniki wchodzą w skład m. in. enzymów, płynów fizjologicznych (krwi, chłonki), są katalizatorami reakcji chemicznych np. syntezy białka w organizmie, budują hormony, wywierają wpływ na regulację innych narządów. I tu mamy wybór: nasza dieta może być wartościowa, w której oprócz białek, węglowodanów i tłuszczów dostarczymy organizmowi również pierwiastki lub uboga, oparta na przetworzonych produktach, w których ze świecą szukać mikroelementów.  Zdrowa dieta ma nam zapewnić wszystkie niezbędne do funkcjonowania pierwiastki, aby nasz organizm mógł odwdzięczyć się nam szybszym metabolizmem, ładną i gładką cerą, a przede wszystkim brakiem chorób metabolicznych!  

Odżywiamy się dla siebie

To, co spożywamy zależy od nas samych. Pożywienie może wpłynąć na nas korzystnie – uzupełnić powstałe podczas funkcjonowania niedobory składników odżywczych i mikroelementów lub być pozbawione dobrych składników zniszczonych podczas zbyt obfitej obróbki przez producenta. Zdrowo się odżywiając nie musimy sobie niczego odmawiać. Ważne jest to, aby nauczyć się i dokonywać lepszych wyborów. Zamiast smażonych ziemniaków w postaci frytek, przygotujmy wersję pieczonych łódeczek z aromatycznymi przyprawami. Panierowane kotlety zamiast zatopić w wypełnionej tłuszczem patelni możemy również przygotować w piekarniku, delikatnie smarując olejem – skórka nabierze złocistego koloru i będzie chrupiąca. Zamiast ciast wyłącznie z mąki pszennej i z nieograniczoną ilością białego cukru spróbujmy wykorzystać np. pół na pół mąkę pszenną i razową czy pełnoziarnistą, a biały dodatek spróbujmy zastąpić owocami np. pełnym potasu bananem czy słodkimi, wysokobłonnikowymi daktylami. Naleśniki wyśmienicie smakują przygotowane z mąki kukurydzianej zamiast zwykłej. Wybierajmy, modyfikujmy klasyczne przepisy zastępując małowartościowe składniki podobnymi, ale pełnymi minerałów. Takie małe zmiany powodują, że z chęcią sięgamy po zdrowe zamienniki nie rezygnując z ulubionych potraw.

Negatywna reakcja rodziny na zmiany odżywiania

Oczywiście musimy uzbroić się w cierpliwość. Osoby z naszego otoczenia, które nie przywiązują wagi do jakości spożywanych dań z pewnością nie powstrzymają się od nieprzyjemnych komentarzy: „biały makaron smakuje lepiej niż ten brązowy”, „czy naprawdę chcesz czekać 30 minut, aby ugotował się brązowy ryż, biały potrzebuje tylko 15”, „surówka? Nie będę jadać zieleniny, nie jestem królikiem”. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest trzymanie się swojego. To my pracujemy na nasze samopoczucie, wygląd i kondycję ciała. Sami decydujemy, co jest dla nas lepsze i korzystniejsze, pracujemy nad sobą i nikt nie może nam tego zabronić. Jeśli będziemy musieli samodzielnie przygotować sobie posiłek tylko dla siebie – nie martwmy się! To cichy komplement – dbasz o siebie i dobrze karmisz swoje ciało. Nie warto przejmować się opinią innych, którzy nie rozumieją naszego entuzjazmu i radości. Znajdźmy ludzi, którzy tak jak my są zafascynowani dobrem nas samych. Udzielajmy się na portalach, szukajmy nowych rozwiązań i pomysłów. Róbmy to dla siebie, dla własnego dobra. Swoim postępowaniem z pewnością zachęcimy także innych.

Jak zachęcić rodzinę do zmiany żywienia

Z czasem może okazać się, że domownicy dostrzegą urok w kolorowych daniach, które z radością sobie pichcimy i zechcą spróbować naszych potraw. To dopiero komplement! Śmiało zachęćmy ich do wdrożenia zmian i kontynuowania wraz z nami zdrowego stylu życia. Zapoznajmy z własnymi wartościami i zwyczajami, pokażmy przepisy i alternatywne sposoby wykonywania posiłków. Z pewnością domownicy nie przyjmą od razu naszych rad, ale gdyby choć jedna została wykorzystana to nasz mały sukces. Jeśli nie skorzystają niestety nic na to nie poradzimy, ale pozostańmy otwarci na chęć pomocy. Powoli małymi kroczkami, może nieświadomie uda nam się zmienić kilka niekorzystnych nawyków bliskich np. zmiana śmietany 30% na 18% albo zakup żytniego pieczywa w zamian za pszenne bochenki. Nie od razu Rzym zbudowano!

Nasze zmiany są naszym wyborem. Kierujmy się głosem swojego rozumu, własnymi przekonaniami i nie przykładajmy dużej wagi do krytyki płynącej z otoczenia. Dzięki zdrowemu żywieniu zyskamy dobre samopoczucie, a nasza pewność siebie wzrośnie. Jeśli dobrze traktujemy siebie nie mamy powodu, by przejmować się opinią ludzi, bo sami dobrze wiemy co dla nas jest najlepsze. Powodzenia!

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Wpływ otoczenia i rodziny na…

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek dlaczego nie udaje Ci się zmienić nawyków? Mimo wielu podjętych prób nadal wracasz do starych przyzwyczajeń? Warto zdać sobie sprawę, że otoczenie, w którym się wychowałeś… Czytaj dalej...

Mechanizm działania nawyków. Zamień złe…

Zobacz w jaki sposób możesz kontrolować swoje nawyki. Czytaj dalej...
dzieci

Aktywne fizycznie mamy mają aktywne…

Okazuje się, że aktywność ruchowa dziecka jest silnie uzależniona od trybu życia, jaki prowadzi jego matka. Czytaj dalej...

Zdrowy styl życia to mój…

Styl życia to nie tylko zmiana odżywiania, ale to wybór zmiany swojej codzienności. Dlaczego tak trudno wprowadzić go w życie? I od czego zacząć? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    Zdrowa dieta

    Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

    Znaczenie zrównoważonej diety w zdrowym stylu życia

    Nawyki żywieniowe

    8 wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania

    Nawyki żywieniowe

    24 proste wskazówki, dzięki którym Twoja dieta będzie zdrowsza

    białko

    Nadmiar białka w diecie – objawy i skutki

    Top 15 – jak być fit?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.