Właściwości i zastosowanie siemienia lnianego. Dobre nie tylko na zaparcia
Aktualizacja: 30 kwietnia, 2024
Siemię lniane, jak już mówiliśmy to nasiona lnu zwyczajnego koloru szaro-brązowego o płaskim kształcie i niewielkich rozmiarach oraz nieco śliskiej powierzchni. Po zalaniu wodą pęcznieją i otaczają się śluzem. Z lnu można produkować wiele różnych produktów o licznych walorach odżywczych i zdrowotnych.
Siemię lniane – właściwości
Siemię lniane to bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin: z grupy B, E, a także minerałów: wapnia, magnezu, żelaza i cynku.
Siemię lniane jest naturalnym produktem, który wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Szczególnie jest to zauważalne w dolegliwościach przewodu pokarmowego. Pomaga w przypadku nieżytu żołądka i dwunastnicy. Eliminuje zaparcia oraz działa łagodząco w chorobie wrzodowej. Powstały śluz oblepia ściany błony śluzowej przewodu pokarmowego i łagodzi wszelkie podrażnienia, stany zapalne. Poprawia perystaltykę jelit, a także pomaga w czasie biegunki. Jest także środkiem wykorzystywanym w leczeniu dolegliwości nadkwasoty oraz łagodzi objawy związane ze stanem zapalnym oskrzeli czy gardła.
Poza tym, siemię lniane daje poczucie sytości, zapobiega wzdęciom i poprawia komfort po spożyciu nawet ciężkostrawnych potraw. Siemię posiada właściwości grzybobójcze i antyutleniające. Korzystnie wpływa na objawy menopauzy. Udowodniono także jego właściwości antynowotworowe.
Przeczytaj również nasz artykuł na temat złotego lnu!
Siemię lniane – zastosowanie
Siemię lniane można kupić w formie całych nasionek lub zmielonych. Mielić siemię można samemu w domu i dodawać do płatków, jogurtu, sałatek czy domowej roboty pieczywa (choć tutaj sprawdzają się także całe nasiona).
Nasiona lnu posiadają liczne zastosowanie w wielu stanach chorobowych. Dodatkowo wzmacniają i poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Działają łagodząco na błonę śluzową i wspomaga trawienie pokarmu. Stosowane są także w dietach odchudzających, jako naturalny suplement dający uczucie sytości. Oprócz wielu zastosowań zdrowotnych, siemię z powodzeniem wykorzystuje się w kosmetyce, nawilżając włosy oraz poprawiając wygląd skóry.
Siemię lniane a zaparcia
Siemię lniane zalane wodą, pęcznieje i tworzy swoisty kisiel. Taka mikstura jest sprawdzonym sposobem na biegunki. 2–3 łyżki siemienia lnianego należy zalać szklanką ciepłej wody i tak pozostawić na około godzinę. Następnie odcedzić i pić powstałą miksturę kilka razy dziennie. Dodatek miodu do tak powstałego kisielu będzie świetnym remedium na dolegliwości górnych dróg oddechowych. Wtedy należy spożywać siemię wraz z nasionkami.
Na podrażnienia układu pokarmowego można przygotować odwar z nasion lnu. Łyżkę siemienia lnianego należy zalać szklanką letniej wody i gotować pod przykryciem około 15 minut. Następnie należy odwar odstawić i przecedzić. Taką miksturę można pić dwa razy dziennie.
Śluz powstający po namoczeniu siemienia lnianego nie traci lepkości, dzięki czemu dociera do jelita grubego i ułatwia przemieszczanie się mas kałowych. W czasie zaparć dobrze jest spożywać siemię rano, natomiast gdy zaparcia są przewlekłe, można je stosować rano i wieczorem.
Siemię lniane dzięki swym właściwościom jest stosowane w wielu dolegliwościach, najczęściej związanych z problemami układu pokarmowego. Nie tylko wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, ale także świetnie sprawdza się jako środek upiększający włosy, skórę i paznokcie.
To prawda, siemie lniane na zaparcia jest naprawde super. Ja sam pilem je w takiej gotowej mieszance i rzeczywiscie ogolnie dzialalo to super na jelita i poprawialo ich stan zdrowia.