Nasiona Chia – kalorie, zastosowanie i cudowne właściwości pokarmu Azteków
Aktualizacja: 15 kwietnia, 2024
Popularne wśród osób, które na co dzień propagują zdrową żywność, nasiona Chia stanowią bogaty w substancje odżywcze dodatek do potraw. Zawierają bardzo duże ilości kwasów omega-3, żelaza czy wapnia.
Nasiona Chia produkowane są przez roślinę – szałwię hiszpańską, którą uprawiali Aztecy już w czasach prekolumbijskich, upatrując w niej cudownych mocy leczniczych.
Jak nazywają się nasiona chia po polsku?
Najbardziej rozpowszechnioną nazwą są nasiona Chia. Po polsku – owoce szałwii hiszpańskiej są już mniej znane. Nie każdy wie, że to właśnie z tej rośliny pochodzą te cenne nasiona. Biorąc pod uwagę ich cenne właściwości, warto wiedzieć o nich nieco więcej. Najważniejsze informacje znajdziesz w dalszej części artykułu.
Nasiona Chia
Szałwia indyjska (łac. Salvia hispanica L.) pochodzi z okolic Meksyku i Gwatemali. Posiada długie i szerokie liście, a kwiaty barwę fioletową lub białą zebrane w postaci okółka na końcach pędów. Owoce szałwii hiszpańskiej zawierają wiele małych, owalnych ziarenek o długości około 2 mm. Przybierają kolor szary, biały, czarny oraz brązowy.
Nasiona służą do przygotowywania napojów oraz żywności.
Nasiona Chia – właściwości
Nasiona Chia zawierają przede wszystkim cenne kwasy omega-3 (30%) oraz omega-6 (40%). Są to odpowiednie proporcje, które dostarczone wraz z pożywieniem stanowią niezwykle ważny element profilaktyki wielu chorób. Ziarna są bogatym źródłem kwasów ALA – kwas alfa-linolenowy, który należy do pożądanych kwasów omega-3. Oprócz tego zawierają długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy (LCT), stanowiące ważną substancję w żywieniu człowieka.
Nasiona Chia są źródłem potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów. Zawierają bogate pokłady żelaza, magnezu, fosforu oraz cynku. Posiadają większą ilość wapnia niż samo mleko. Poza tym w składzie małych nasionek znajdziemy sporą ilość witamin: E, B1, B3.
Nasiona Chia polecane są osobom, które cierpią na zaparcia, gdyż zawierają bardzo duże ilości błonnika (do 25%), usprawniającego pracę i wspomagającego ruchy robaczkowe jelit. Dzięki błonnikowi nasiona Chia pomagają walczyć z otyłością i nadwagą, stanowiąc wspaniały suplement diety.
Ziarna zawierają duże pokłady pełnowartościowego białka (około 20%), które jest bardzo ważne w diecie, szczególnie osób będących na dietach wegetariańskich i wegańskich.
Za sprawą kwasu chlorogenowego, kawowego oraz flawonoidów, nasiona Chia stanowią cenne źródło przeciwutleniaczy, które hamują działanie wolnych rodników.
Nasiona Chia – IG
Poza tym cieszyć się mogą z właściwości tych nasion diabetycy. Nasiona Chia IG, czyli indeks glikemiczny, mają niski. Ponadto spowalniają one wchłanianie cukru we krwi i uczestniczą w regulowaniu stężenia glukozy w organizmie. Nasiona Chia IG, czyli indeks glikemiczny, mają niski. Wiele osób zauważa także znaczny spadek ciśnienia tętniczego. Ponadto dają uczucie sytości na dłużej, gdyż nasiona Chia wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie.
Nasiona Bio Chia
Na rynku dostępne są także nasiona Bio Chia. Pochodzą one z upraw ekologicznych. Produkty te oznaczone są stosownym certyfikatem, który daje Ci gwarancję wysokiej jakości nasion. Przy ich uprawie nie korzystano z chemicznych nawozów ani innych środków ochrony roślin. Masz wówczas gwarancję, że żadne toksyczne substancje nie przedostaną się do Twojego organizmu.
Nasiona Chia – cena
Warto zaopatrzyć się w nasiona Chia. Cena nie jest wcale wysoka. Kilogram nasion można już dostać za 12–15 zł. Oczywiście nasiona Bio Chia będą stosunkowo droższe. Trzeba się liczyć z kosztem ok. 12–17 zł za 500 g.
Nasiona Chia – kalorie
Wartość energetyczna nasion Chia przedstawia się następująco: 486 kcal na 100 g produktu. Ziarna szałwii hiszpańskiej nie są żywnością niskokaloryczną, jednak patrząc całościowo na ich skład i wartości odżywcze z całą pewnością można powiedzieć, że nasiona Chia kalorie mają zdrowe i dobre!
Nasiona Chia – zastosowanie
Nasiona Chia znajdują zastosowanie w kuchni. Można je jeść osobno w całości oraz jako dodatek do musli, owsianki, jogurtu, stanowią bardzo zdrową przekąskę. Świetnie nadają się do sporządzania koktajli, zup, a nawet do wypieku chleba. Po zalaniu gorącą wodą mają konsystencję żelu, podobną do siemienia lnianego.
Znajdują szerokie zastosowanie w codziennym życiu posiadając wiele właściwości zdrowotnych. Pomagają w walce z otyłością i nadwagą, polecane osobom z zaparciami, ze względu na wysoką zawartość błonnika usprawniającego trawienie. Zapewniają także uczucie sytości.
Sportowcy też często i chętnie korzystają z właściwości nasion Chia. Nawilżają organizm od środka i zwiększają wydolność. Polecane są także osobom narażonym na stres, przemęczenie, ze względu na dużą zawartość cennych minerałów oraz witamin. Dzisiaj wiele osób cierpi z powodu stresu i przemęczenia, a aktywność fizyczna jest jednym z najlepszych sposobów na radzenie sobie ze stresem.
Nasiona Chia ile dziennie
Dzienna porcja nasion chia nie powinna przekraczać 2-3 łyżek dziennie, spożywając zarówno w oryginalnej postaci, jak i zmielone na mąkę. Nasiona chia świetnie nadają się do smoothie, owsianki czy sałatki owocowej z dodatkiem jogurtu. Po prostu dodaj kilka łyżek nasion do swoich upodobań.
Pudding Chia – proporcje i przepis
Bardzo popularną przekąską jest pudding chia. Proporcje wszystkich składników potrzebnych do jego przygotowania znajdziesz w filmiku poniżej.
Nasiona Chia to zdrowa żywność, która doceniona była już w odległych czasach przez Azteków. Dzisiaj powracają i mają do zaoferowania wiele dobrego. Składniki odżywcze, witaminy, minerały, cenne kwasy tłuszczowe, idealnie wkomponowują się w codzienną dietę i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Literatura:
Źródło filmu:
Naturalnie Słodko, Deser w 5 minut – pudding chia, bardzo czekoladowy, [dostęp on-line] https://www.youtube.com/watch?v=jdhK1ewznYo
NASIONA Chia od 2 tygidni pije .Na 2 szklanki wody dodaje 2lyzki nasion 1 lyzka miodu i sok z calej lemonki.Napoj jest bardzo pyszny i chetnie go pijemy.