Przepis na kaszę jaglaną z musem truskawkowym

To jest łatwe Idealne na Podwieczorek
🕣 < 1 min czytania

Kasza jaglana to produkt, który powinien znaleźć się w diecie każdego dziecka. Jest dobry źródłem witamin z grupy B, witaminy PP, żelaza, wapnia oraz błonnika. Zawiera wysoką zawartość białka oraz węglowodanów złożonych, jest produktem lekkostrawnym. Kasza jaglana jest zasadotwórcza, czyli pożądana w naszym jadłospisie, ze względu na to, że dieta większości dzieci i dorosłych obfituje w składniki kwasotwórcze (nabiał, pieczywo, mięso, cukier). Ma właściwości usuwania nadmiaru śluzu z organizmu, dlatego jest niezastąpiona przy infekcjach dróg oddechowych. Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, ze względu na to może być jednym z pierwszych posiłków w diecie dziecka (6-7 miesiąc życia).

Dzisiaj polecam Wam smaczny, prosty w przygotowaniu deser z kaszy jaglanej z musem truskawkowym.

Składniki
🕣 < 1 min czytania

Przepis na 2 porcje

Kasza jaglana – 1/2 szklanki

Truskawki – 250 g

Miód – 1 łyżka

Mleko 2% – 1 szklanka

Jogurt naturalny 2% – 2 łyżki

0/5 (0 Reviews)

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą. Do rondelka wlać mleko, a następnie wsypać kaszę, gotować około 20 minut (kilkukrotnie przemieszać), tak, aby mleko zostało wchłonięte. Truskawki umyć, oderwać szypułki, a następnie pokroić w plastry. Dodać miód oraz jogurt naturalny, całość zmiksować. Ugotowaną kaszę polać musem truskawkowym.

P1080897

P1080900

Smacznego!

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *