Przepis na kaszę jaglaną z musem truskawkowym
Kasza jaglana to produkt, który powinien znaleźć się w diecie każdego dziecka. Jest dobry źródłem witamin z grupy B, witaminy PP, żelaza, wapnia oraz błonnika. Zawiera wysoką zawartość białka oraz węglowodanów złożonych, jest produktem lekkostrawnym. Kasza jaglana jest zasadotwórcza, czyli pożądana w naszym jadłospisie, ze względu na to, że dieta większości dzieci i dorosłych obfituje w składniki kwasotwórcze (nabiał, pieczywo, mięso, cukier). Ma właściwości usuwania nadmiaru śluzu z organizmu, dlatego jest niezastąpiona przy infekcjach dróg oddechowych. Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, ze względu na to może być jednym z pierwszych posiłków w diecie dziecka (6-7 miesiąc życia).
Dzisiaj polecam Wam smaczny, prosty w przygotowaniu deser z kaszy jaglanej z musem truskawkowym.
Przepis na 2 porcje
Kasza jaglana – 1/2 szklanki
Truskawki – 250 g
Miód – 1 łyżka
Mleko 2% – 1 szklanka
Jogurt naturalny 2% – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą. Do rondelka wlać mleko, a następnie wsypać kaszę, gotować około 20 minut (kilkukrotnie przemieszać), tak, aby mleko zostało wchłonięte. Truskawki umyć, oderwać szypułki, a następnie pokroić w plastry. Dodać miód oraz jogurt naturalny, całość zmiksować. Ugotowaną kaszę polać musem truskawkowym.
Smacznego!