Przepis na śniadanie mistrzów
Śniadanie mistrzów, czyli owsianka z bakaliami oraz miodem. To idealne bogato-błonnikowe danie, o wysokiej wartości odżywczej, które jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, a spożyte wraz z produktem mlecznym dostarczy Wam kompleks niezbędnych aminokwasów. Owsianka jest źródłem witaminy B1 i kwasu pantotenowego, który wpływa na prawidłowy przebieg procesu uwalniania energii oraz zapobiega przemęczeniu zarówno podczas wysiłku fizycznego i umysłowego. Doskonale sprawdzi się w jadłospisie sportowców oraz osób na diecie redukcyjnej.
Płatki owsiane – 5 łyżek
Mleko 1,5% – 1 szklanka
Orzechy nerkowca – 5 sztuk
Migdały – 5 sztuk
Siemię lniane – 1 łyżka
Sezam – 1 łyżeczka
Słonecznik – 1 łyżeczka
Żurawina suszona – 6 sztuk
Miód (naturalny) – 1 łyżeczka
Jabłko – 2 plastry
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane oraz siemię lniane wsypać do garnka, zalać mlekiem, gotować około 10 minut, a następnie odstawić na około 7 minut, aby mleko zostało do końca wchłonięte. Owsiankę wyłożyć do miseczki, na wierzchu ułożyć plastry jabłka przekrojone na pół, orzechy nerkowca oraz migdały. Posypać sezamem, słonecznikiem i posiekaną suszoną żurawiną. Całość polać miodem.
Owsiankę można podawać z dowolnymi świeżymi owocami np. truskawkami, malinami, borówkami itp.
Smacznego!