Jagody goji. Poznajmy właściwości i zastosowanie „super owoców”
Aktualizacja: 5 marca, 2018
Na świecie rośnie mnóstwo roślin, których owoce nie są przez nas znane. Wiele z nich od tysięcy lat stosowano w medycynie ludowej w odległych zakątkach świata, gdzie wykorzystywano ich lecznicze właściwości. Do takich owoców należą właśnie jagody goji.
Jagody goji to około 2 cm, owalne owoce o jasnoczerwonej barwie. Charakteryzują się słodko-kwaśnym, czasem cierpkim smakiem. Źródłem jagód jest krzew o nazwie Kolcowój pospolity. Uprawiany jest na szeroką skalę w Chinach w rejonie Ningxia, ale także w Mongolii, Korei oraz na Tajwanie.
Jagody goji
Z jagodami goji wiąże się wiele starożytnych legend. Jedna z nich opowiada o mężczyznach podróżujących karawaną po Jedwabnym Szlaku. Pewnego dnia zatrzymali się w gospodzie na odpoczynek. Spotkali w niej młodą kobietę, sprzeczającą się ze starszym mężczyzną. Dowiedzieli się, iż młoda kobieta ma ponad 300 lat, a starszy mężczyzna jest jej wnukiem! Kobieta namawiała wnuka do spożywania życiodajnych owoców. Kupcy zainteresowali się ową magiczną rośliną. Jak się okazało kobieta w każdej porze roku jadła inną część rośliny. Wiosną spożywała liście – esencję niebiańskiego ziela, latem kwiaty – ziele długowieczności, jesienią owoce – wilczą jagodę, a zimą korę z korzeniami – skórę i kości z ziemi. Dzięki zachowaniu odpowiedniej kolejności kobieta cieszyła się długim życiem w zdrowiu i szczęściu.
Jagody goji – właściwości
Najważniejszymi związkami, występującymi w jagodach są karotenoidy (do 0,5 % suchej masy). Nadają one owocom charakterystyczną pomarańczowoczerwoną barwę. W największej ilości występuje zeaksantyna (do 56 % całkowitej zawartości karotenoidów), ale obecny jest również beta-karoten, likopen czy kryptoksantyna. Jagody goji bogate są w różnorodne składniki odżywcze takie jak: aminokwasy (prolina, tauryna), nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy – w największej ilości witaminę C, a także tokoferol, niacynę, ryboflawinę. Ponad to, jagody zawierają beta-sitosterol – czynnik przeciwzapalny i obniżający poziom cholesterolu. Spośród składników mineralnych w jagodach goji obecne są takie pierwiastki jak: potas, magnez, wapń, selen, żelazo, fosfor, cynk oraz rzadko występujący german. Jagody zawierają bioaktywne składniki roślinne, czyli polifenole, które zwalczają wolne rodniki. Przeprowadzono badania, w których wykazano wysoką zawartość kwercetyny, rutyny, kwasu chlorogenowego, kawowego oraz p-kumarowego. Jagody zwierają również kwasy organiczne tj. jabłkowy i cytrynowy.
Liczne badania owoców kolcowoju pospolitego wykazały następujące właściwości:
- przeciwmiażdżycowe – obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz trójglicerydów,
- ochronne na siatkówkę oka – dzięki obecności luteiny i zeaksantyny, pochłaniających promienie słoneczne,
- przeciwutleniające.
Jagody goji – zastosowanie
W tradycyjnej medycynie i kuchni chińskiej jagody są znane od ponad 2000 lat. Wykorzystywano je jako dodatek do różnorodnych potraw warzywnych, mięsnych, a także do zup. Obecnie w kuchni chińskiej suszone jagody przed spożyciem poddawane są obróbce termicznej. Konsumowane są jako dodatek do ryżu, wieprzowiny oraz warzyw. Z jagód często sporządza się herbatkę z kwiatami chryzantem, jujubą lub dodaje się je do herbaty typu Pu-erh. W Chinach z owoców goji produkuje się wino, a nawet piwo. Owoce kolcowoju pospolitego dostępne są w sprzedaży na całym świecie. Najczęściej spożywa się je w postaci suszonej jako przekąskę. Na rynku dostępne są soki, olej z nasion, jagody w polewie jogurtowej lub czekoladowej oraz jagody sproszkowane.
Jagody goji są postrzegane w wielu krajach, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, jako wartościowy składnik diety prozdrowotnej. Od pewnego czasu zaliczane są do grona superowoców (super fruits), które charakteryzują się udowodnioną, wysoką aktywnością biologiczną. Należy jednak pamiętać, że mimo licznych zalet, jagody goji mają także wady. Kobiety w ciąży oraz karmiące powinny wystrzegać się diety, w której obecne są te owoce, ze względu na zawartość betainy. Warto również wspomnieć, że odnotowano przypadki reakcji alergicznych oraz interakcji składników goji z lekami przeciwzakrzepowymi.
Ja tylko chciałabym prosić ,dla mego zdrowia psychicznego 🙂 , aby poprawić błąd w wyrazie „spożywać”! Pisze się przez „ż” na miłość boską!
W trosce o moje zdrowie psychiczne proszę o poprawę pani nicku czyli imienia, pisze się Kasia, a nie Kaisa.
W trosce o Pani zdrowie psychiczne, poprawiliśmy literówkę. Dziękujemy za zwrócenie uwagi. 🙂