Owoce jagodowe i ich wpływ na zdrowie. Różnice pomiędzy borówką amerykańską a jagodą
Aktualizacja: 22 maja, 2024
Owoce jagodowe kojarzą się nam z pełnią sezonu letniego. Przyjmują barwę od ciemnoczerwonej przez fioletową do czarnej. W zależności od rodzaju są mniej lub bardziej słodkie i kwaśne. Na pewno każdy z nas słyszał chociaż o jednej ze zdrowotnych właściwości tych cudownych darów natury.
Owoce jagodowe
Do owoców jagodowych zaliczane są m.in. maliny, borówki, jeżyny, poziomki, jagody, owoce czarnego bzu, brusznicy, aronii, czarnej porzeczki i głogu. Te niepozorne, małe owoce zawierają w sobie wiele ważnych dla organizmu substancji. Naturalne barwniki, antyoksydanty, taniny, pektyny, witamina C, łatwo przyswajalne cukry, magnez, wapń, potas, żelazo – to najważniejsze ze składników, dzięki którym owoce jagodowe wykazują dużą aktywność przeciwutleniającą, właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, odkwaszające, wzmacniające odporność, chroniące przed występowaniem chorób wywołanych stresem antyoksydacyjnym oraz wpływające na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ich prozdrowotne właściwości są znane od bardzo dawna. Dzięki nim znalazły zastosowanie w gastronomii, kosmetyce oraz przemyśle farmaceutycznym.
Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska, zwana inaczej borówką wysoką (Vaccinium corymbosum), pochodzi z Ameryki Północnej. Obecnie można ją spotkać w wielu krajach, m.in. Nowej Zelandii, Japonii, Chile oraz w całej Europie (także w Polsce). Wykazuje wiele leczniczych właściwości, m.in.:
- działa przeciwutleniająco, neutralizuje tworzenie się wolnych rodników,
- chroni przed powstawaniem chorób nowotworowych i cywilizacyjnych,
- kwas foliowy w niej zawarty wspomaga prawidłowy rozwój cewy nerwowej, zapobiega rakowi szyjki macicy,
- kwas egalowy przeciwdziała nowotworom przełyku, krtani i płuc,
- zapobiega marskości wątroby,
- polepsza funkcjonowanie narządu wzroku, stosowana w leczeniu zaćmy,
- poprawia parametry krwi, obniża poziom “złego” cholesterolu (frakcji LDL).
Właściwości zdrowotne jagody
Jagoda czarna (Vaccinium myrtillus L.), potocznie zwana jagodą, czernicą lub czarną borówką, występuje w polskich lasach i górach. Wspomaga leczenie wielu schorzeń i przypisuje się jej dobroczynne działanie na zdrowie.
Oto niektóre z jej właściwości:
- działa lekko przeczyszczająco, przynosi ulgę w problemach z zaparciami (suszone owoce wykazują zupełnie odwrotne działanie),
- neutralizuje toksyny i utrudnia ich wchłanianie przez jelita,
- przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników, zapobiega nowotworom,
- dzięki zawartości mirtyliny (przeciwutleniacza z rodziny antocyjanów) wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych i wraz z żelazem zapobiega anemii przyczyniając się do produkcji czerwonych krwinek,
- obniża poziom glukozy we krwi,
- poprawia widzenie, pomaga w leczeniu chorób siatkówki oka.
Borówka amerykańska czy jagoda – co jest zdrowsze?
Według badań naukowych jagoda zawiera więcej garbników, ma silniejsze właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz posiada lepszy potencjał antyoksydacyjny niż borówka amerykańska. Ponadto zawiera w swoim składzie glikozydy, które obniżają poziom glukozy we krwi. Z kolei borówka amerykańska wykazuje większą skuteczność w zapobieganiu marskości wątroby i niektórych nowotworów.
Podsumowując zarówno jagoda, jak i borówka amerykańska wykazują bardzo wiele korzystnych właściwości na organizm i charakteryzują się bogatym składem. Ciężko określić jednoznacznie, która z nich jest zdrowsza. Jedno można powiedzieć na pewno, w sezonie warto sięgać zarówno po jedną, jak i po drugą.
Literatura:
Czech A., Rusinek E., Merska, M., 2011. Zawartość wybranych biopierwiastków w owocach i sokach z owoców jagodowych. Probl. Hig. Epidemiol., 92 (4), s. 836 – 839
Szajdek A., Borowska J., 2004. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (41), s. 5 – 28
Witkowska A., Zujko M.E., 2009. Aktywność antyoksydacyjna owoców leśnych. Bromat. Chem. Toksykol., XLII, 3, s, 900 – 903