bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Owoce jagodowe i ich wpływ na zdrowie. Różnice pomiędzy borówką amerykańską a jagodą

Owoce jagodowe i ich wpływ na zdrowie. Różnice pomiędzy borówką amerykańską a jagodą

Owoce jagodowe, wpływ na zdrowie czym się różni jagoda od borówki amerykańskiej
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 22 maja, 2024

Owoce jagodowe kojarzą się nam z pełnią sezonu letniego. Przyjmują barwę od ciemnoczerwonej przez fioletową do czarnej. W zależności od rodzaju są mniej lub bardziej słodkie i kwaśne. Na pewno każdy z nas słyszał chociaż o jednej ze zdrowotnych właściwości tych cudownych darów natury.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Owoce jagodowe
  • Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej
  • Właściwości zdrowotne jagody
  • Borówka amerykańska czy jagoda – co jest zdrowsze?

Owoce jagodowe

Do owoców jagodowych zaliczane są m.in. maliny, borówki, jeżyny, poziomki, jagody, owoce czarnego bzu, brusznicy, aronii, czarnej porzeczki i głogu. Te niepozorne, małe owoce zawierają w sobie wiele ważnych dla organizmu substancji. Naturalne barwniki, antyoksydanty, taniny, pektyny, witamina C, łatwo przyswajalne cukry, magnez, wapń, potas, żelazo – to najważniejsze ze składników, dzięki którym owoce jagodowe wykazują dużą aktywność przeciwutleniającą, właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, odkwaszające, wzmacniające odporność, chroniące przed występowaniem chorób wywołanych stresem antyoksydacyjnym oraz wpływające na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ich prozdrowotne właściwości są znane od bardzo dawna. Dzięki nim znalazły zastosowanie w gastronomii, kosmetyce oraz przemyśle farmaceutycznym.

Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska, zwana inaczej borówką wysoką (Vaccinium corymbosum), pochodzi z Ameryki Północnej. Obecnie można ją spotkać w wielu krajach, m.in. Nowej Zelandii, Japonii, Chile oraz w całej Europie (także w Polsce). Wykazuje wiele leczniczych właściwości, m.in.:

  • działa przeciwutleniająco, neutralizuje tworzenie się wolnych rodników,
  • chroni przed powstawaniem chorób nowotworowych  i cywilizacyjnych,
  • kwas foliowy w niej zawarty wspomaga prawidłowy rozwój cewy nerwowej, zapobiega rakowi szyjki macicy,
  • kwas egalowy przeciwdziała nowotworom przełyku, krtani i płuc,
  • zapobiega marskości wątroby,
  • polepsza funkcjonowanie narządu wzroku, stosowana w leczeniu zaćmy,
  • poprawia parametry krwi, obniża poziom “złego” cholesterolu (frakcji LDL).

Właściwości zdrowotne jagody

Jagoda czarna (Vaccinium myrtillus L.), potocznie zwana jagodą, czernicą lub czarną borówką, występuje w polskich lasach i górach. Wspomaga leczenie wielu schorzeń i przypisuje się jej dobroczynne działanie na zdrowie.

Oto niektóre z jej właściwości:

  • działa lekko przeczyszczająco, przynosi ulgę w problemach z zaparciami (suszone owoce wykazują zupełnie odwrotne działanie),
  • neutralizuje toksyny i utrudnia ich wchłanianie przez jelita,
  • przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników, zapobiega nowotworom,
  • dzięki zawartości mirtyliny (przeciwutleniacza z rodziny antocyjanów) wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych i wraz z żelazem zapobiega anemii przyczyniając się do produkcji czerwonych krwinek,
  • obniża poziom glukozy we krwi,
  • poprawia widzenie, pomaga w leczeniu chorób siatkówki oka.

Borówka amerykańska czy jagoda – co jest zdrowsze?

Według badań naukowych jagoda zawiera więcej garbników, ma silniejsze właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz posiada lepszy potencjał antyoksydacyjny niż borówka amerykańska. Ponadto zawiera w swoim składzie glikozydy, które obniżają poziom glukozy we krwi. Z kolei borówka amerykańska wykazuje większą skuteczność w zapobieganiu marskości wątroby i niektórych nowotworów.

Podsumowując zarówno jagoda, jak i borówka amerykańska wykazują bardzo wiele korzystnych właściwości na organizm i charakteryzują się bogatym składem. Ciężko określić jednoznacznie, która z nich jest zdrowsza. Jedno można powiedzieć na pewno, w sezonie warto sięgać zarówno po jedną, jak i po drugą.

Literatura:

Czech A., Rusinek E., Merska, M., 2011. Zawartość wybranych biopierwiastków w owocach i sokach z owoców jagodowych. Probl. Hig. Epidemiol., 92 (4), s. 836 – 839

Szajdek A., Borowska J., 2004. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (41), s. 5 – 28

Witkowska A., Zujko M.E., 2009. Aktywność antyoksydacyjna owoców leśnych. Bromat. Chem. Toksykol., XLII, 3, s, 900 – 903

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Małgorzata Mleko , Psychodietetyk i żywieniowiec
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Owoce cytrusowe – bogactwo witamin

Pomarańcze, cytryny, grejpfruty, owoce cytrusowe warto jeść nie tylko zimą. Wzmacniają nie tylko odporność, ale także wpływają na kondycję całego organizmu! Czytaj dalej...

Owoce jagodowe – właściwości i…

Borówki, poziomki, jagody, jeżyny czy maliny – któż z nas ich nie lubi? Owoce jagodowe są smaczne, małokaloryczne a barwik odpowiedzialny za ich żywy kolor jest źródłem korzystnych dla zdrowia… Czytaj dalej...

Borówka amerykańska i jej wpływ…

Borówka amerykańska, choć pochodzi z Ameryki Północnej, to w Polsce z łatwością ją znajdziemy, a nawet samodzielnie wyhodujemy. Powoli zbliża się sezon na te pyszne owoce, warto więc wiedzieć, co… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce jagodowe

    owoce jagodowe
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    owoce jagodowe

    Smaczne przepisy z truskawkami

    owoce

    Wiśnie – odmiany, właściwości. Wiśnie suszone, mrożone. Przetwory z wiśni

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.