Ocet z kwiatów czarnego bzu nie tylko do potraw

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Ocet z czarnego bzu jest niezwykle aromatyczny. Stosowany najczęściej w kuchni, ale sprawdza się także jako naturalny kosmetyk. Świetnie pielęgnuje skórę, oczyszcza, a także wzmacnia i poprawia kondycję włosów.

Ocet znajduje zastosowanie przy leczeniu przeziębień, chorobach górnych dróg oddechowych oraz łagodzi ból i stany zapalne w chorobie reumatycznej stawów. Idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek.

Ocet z kwiatów czarnego bzu – właściwości

Kwiaty czarnego bzu oraz produkowany z nich ocet są bogactwem witamin i minerałów niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zawierają między innymi witaminy: A, C, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6). Taki skład wpływa na wzmocnienie i poprawę wzroku, chroniąc przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, odpowiada za poprawę elastyczności i struktury naczyń krwionośnych, podnosi odporność organizmu. Witaminy z grupy B uczestniczą w metabolizmie komórek, korzystnie wpływając na ich wzrost i rozwój.

W occie z kwiatów czarnego bzu znajdujemy także cenne składniki mineralne: potas, wapń miedź, mangan, żelazo, magnez, sód oraz cynk i fosfor. Wszystkie te składniki odpowiadają za prawidłowy metabolizm komórek organizmu, wpływają na mineralizację i wzmocnienie układu kostnego, odpowiednie napięcie mięśni i ich kurczliwość. Żelazo zapobiega niedokrwistości, a wiele z pierwiastków śladowych uczestniczy w reakcjach enzymatycznych jako kofaktory. Żelazo jest jednym ze składników, których nie może zabraknąć w diecie kobiet.

Oprócz tak ważnych składników, ocet z kwiatów czarnego bzu zawiera:  olejki eteryczne, flawonole, kwasy: kawowy (posiada właściwości przeciwzapalne, antyagregacyjne oraz żółciopędne), ferulowy (dezaktywujący wolne rodniki) oraz flawonoidy (pełniące rolę przeciwutleniaczy) niezwykle ważne dla organizmu człowieka substancje. Zawiera również korzystnie wpływające na mięsień sercowy sterole, garbniki i śluzy oraz cholinę, która posiada właściwości obniżające ciśnienie tętnicze krwi i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie.

Ocet z kwiatów czarnego bzu posiada właściwości wykrztuśne, przeciwzapalne, łagodzące ból, rozrzedzające katar oraz wzmacniające odporność. Dlatego tak często stosowany jest w stanach chorobowych w okresie przeziębień i osłabionej odporności. Łagodząc stany zapalne, nierzadko wykorzystywany jest w przypadku chorób reumatycznych, a zawartość antyoksydantów, powoduje unieszkodliwianie wolnych rodników. Działa oczyszczająco, moczopędnie, a także polepsza wygląd skóry i włosów.

Ocet z kwiatów czarnego bzu – przepis

Baldachy kwiatu czarnego bzu powinno się zbierać w pogodne, suche dni. Najlepiej obcinać większe gałązki z kwiatostanów.

Przepis na ocet z czarnego bzu
Przygotowanie: Do wcześniej przygotowanego słoiczka, przenosimy już oczyszczone kwiaty bzu czarnego i zalewamy octem, winnym lub jabłkowym (około 1 szklanka na 1 baldach). Następnie należy szczelnie zamknąć słoik i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na kilka dni. Należy co jakiś czas wstrząsnąć zawartością słoika. Po kilku dniach następuje odsączenie i odcedzenie kwiatów. Tak powstały ocet przelać należy do ciemnej, szklanej butelki, a następnie szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.
rozwiń

Ocet z kwiatów czarnego bzu to zdrowy i aromatyczny dodatek w kuchni, który wspiera nasze zdrowie. Posiada bogaty i odżywczy skład, który wspomaga pracę całego organizmu oraz korzystnie wpływa na urodę.

Dla porównania dowiedz się więcej o syropie z kwiatów czarnego bzu.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

14.03.2015

Autor artykułu:

Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał Dyplomowany dietetyk i biotechnolog

Ukończyła dietetykę na Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz biotechnologię ze specjalizacją analityka biotechnologiczna na Uniwersytecie Rolniczym. W ramach programu Erasmus studiowała na Universitat Politecnica de Valencia w Hiszpanii. Praktykę zawodową zdobyła w laboratorium biologii molekularnej w Insituto de Conservacion y Mejora de la Agrodiversidad Valenciana, UPV w Hiszpanii. Swoje badania ściśle wiąże z zainteresowaniami krażącymi wokół tematu komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej oraz sportowej, a także bioinżynierii komórek. Interesuje się zdrowym stylem życia, który w pełni praktykuje na co dzień. Wśród uprawianych przez nią sportów dominuje bieganie, pływanie oraz jazda na nartach. Swoją pasję do pracy badawaczej dzieli z zamiłowaniem do podrózy, zwierząt i tańca.

Dodaj do ulubionych