Herbata, nalewka i napar z imbiru – niezawodna broń w walce z przeziębieniem

16 18 20

Znana przez wielu jako aromatyczna przyprawa do potraw, jest rośliną wykorzystywaną od lat w naturalnej medycynie wschodu. Posiada wiele leczniczych właściwości.

Imbir można spożywać na surowo jako dodatek do wielu potraw. Przyrządzona herbata oraz napar z imbiru wykazuje wiele cennych właściwości, a nalewka nie tylko świetnie smakuje, ale dobrze rozgrzewa i usprawnia trawienie.

Imbir – właściwości

Pikantny, dość ostry w smaku imbir jest domowym sposobem na wiele przypadłości. Pomaga leczyć stany zapalne stawów i łagodzić ich bóle oraz zmniejszać obrzęki. Jest polecany w profilaktyce chorób serca, gdyż zmniejsza i hamuje powstawanie zakrzepów krwi, uniemożliwiając agregację płytek krwi. Rozgrzewa i poprawia krążenie, co również ma znaczenie w prewencji choroby niedokrwiennej serca.

Imbir ma właściwości obniżające stężenie cholesterolu we krwi, zmniejszając jego wchłanianie w organizmie, ułatwia jego wydalanie. Potrafi także łagodzić i uśmierzać bóle miesiączkowe.

Olejki zawarte w imbirze pobudzają trawienie, zwiększają wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co poprawia motorykę przewodu pokarmowego. Imbir jest również świetnym środkiem łagodzącym objawy przeziębienia. O swoją odporność warto jednak zadbać już wcześniej dzięki specjalnej miksturze z miodu lub ziół.

Imbir na przeziębienie

Imbir jest stosowany na przeziębienia. Działa rozgrzewająco, zwiększa wydzielanie potu, działa przeciwzapalnie i odkażająco. Koi bóle gardła, które niejednokrotnie towarzyszą przeziębieniu, łagodzi kaszel oraz poprzez intensywny smak i zapach, pomaga uporać się z uporczywym katarem. Polecany jest również w dusznościach, zmniejszając skurcz dróg oddechowych. Stosowany w formie rozgrzewającej herbatki, naparu czy też domowej nalewki, łagodzi objawy choroby, na którą zapadamy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Napar z imbiru na przeziębienie

Napar z imbiru przygotowany z korzenia jest napojem idealnym na przeziębienia. Bardzo dobrze rozgrzewa i działa przeciwzapalnie. Idealnie nadaje się jako rozgrzewający napój w mroźne dni, gdy wpadamy do domu zmarznięci i czujemy się niewyraźnie.

Przepis na napar z imbiru
Imbir obieramy, kroimy na małe plasterki i zalewamy gorącą wodą. Czekamy około 10 minut, by napój się zaparzył, zostawiając go pod przykryciem. Po tym czasie nasz napar możemy wzbogacić o łyżeczkę miodu i kilka kropli soku z cytryny. Jest to prosty i skuteczny sposób na przeziębienie.
rozwiń

Nalewka z imbiru na przeziębienie

Podwójne działanie rozgrzewające – alkohol i imbir, działając synergistycznie, świetnie pobudzają krążenie, rozgrzewając zmarznięte ciało. Nalewka wzmacnia i dodaje energii. Pobudza układ immunologiczny, który walczy z wszelkimi infekcjami, które atakują organizm.

Przepis na imbirówkę
„Imbirówkę” możemy przyrządzić z imbiru pokrojonego w plasterki i obranego ze skórki. Tak przygotowany korzeń wrzucamy do słoiczka, dodając cukier i zalewając spirytusem. Taką miksturę odstawiamy na dłuższy czas do ciemnego, ciepłego zakątka kuchni. Czekamy parę miesięcy, by nalewka nabrała mocy. Do nalewki możemy dodawać różnych przypraw czy skórkę z cytryny lub pomarańczy, aby wzbogacić jej smak.
rozwiń

Herbata z imbirem na przeziębienie

Łatwa w przygotowaniu herbatka z imbirem to alternatywa dla tych, którzy cenią naturalne sposoby leczenia przeziębień. Dobrze smakuje, a do tego pomaga w walce z kaszlem, bólem gardła oraz gorączką. Rozgrzewa i poprawia samopoczucie.

Przepis na herbatę z imbirem
Imbir pokrojony na mniejsze kawałeczki wrzucamy do gotującej się wody. Następnie wrzucamy do wody łyżkę ulubionej herbaty liściastej i całość gotujemy przez chwilę. Do herbaty możemy dodać łyżeczkę miodu oraz sok z cytryny.
rozwiń

Imbir jest naturalnym, domowym orężem w walce z przeziębieniem. Korzeń popularny w Azji, zawitał także do nas. Coraz częściej wykorzystujemy jego zdrowotne właściwości. Nie tylko świetnie smakuje, nadając potrawom charakterystyczny smak, ale także łagodzi bóle, rozgrzewa i przyspiesza powrót do zdrowia.

Literatura:

  1. Saravanan G.Ponmurugan P.Deepa M.A. , Senthilkumar B., Anti-obesity action of gingerol: effect on lipid profile, insulin, leptin, amylase and lipase in male obese rats induced by a high-fat diet, „J Sci Food Agric.” 2014, nr 94(14), s. 2972-7, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24615565 [dostęp 13.09.2017].
  2. Al-Noory A.S.Amreen A.N.Hymoor S., Antihyperlipidemic effects of ginger extracts in alloxan-induced diabetes and propylthiouracil-induced hypothyroidism in (rats), „Pharmacognosy Res.” 2013, nr 5(3), s. 157-61, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23901210 [dostęp 13.09.2017].
  3. Jenabi E., The effect of ginger for relieving of primary dysmenorrhoea, „J. Pak Med Assoc.” 2013, nr 63(1), s. 8-10, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23865123 [dostęp 13.09.2017].
  4. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
  5. Dymarska E., Grochalska A., Krauss H. i in., Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej, „Probl Hig Epidemiol” 2016, 97, s. 297–307.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Herbata, nalewka i napar z imbiru – niezawodna broń w walce z przeziębieniem - 3.6/5. Oddano 357 głosy.
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
, Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.