Przeciwutleniacze w żywności. Ich źródło, działanie i skutki uboczne
Aktualizacja: 20 maja, 2024
Przeciwutleniacze są jednymi ze składników żywności, dlatego powinniśmy się dowiedzieć, jakie mają działanie i czy należy ich unikać.
Co to są przeciwutleniacze?
Przeciwutleniacze zwane są również antyoksydantami. To związki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wyłapują wolne rodniki i przekształcają je w inne mniej aktywne związki.
Dzięki nim szkodliwość wolnych rodników zostaje zatrzymana, czyli nie dochodzi do uszkodzeń komórek, które prowadzą w konsekwencji do przyspieszenia procesów starzenia się i wielu groźnych chorób, takich jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, a nawet nowotwory.
Pamiętajmy jednak, że niekorzystny dla naszego organizmu jest jedynie nadmiar wolnych rodników. Jeśli między nimi, a antyoksydantami zachowana jest równowaga to nie mamy się czego obawiać, wręcz przeciwnie spełniają one wówczas pozytywne funkcje.
Przeciwutleniacze w żywności
Antyoksydanty w żywności występują naturalnie lub dodawane są do niej w procesie produkcji.
Naturalnym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność pochodzenia roślinnego. Znajdują się w niej antyoksydanty takie jak polifenole, witaminy A, C, E, karotenoidy, tiocyjaniany i inne.
Przeciwutleniacze dodawane do żywności to zarówno związki naturalne jak kwas askorbinowy – witamina C, ale również syntetyczne jak BHA czy BHT. Producenci wzbogacają nimi takie artykuły jak: słodycze, oleje, wędliny, dżemy, zupy instant.
Przeciwutleniacze – działanie
Przeciwutleniacze jako dodatki do żywności zapobiegają procesom utleniania się składników produktu oraz przedłużają ich trwałość.
Działanie przeciwutleniaczy na nasz organizm jest związane z usuwaniem i wychwytywaniem znajdujących się w ciele człowieka wolnych rodników. Antyoksydanty:
- są niezbędne dla prawidłowej pracy układu naczyniowego,
- spowalniają starzenie się przez spowalnianie stresu oksydacyjnego
- zapobiegają przed miażdżycą, nowotworami, chorobą niedokrwienną serca,
- wzmacniają nasz układ immunologiczny,
- zmniejszają szkody wywołane przez palenie czy zanieczyszczenie środowiska.
Najlepsze źródła naturalnych przeciwutleniaczy
Jak już wiemy antyoksydanty są dla naszego zdrowia bardzo ważne. Najlepiej dostarczać je wraz z pożywieniem. Najlepszym ich źródłem są:
- warzywa: pomidory, jarmuż, szpinak, papryka, czerwona kapusta,
- owoce: jagody, wiśnie, śliwki, morele,
- zielona herbata, oprócz antyoksydantów zielona herbata posiada wiele cennych składników ważnych dla zachowania zdrowia i młodego wyglądu,
- wino – najlepiej czerwone i wytrawne.
Przeciwutleniacze syntetyczne – skutki uboczne
Skutki uboczne są spowodowane stosowaniem chemicznych, syntetycznych przeciwutleniaczy dodawanych w procesie produkcji. Głównie zaliczamy do nich:
- E310-E312 galusany
- E320 BHA
- E321 BHT
Niestety mogą powodować one alergie, problemy żołądkowe, zwiększać stężenie cholesterolu we krwi oraz zaburzać wchłanianie żelaza. Zamiast zmniejszać szkodliwość wolnych rodników, często przyczyniają się do ich powstawania i większej aktywności.
Przeciwutleniacze są związkami pozytywnie działającymi na nasz organizm. Należy wzbogacać swoją dietę w produkty, które są ich źródłem. Naturalne przeciwutleniacze są najlepszym wyborem.