Urozmaicona dieta wegetariańska oparta o przepisy bazujące na wartościowych produktach, pozwoli uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały. Głównymi produktami, jakie uwzględnia kuchnia wegetariańska są warzywa, owoce, nabiał, jaja, ryby oraz produkty zbożowe - przepisy, w których poszczególne elementy są odpowiednio połączone, pozwalają przygotować potrawy pełne smaku. Przepisy na dania wegetariańskie umożliwiają przyrządzanie zbilansowanych posiłków, bogatych w składniki, dzięki którym organizm funkcjonuje prawidłowo, a Ty masz energię na cały dzień.
Co to jest tofu? Z czym jeść i jak przygotować tofu?
Soja należy do roślin strączkowych. Cechuje się wysoką zawartością białka, jak również nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz wielu cennych składników mineralnych. Nasiona soi, a także ich przetwory są od wieków ważnym składnikiem diety w krajach azjatyckich. Soję można wykorzystywać między innymi do produkcji tofu.
Jakie wartości odżywcze ma smalec z fasoli? Jak zrobić smalec z fasoli?
Lekki, ale sycący. Poza tym kremowy, pełen cennych składników odżywczych, a do tego smaczny. Mowa tu o smalcu, ale… fasolowym. Jak to możliwie? Sprawdź w tym artykule.
Co to jest agar-agar? Gdzie kupić, cena i przepisy z agar-agar
Bogaty w mikroelementy agar-agar jest popularny w szczególności wśród wegetarian. Substancja żelowa, która z pewnością może zastąpić żelatynę, posiada wiele właściwości zdrowotnych, m.in. wzmacnia kości i zapobiega anemii.
Dieta wegetariańska w ciąży – wady i zalety, jadłospis
Ciąża to okres w życiu kobiety, w którym musi ona zwrócić szczególną uwagę na jakość stosowanej diety. Ważne jest, aby dostarczyć wszystkich, niezbędnych dla rozwijającego się dziecka składników odżywczych. Czy będąc na diecie wegetariańskiej podczas ciąży, można sprostać zwiększonemu zapotrzebowaniu żywieniowemu?
Witarianizm – zasady, wady i zalety, przepisy
Witarianizm to najbardziej surowa dieta na świecie. Dosłownie i w przenośni. Czy można wyobrazić sobie życie bez ciepłego posiłku? Jak żyją witarianie i jakie korzyści przynosi dieta raw food ?
Dieta wegetariańska dla sportowca – źródła białka, suplementacja, wpływ na wyniki
Przyjęło się uważać, że produkty pochodzenia zwierzęcego stanowią integralną część diety osób aktywnych fizycznie. Rzeczywiście mięso, jaja, nabiał czy ryby mogą stanowić wartościowy składnik każdej zdrowej diety, a ich wykluczenie z codziennego menu wiązać się z licznymi niedoborami żywieniowymi. Może to utrudniać rozwój zdolności wysiłkowych i rozbudowę muskulatury. Jednak czy całkowita eliminacja produktów pochodzenia zwierzęcego uniemożliwia rozwój ogólnie pojętej formy sportowej?
Fleksitarianizm – zasady, wady i zalety, wpływ na odchudzanie, jadłospis
Nazwa pochodzi od angielskiego słowa flexible, czyli elastyczny, giętki, łatwo przystosowujący się. Jest to sposób odżywiania, który opiera się na zasadach diety wegetariańskiej, ale dopuszcza okazjonalne spożywanie mięsa i ryb.
Niedobór witaminy B12 – objawy, leczenie
Podczas gdy zgromadzone zapasy wewnątrzustrojowe ulegną wyczerpaniu, a nasz organizm będzie odmawiał wchłaniania czerwonej witaminy z pożywienia, mogą rozwijać się niespecyficzne symptomy świadczące o niedoborze witaminy B12. Długotrwały niedobór może być przyczyną nieodwracalnych zmian w układzie nerwowym.
Kuchnia wegetariańska a odchudzanie
Przepisy na dania wegetariańskie, w których nie występuje mięso, mogą mieć pozytywny wpływ na odchudzanie, jednak dieta wegetariańska nie powinna być klasyfikowana jako dieta odchudzająca. Wynika to z faktu, że kuchnia wegetariańska nie opiera się o przepisy, których celem jest przygotowywanie potraw wspomagających odchudzanie. Spadek wagi u osób, które stosują diety wegetariańskie najczęściej spowodowany jest regularnym spożywaniem zdrowych, urozmaiconych posiłków.
Chcesz dowiedzieć się więcej o wegetarianizmie? W poniższych artykułach znajdziesz porady dietetyka oraz przepisy, które potwierdzają, że zbilansowana dieta dla wegetarian może być dobrym rozwiązaniem na zdrowe odżywianie.
Pasta wegetariańska z orzechów włoskich i pieczonej papryki
Pyszna, sycąca i pełna wartości odżywczych pasta na bazie orzechów włoskich i słonecznika to propozycja nie tylko dla osób unikających mięsa. Dostarczy nam zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witaminę E, magnez, fosfor oraz sporą dawkę błonnika.
Dieta sokowa – zasady, efekty, przeciwwskazania, opinia dietetyka i przepisy
Czy dieta bazująca wyłącznie na płynnych produktach roślinnych, uboga w białko i tłuszcze jest zdrowa dla organizmu? Przyjrzyjmy się bliżej diecie sokowej!
Pasty wegetariańskie – dla kogo, zalety, przepis
Szybkie w przygotowaniu, smaczne i łączące różnorodne składniki, których kombinacje są nieograniczone. Stanowią świetny dodatek zarówno do makaronu pełnoziarnistego, razowego pieczywa czy warzyw pokrojonych w zgrabne słupki. Zdrowe, pełne błonnika, składników mineralnych i witamin. Mowa o pastach wegańskich!
"Chińskie mięso", które nie jest mięsem
Wiele osób, które zdecydowały się na przejście na dietę wegetariańską tęskni za smakiem mięsa. Oczywiście i na to można znaleźć rozwiązanie – seitan, czyli tzw. “chińskie mięso”.
Dieta raw naturalna, ale czy zdrowa?
W dobie powszechnej wysokoprzetworzonej żywności, spożywanie produktów najbardziej naturalnych staje się coraz modniejsze. Zatem co z dietą raw zakładającą spożywanie tylko produktów surowych? Czy ten skrajny sposób odżywiania jest dobrym rozwiązaniem?
Odchudzanie przez wykluczenie mięsa z diety
Czy dieta wegetariańska jest dobrym sposobem na odchudzanie? W końcu jej podstawą są warzywa i owoce, które mają mniejszą kaloryczność od dań mięsnych. Tak się wydaje z początku, jednak sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana.
Dieta makrobiotyczna – zasady, produkty, efekty oraz przepisy
Czy istnieje dieta zapewniająca długie życie? Czy można osiągnąć szczęście poprzez odpowiedni dobór pokarmu? Jakie zastosowanie w kuchni ma koncepcja Yin i Yang?
Wpływ diety wegetariańskiej na cukrzycę i niedoczynność tarczycy
Jak dieta wegetariańska wpływa na stan zdrowia osób z cukrzycą i niedoczynnością tarczycy? Czy może wspierać leczenie wymienionych chorób, czy też jest niewskazana w ich przypadku?
Niedobory składników mineralnych i witamin w dietach wegetariańskich
Diety wegetariańskie, w zależności od stopnia rygoru dotyczącego eliminacji mięsa, produktów pochodzenia zwierzęcego i jaj, stanowią zagrożenie licznych niedoborów zarówno składników mineralnych i witamin pochodzenia zwierzęcego.
Hummus – właściwości, wartości odżywcze i przepis
Pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, oliwy oraz tahini należy do żywności funkcjonalnej, która posiada liczne walory zdrowotne. Wcale jednak nie musisz kupować gotowego opakowania, by móc cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami produktu. Sprawdź, dlaczego warto jeść hummus oraz poznaj prosty sposób na jego przygotowanie.
Dieta wegetariańska - przepisy, które zmienią jej oblicze
Przepisy dla wegetarian to szeroka gama różnorodnych propozycji dań. Choć często zdrowa dieta wegetariańska kojarzy się z monotonnym jedzeniem warzyw, dzięki tak wielu przepisom i możliwościom, jakie zapewniają poszczególne produkty, kuchnia wegetariańska obfituje w bogactwo smaków. Wykorzystując przepisy na dania wegetariańskie można przygotować m.in.:
- warzywne tarty,
- wegetariańskie burgery,
- rozmaite makarony,
- zupy oraz zupy-kremy,
- wrapy,
- pizzę.
Kuchnia wegetariańska, w której wykorzystuje się różnorodne przepisy umożliwia przygotowywanie takich potraw, jak w przypadku tradycyjnego sposobu odżywiania, jednak często zdrowszych. Mimo, że nie ma tam mięsa, wegetarianizm to dieta, w której istotne jest zdrowe, racjonalne odżywianie. Czy w takim razie diety wegetariańskie to diety odchudzające?
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !