Węglowodany to główne źródło energii dla naszego ciała. Zarówno ich niedobór, który powoduje syntezę białek jak i ich nadmiar, zamieniany w tkankę tłuszczową jest nie korzystny. Należy uważać na spożywaną ilość węglowodanów i wybierać najcenniejsze ich źródła w postaci pełnoziarnistych produktów, owoców i warzyw. W artykułach znajdujących się poniżej dowiecie się, jaką ilość węglowodanów musicie zagwarantować swojemu organizmowi oraz z jakich źródeł najlepiej je czerpać. Jeśli uprawiacie sport znajdziecie również informację na temat ich roli w diecie sportowca i jak powinny wyglądać posiłki okołotreningowe zarówno w diecie kulturystów jak i biegaczy. Zapraszamy do lektury!
Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
Wśród osób aktywnych fizycznie krąży wiele teorii dotyczących jednego z głównych makroskładników diety – węglowodanów. Przeglądając fora internetowe możemy natknąć się na liczne debaty forumowiczów na temat czasu podaży węglowodanów, ich rodzaju, ilości czy propozycji rozkładu konsumpcji w ciągu dnia dobranych tak, by zmaksymalizować efekty treningowe.
Pektyna – właściwości, cena, gdzie kupić, szkodliwość. Pektyna do dżemów
Pektyna – czym jest? Gdzie ją kupić? Zastosowanie pektyny. Czy pektyna jest szkodliwa?
Cukry redukujące – właściwości i źródła
Czym się charakteryzują cukry redukujące? Ich przykłady oraz źródła.
Węglowodany złożone – źródła
Najlepszymi źródłami węglowodanów są produkty z pełnego zboża jak pełnoziarnisty chleb, owsianka, brązowy ryż, kasza czy rośliny strączkowe. Węglowodany pozyskiwane z takich produktów będą długo się wchłaniać, dlatego zapewnią nam dużo energii i poczucie sytości.
Produkty bogate w błonnik. Błonnik w tabletkach. Skutki nadmiaru błonnika
Błonnik pokarmowy nazywany jest inaczej włóknem pokarmowym. Należy do węglowodanów złożonych, czyli polisacharydów. W jego skład wchodzą ligniny, hemiceluluzy, celuloza, gumy, śluzy i pektyny. Jest to grupa substancji pochodzenia roślinnego, która nie ulega trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego, a także nie jest w nim wchłaniana.
Płatki orkiszowe – właściwości, przepisy. Czy orkisz zawiera gluten?
Orkisz i produkty z niego powstałe to źródło węglowodanów, w tym błonnika oraz składników mineralnych i witamin. Zawiera również białka, jednak czy są one zdolne do tworzenia kompleksu glutenowego podobnego do tego, który powstaje z białek pszenicy? Jakie dania można przygotować z wykorzystaniem płatków orkiszowych?
Węglowodany proste – źródła
Na węglowodany proste należy szczególnie uważać. Ich źródłem są owoce, warzywa, słodycze. Szybko rozkładają się w organizmie i mogą w sytuacjach wyjątkowych dać kopa energetycznego. Ich obecność w posiłkach okołotreningowych jest bardzo ważna, bo dostarczają siły na nadchodzący wysiłek. Ich nadmiar jednak szybko zostaje odkładany w postaci tkanki tłuszczowej, co w wielu wypadkach prowadzi do otyłości.
Węglowodany – ich rola, podział na proste i złożone. W czym jest najwięcej węglowodanów?
Są podstawą naszej diety i spożywamy je w najróżniejszych postaciach. Jednak nie zawsze są dla nas dobre. Jakie źródła węglowodanów wybierać, aby służyły naszemu zdrowiu?
Co to jest reverse diet? Efekty i opinie na temat popularnej metody wyjścia z redukcji
Najlepsze dodatki do Smoothie owocowych i warzywnych
Według najnowszych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Chcąc urozmaicić codzienny jadłospis spróbuj przygotować pożywne Smoothie, będące doskonałą alternatywą dla zwykłych soków.
Węglowodany – zapotrzebowanie organizmu
Według Instytutu Żywności i Żywienia energia pochodząca z węglowodanów powinna stanowić od 45–70 % całej energii pozyskiwanej z pożywienia. Ich ilość zależna jest od płci, wieku, kondycji zdrowia, aktywności fizycznej. Odpowiednią ilość węglowodanów dla siebie możecie obliczyć samodzielnie.
Węglowodany w diecie sportowca – zapotrzebowanie, źródła, spożywanie przed czy po treningu
Węglowodany stanowią niezwykle ważny składnik diety osób aktywnych fizycznie. Odpowiednie zarządzanie nimi w swoim menu może efektywnie wspomagać kształtowanie sylwetki, bowiem istotna jest kwestia jakościowego jak i ilościowego doboru produktów węglowodanowych.
Podwyższony poziom kreatyniny – produkty zakazane i zalecane
Wyniki badań morfologicznych krwi oraz ogólnych moczu, zlecane przez lekarza pierwszego kontaktu bądź specjalistę, dostarczają cennych informacji na temat stanu zdrowia jego pacjenta. Co oznacza podwyższone stężenie kreatyniny oraz w jakim celu oznaczenie tego związku jest wskazane? Jakie produkty należy spożywać, a jakie ograniczyć w diecie?
Różne gatunki ryżu – który najlepszy?
Na świecie istnieje wiele gatunków ryżu, które między sobą różnią się nie tylko zawartością błonnika, skrobi, składników mineralnych oraz witamin, ale i zastosowaniem, kolorem, wyglądem ziarenek, smakiem, czasem przygotowania i… wieloma innymi cechami. Poznajmy bliżej najpopularniejsze rodzaje bezglutenowego zboża oraz zastanówmy się: który z nich wybrać?
Makaron w diecie – zagrożenie dla sylwetki?
Czy makaron rzeczywiście tuczy?
Metoda 100, czyli zasady diety z ograniczeniem cukru
Trener personalny Jorge Criuse proponuje dietę, w której węglowodany stanowią niewielki udział w diecie, a ich ilość nie może przekraczać 100 kcal na dobę. W jaki sposób argumentuje zasady swojej metody na redukcję masy ciała? Czy warto skorzystać z metody 100?
Na długie wyprawy wakacyjne zabierz ze sobą suszone owoce!
Wakacje to czas urlopów i odpoczynku. Jednak niektórzy wolą wakacje spędzać aktywnie. Gdziekolwiek się znajdziemy, jakikolwiek sport będziemy uprawiać, warto mieć przy sobie suszone owoce!
Dieta dla osób z marskością wątroby – zasady, produkty oraz przykładowy jadłospis
Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby, jak skompensowana marskość, na szczęście nie wymaga wielu wyrzeczeń. Oto podstawowe założenia diety.
Mięsno-tłuszczowa dieta odchudzająca Atkinsa
Kiedyś święciła triumfy, dziś już nieco zapomniana. Dlaczego, skoro tak wiele osób deklarowało szybką i skuteczną redukcję wagi?
Nieprawidłowe łączenie pokarmów
Złe samopoczucie, zgaga, bóle brzucha, uczucie „ciężkości” po posiłku często mogą być skutkiem niewłaściwego łączenia pokarmów. Zgodnie z dietą rozdzielną przygotowując posiłek należy wybrać odpowiednio pasujące do siebie produkty, aby procesy trawienne sprawnie zachodziły w organizmie.
Soylent – jedzenie przyszłości dla zabieganych
W 2012 roku student informatyki Rob Rhineheart doszedł do wniosku, iż jedzenie nie jest mu całkowicie potrzebne. W konsekwencji nie stał się jednak mnichem, który potrzebuje do życia promieni świetlnych lub kosmicznej energii.
Odpowiednia dieta jako ochrona przed stresem
Jest wiele metod i sposobów radzenia sobie ze stresem, ale czy dieta może nas ochronić przed jego negatywnymi skutkami? Oczywiście, że tak! Ważne jest, aby w diecie zachować równowagę pomiędzy wszystkimi składnikami odżywczymi, mineralnymi i witaminami.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !