węglowodany

Węglowodany to główne źródło energii dla naszego ciała. Zarówno ich niedobór, który powoduje syntezę białek jak i ich nadmiar, zamieniany w tkankę tłuszczową jest nie korzystny. Należy uważać na spożywaną ilość węglowodanów i wybierać najcenniejsze ich źródła w postaci pełnoziarnistych produktów, owoców i warzyw. W artykułach znajdujących się poniżej dowiecie się, jaką ilość węglowodanów musicie zagwarantować swojemu organizmowi oraz z jakich źródeł najlepiej je czerpać. Jeśli uprawiacie sport znajdziecie również informację na temat ich roli w diecie sportowca i jak powinny wyglądać posiłki okołotreningowe zarówno w diecie kulturystów jak i biegaczy. Zapraszamy do lektury!

Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów

Wśród osób aktywnych fizycznie krąży wiele teorii dotyczących jednego z głównych makroskładników diety – węglowodanów. Przeglądając fora internetowe możemy natknąć się na liczne debaty forumowiczów na temat czasu podaży węglowodanów, ich rodzaju, ilości czy propozycji rozkładu konsumpcji w ciągu dnia dobranych tak, by zmaksymalizować efekty treningowe.

Pektyna – właściwości, cena, gdzie kupić, szkodliwość. Pektyna do dżemów

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Pektyna – czym jest? Gdzie ją kupić? Zastosowanie pektyny. Czy pektyna jest szkodliwa?

Cukry redukujące – właściwości i źródła

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Czym się charakteryzują cukry redukujące? Ich przykłady oraz źródła.

Węglowodany złożone – źródła

Najlepszymi źródłami węglowodanów są produkty z pełnego zboża jak pełnoziarnisty chleb, owsianka, brązowy ryż, kasza czy rośliny strączkowe. Węglowodany pozyskiwane z takich produktów będą długo się wchłaniać, dlatego zapewnią nam dużo energii i poczucie sytości.

Produkty bogate w błonnik. Błonnik w tabletkach. Skutki nadmiaru błonnika

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Błonnik pokarmowy nazywany jest inaczej włóknem pokarmowym. Należy do węglowodanów złożonych, czyli polisacharydów. W jego skład wchodzą ligniny, hemiceluluzy, celuloza, gumy, śluzy i pektyny. Jest to grupa substancji pochodzenia roślinnego, która nie ulega trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego, a także nie jest w nim wchłaniana.

Płatki orkiszowe – właściwości, przepisy. Czy orkisz zawiera gluten?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Orkisz i produkty z niego powstałe to źródło węglowodanów, w tym błonnika oraz składników mineralnych i witamin. Zawiera również białka, jednak czy są one zdolne do tworzenia kompleksu glutenowego podobnego do tego, który powstaje z białek pszenicy? Jakie dania można przygotować z wykorzystaniem płatków orkiszowych?

Węglowodany proste – źródła

Na węglowodany proste należy szczególnie uważać. Ich źródłem są owoce, warzywa, słodycze. Szybko rozkładają się w organizmie i mogą w sytuacjach wyjątkowych dać kopa energetycznego. Ich obecność w posiłkach okołotreningowych jest bardzo ważna, bo dostarczają siły na nadchodzący wysiłek. Ich nadmiar jednak szybko zostaje odkładany w postaci tkanki tłuszczowej, co w wielu wypadkach prowadzi do otyłości.

Węglowodany – ich rola, podział na proste i złożone. W czym jest najwięcej węglowodanów?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Są podstawą naszej diety i spożywamy je w najróżniejszych postaciach. Jednak nie zawsze są dla nas dobre. Jakie źródła węglowodanów wybierać, aby służyły naszemu zdrowiu?

Najlepsze dodatki do Smoothie owocowych i warzywnych

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Według najnowszych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Chcąc urozmaicić codzienny jadłospis spróbuj przygotować pożywne Smoothie, będące doskonałą alternatywą dla zwykłych soków.

Węglowodany – zapotrzebowanie organizmu

Według Instytutu Żywności i Żywienia energia pochodząca z węglowodanów powinna stanowić od 45–70 % całej energii pozyskiwanej z pożywienia. Ich ilość zależna jest od płci, wieku, kondycji zdrowia, aktywności fizycznej. Odpowiednią ilość węglowodanów dla siebie możecie obliczyć samodzielnie.

Węglowodany w diecie sportowca – zapotrzebowanie, źródła, spożywanie przed czy po treningu

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Węglowodany stanowią niezwykle ważny składnik diety osób aktywnych fizycznie. Odpowiednie zarządzanie nimi w swoim menu może efektywnie wspomagać kształtowanie sylwetki, bowiem istotna jest kwestia jakościowego jak i ilościowego doboru produktów węglowodanowych.

Podwyższony poziom kreatyniny – produkty zakazane i zalecane

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wyniki badań morfologicznych krwi oraz ogólnych moczu, zlecane przez lekarza pierwszego kontaktu bądź specjalistę, dostarczają cennych informacji na temat stanu zdrowia jego pacjenta. Co oznacza podwyższone stężenie kreatyniny oraz w jakim celu oznaczenie tego związku jest wskazane? Jakie produkty należy spożywać, a jakie ograniczyć w diecie?

Różne gatunki ryżu – który najlepszy?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Na świecie istnieje wiele gatunków ryżu, które między sobą różnią się nie tylko zawartością błonnika, skrobi, składników mineralnych oraz witamin, ale i zastosowaniem, kolorem, wyglądem ziarenek, smakiem, czasem przygotowania i… wieloma innymi cechami. Poznajmy bliżej najpopularniejsze rodzaje bezglutenowego zboża oraz zastanówmy się: który z nich wybrać?

Metoda 100, czyli zasady diety z ograniczeniem cukru

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Trener personalny Jorge Criuse proponuje dietę, w której węglowodany stanowią niewielki udział w diecie, a ich ilość nie może przekraczać 100 kcal na dobę. W jaki sposób argumentuje zasady swojej metody na redukcję masy ciała? Czy warto skorzystać z metody 100?

Na długie wyprawy wakacyjne zabierz ze sobą suszone owoce!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wakacje to czas urlopów i odpoczynku. Jednak niektórzy wolą wakacje spędzać aktywnie. Gdziekolwiek się znajdziemy, jakikolwiek sport będziemy uprawiać, warto mieć przy sobie suszone owoce!

Dieta dla osób z marskością wątroby – zasady, produkty oraz przykładowy jadłospis

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby, jak skompensowana marskość, na szczęście nie wymaga wielu wyrzeczeń. Oto podstawowe założenia diety.

Mięsno-tłuszczowa dieta odchudzająca Atkinsa

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kiedyś święciła triumfy, dziś już nieco zapomniana. Dlaczego, skoro tak wiele osób deklarowało szybką i skuteczną redukcję wagi?

Nieprawidłowe łączenie pokarmów

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Złe samopoczucie, zgaga, bóle brzucha, uczucie „ciężkości” po posiłku często mogą być skutkiem niewłaściwego łączenia pokarmów. Zgodnie z dietą rozdzielną przygotowując posiłek należy wybrać odpowiednio pasujące do siebie produkty, aby procesy trawienne sprawnie zachodziły w organizmie.

Soylent – jedzenie przyszłości dla zabieganych

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

W 2012 roku student informatyki Rob Rhineheart doszedł do wniosku, iż jedzenie nie jest mu całkowicie potrzebne. W konsekwencji nie stał się jednak mnichem, który potrzebuje do życia promieni świetlnych lub kosmicznej energii.

Odpowiednia dieta jako ochrona przed stresem

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Jest wiele metod i sposobów radzenia sobie ze stresem, ale czy dieta może nas ochronić przed jego negatywnymi skutkami? Oczywiście, że tak! Ważne jest, aby w diecie zachować równowagę pomiędzy wszystkimi składnikami odżywczymi, mineralnymi i witaminami.