Na czym polega dieta wegetariańska? Poznajmy jej wady i zalety

Niektórzy upatrują w diecie wegetariańskiej ortodoksyjnego szaleństwa i drogi szkodzącej swojemu zdrowiu. Inni, natarczywie popierają i namawiają do niejedzenia mięsa. Można także wybrać inną wersję – zapoznać się bliżej z pozytywnymi i negatywnymi aspektami i samemu wybrać, który wariant diety nam odpowiada i jak długo chcemy go stosować.
Dieta wegetariańska
Dieta wegetariańska nie jest tworem nowym, stworzonym w ostatnim czasie na potrzeby marketingowe i w celu wprowadzenia kolejnej mody. Owszem, bycie wegetarianinem stało się w pewnym momencie popularne, ponieważ upatrywano w tej diecie sposobu na odchudzanie. Nie jest to jednak właściwe podejście. Wegetarianizm oznacza system żywienia, w którym z jadłospisu zostaje wyłączone mięso. Pobudki etyczne są najczęstszym powodem zmiany diety. Równie często podaje się aspekty zdrowotne, ekologiczne lub ekonomiczne.
Wegetarianizm przybył do Europy prawdopodobnie z Azji od braminów, joginów i buddystów, którzy nie jedli mięsa uważając je za pokarm nieczysty. Wpływy tej diety zauważa się także w obszarach południowych Włoch, gdzie w niektórych zakonach istniał zakaz jedzenia mięsa. Wielu starożytnych filozofów i twórców było wegetarianinami, jak Pitagoras, Sokrates, Platon czy Seneka. Niekiedy można zatem spotkać zamienną nazwę – dieta pitagorejska. W XIX wieku powstało wiele stowarzyszeń na rzecz wegetarianizmu, jak na przykład Międzynarodowa Unia Wegetariańska. Wegetarianizm tak jak wcześniej i dziś wzbudza wiele kontrowersji i różnych opinii.
Dieta wegetariańska – na czym polega?
Dieta wegetariańska polega na świadomym zrezygnowaniu z jedzenia mięsa. Powodem takiej decyzji mogą być kwestie moralne, etyczne bądź zdrowotne. Wyróżnia się kilka jego odmian.
- Najbardziej popularny jest laktoowowegetarianizm (owolaktrianizm), w ramach jego zasad dopuszcza się jedzenie nabiału, jajek, miodu z odrzuceniem mięsa.
- Inną bardzo podobną odmianą jest laktowegetarianizm, który różni się tym, że z diety dodatkowo wyklucza jajka.
- Owowegetarianizm przyzwala na jedzenie jajek, ale w przeciwieństwie do laktowegetarianizmu wyklucza spożywanie przetworów mlecznych.
- Do najbardziej restrykcyjnej diety w obrębie wegetarianizmu zalicza się weganizm. Takie osoby nie spożywają pokarmów pochodzących od zwierząt w tym jajek, nabiału, a niektórzy unikają także miodu. Tego rodzaju dieta silne łączy się z aspektem ekologicznym. Weganie nie korzystają z produktów, w powstawaniu których uczestniczyły zwierzęta (futra, kosmetyki, skórzane ubrania, buty). Dieta wegańska jest niezwykle wymagająca i silnie filozofią życia.
- Wyróżnia się także witarianizm, który opiera się na produktach naturalnych i świeżych. Witarianie nie praktykują żadnej obróbki termicznej produktów (dopuszczane jest jedynie lekkie podgrzewanie).
- Fruktarianie (najbardziej zaostrzona forma weganizmu) oprócz mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego nie jedzą także owoców i warzyw, których zerwanie “uśmierciłoby” roślinę. Jedzą zatem takie warzywa i owoce, które samoistnie “odpadły” od rośliny np. kabaczki, bakłażany, ogórki, pomidory, jabłka czy banany.
Pojawiają się także nieprawidłowe określenia na dietę osób, które nie chcą w pełni rezygnować z jedzenia mięsa. Mówimy wówczas o ich diecie semiwegetariańska. Istnieje kilka jego odmian, jak pollowegetarianizm oraz ichtiwegetarianizm.
Dieta wegetariańska – wady i zalety
Zakładając, że dieta wegetariańska nie polega na rezygnacji z kotleta i jedzeniu samej surówki z ziemniakami możemy wymienić kilka jej pozytywnych aspektów wpływających na zdrowie.
Przede wszystkim zbilansowana bogata w warzywa i owoce dostarcza nam dużej ilości błonnika. Przyspiesza to pracę jelit, usprawnia przemianę materii, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II z racji dostarczania celulozy i pektyny. Warzywa i owoce obniżają poziom złego cholesterolu, co redukuje możliwość wystąpienia zawału serca. Dieta wegetariańska jest mniej zasobna w sód, dzięki czemu nie powoduje ona jego kumulowania w naczyniach krwionośnych. Wegetarianie dzięki warzywom i owocom nie cierpią na niedobór potasu.
Z rodzajem diety związany jest także niższy wskaźnik masy ciała w porównaniu do osób jedzących mięso. Dzieje się tak, ponieważ wegetarianie jedzą aż o 25% tłuszczów mniej. Dieta ta także obniża ciśnienie krwi dostarczając dużej dawki witaminy E i kwasów tłuszczowych. Z racji spożywania mniejszej ilości kwasów nasyconych, które są szkodliwe, a większej ilości jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wegetarianie mają korzystniejszy profil lipidowy. Wymienione wyżej pozytywnie działające kwasy znajdują się w produktach zbożowych, mlecznych i roślinnych. Uważa się także, że wegetarianie żyją nieco dłużej niż inni i chorują rzadziej niż osoby jedzące mięso. Przyczyn upatruje się także w sposobie życia wegetarian. Okazuje się, że często prowadzą oni bardziej aktywny tryb życia i zwracają uwagę na jakość produktów, które spożywają.
Najczęstszą występującą przypadłością w przypadku wegetarian jest anemia z powodu niedoboru żelaza. Wegetarianie dostarczają żelazo z produktów roślinnych, które jest o wiele mniej przyswajalne przez organizm niż z mięsa. Ich dieta musi być bogata w warzywa zielone, produkty strączkowe i pełnoziarniste, które zapewnią odpowiednią ilość tego pierwiastka. Jajka również są bogatym źródłem żelaza, dlatego osoby, które pozostawiły je w swojej diecie, powinny jeść je dosyć często. Pamiętać należy, by spożywać te produkty razem z witaminą C, ponieważ ułatwia ona wchłanianie żelaza. Warto też wiedzieć, co powoduje straty witaminy C.
U wegetarian mogą także pojawić się niedobory witaminy B2 powodujące zapalenie języka czy łojotoku skóry. Brak witaminy B1 wywołuje zmiany w układzie nerwowym i mięśniowym. Może także doprowadzić do choroby ber-beri, która objawia się między innymi porażeniem i zanikiem mięśni oraz licznymi zaburzeniami psychicznymi.
Zdarza się, że osoby które stawiają pierwsze kroki w tworzeniu dla siebie nowej diety ograniczają się do jedzenia dużej ilości owoców i węglowodanów, co może sprzyjać tyciu, pojawieniu się uczucia zmęczenia i osłabienia. Wtedy należy zrobić odpowiednie badania, które pozwolą znaleźć powód tego stanu rzeczy i uzupełnić swoją dietę w brakujące składniki odżywcze.
W zależności od tego, którą formę wegetarianizmu przyjmiemy, musimy się liczyć z tym, że po pewnym czasie stosowania mogą pojawić się niedobory różnych pierwiastków. Stosowanie różnorodnej diety, bogatej w składniki odżywcze pomoże tego uniknąć. Jadłospis nie może stać się monotonny, bowiem będzie nas pozbawiał energii i siły do działania. Ważne, by decyzja o zmianie diety była przemyślana i świadoma. Pozwoli nam to uniknąć licznych konsekwencji zdrowotnych, a także cieszyć się zdrowiem i dobrą formą na długo.
Warto przeczytać porównanie wegetarianizmu z weganizmem!
Czy dieta wegetariańska jest kolejną dietą cud, która pozwoli nam szybko zrzucić zbędne kilogramy? Przekonaj się sam! czytaj więcej
Dieta wegańska wymaga wielu wyrzeczeń, ale również otwiera się na nowe możliwości i smaki. Co tak na prawdę jedzą weganie? Zobacz i spróbuj! czytaj więcej
Rośliny strączkowe mają wiele cennych wartości odżywczych i wcale nie muszą być zmorą naszych jelit. Jak je odpowiednio przygotowywać i co dobrego zawierają? czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !